Cenu Hanzelky a Zikmunda dostala Transsibiřská Odysea. Nejlepší Zápisník zahraničních zpravodajů je od Šmída

Hlavní cenu za cestopis roku při čtvrtečním udílení Ceny Hanzelky a Zikmunda na zámku v Dobříši získala kniha Transsibiřská Odysea autorky Iny Píšové z nakladatelství Radioservis. V kategorii cestopisná fotografie roku zvítězil Petr Vydra se snímkem Čekání na příliv, cenu za nejlepší instagramovou fotku z cest obdržel Marcel Konečný za snímek Madagaskar.

Dobříš (Příbramsko) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejpůjčovanějším cestopisem v knihovnách vyhlásil Svaz knihovníků titul Už nikdy pěšky po Gruzii a Arménii Ladislava Zibury. V kategorii rozhlasových reportáží ze Zápisníku zahraničních zpravodajů byl nejúspěšnější Jan Šmíd s reportáží Jak vzniká francouzské foie gras? (Reportáž si můžete poslechnout ve zvukovém záznamu.)

Přehrát

00:00 / 00:00

Šmíd: Jak vzniká francouzské foie gras?

Ceny Hanzelky a Zikmunda se předávaly poprvé v den 100. narozenin cestovatele a spisovatele Miroslava Zikmunda. Ceremoniál se konal v Zrcadlovém sále dobříšského zámku, kde Zikmund s Jiřím Hanzelkou v roce 1951 psali své knihy po návratu z první velké cesty do světa.

O vítězích rozhodovaly dvě poroty. Knižní tvořili spisovatelka Milena Holcová, redaktorka Denisa Novotná, žurnalista Petr Voldán, spisovatel a cestovatel Josef Formánek a publicista Jan Rybář, který byl zároveň ve fotografické porotě spolu s Veronikou Souralovou z Czech Photo, šéfredaktorem české verze National Geographic Tomášem Turečkem, fotografem a hercem Divadla Járy Cimrmana Petrem Bruknerem a Pavlem Schreiberem z firmy CEWE.

Součástí večera bylo i symbolické předání 36 knih, které Zikmund zachránil před zkázou, když komunisté likvidovali zámeckou knihovnu. Vzácné cestopisy ze začátku minulého století se vrátily po 68 letech zpět do rukou současného majitele zámku Jerome Colloredo-Mannsfelda.

100 let Miroslava Zikmunda. Projděte se životním příběhem legendárního cestovatele

Číst článek

Miroslav Náplava a Petr Horký během večera také uvedli aktualizované narozeninové vydání knihy Sloni žijí do sta let, kterou psali společně se Zikmundem. Představena byla i nová známka vydaná ke stým narozeninám slavného cestovatele.

Zikmund a Hanzelka společně navštívili přes 80 zemí. Ve světě proslavili bývalé Československo a vozy Tatra. Oba získali řadu vyznamenání, například Cenu Egona Erwina Kische v roce 1993 a medaili Za zásluhy v roce 1999 od Václava Havla. V roce 2014 prezident Miloš Zeman vyznamenal Zikmunda Řádem Tomáše Garrigua Masaryka.

Zikmundovy narozeniny se letos slaví na několika místech v Česku. Například Plzeň si slavného rodáka připomíná několika výstavami a speciálními projekty, městským reprezentačním plesem i zvláštní poctou.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme