Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„Perverzní a zbožné přání KSČM.“ Zdanění církevních restitucí čelí kritice Senátu

Autor: ČTK, simao - 
14. února 2019
21:05

Senát zřejmě odmítne zdanění peněžitých náhrad, které církve dostávají od státu za majetek nevydaný v restitucích. Doporučil mu to dnes jednoznačně jeho hospodářský výbor hlasy opozice, která má v horní komoře většinu. Pokud poslanci senátní veto komunistického návrhu přehlasují zejména hlasy vládní koalice, opoziční senátoři se podle svých vyjádření obrátí na Ústavní soud.

Odpůrci novely poukazovali na to, že zdanění náhrad je protiústavní i s ohledem na smlouvy, které stát uzavřel s církvemi v souvislosti s majetkovým vypořádáním. „Byl by porušen princip legitimního očekávání. Někdo, kdo jednou ten majetek ukradl, se ho snaží částečně ukradnout podruhé,“ uvedl Tomáš Goláň (za hnutí Senátor 21).

Senátor Ladislav Kos (Hnutí pro Prahu 11) poznamenal, že zdanění bylo přijato jen z politických důvodů na „zbožné přání“ KSČM, ke kterému se přiklonili poslanci vládních ANO a ČSSD, aby byla zachována jejich vláda.

Balatka: Je mi smutno z rostoucího vlivu komunistů

Senátor Miroslav Balatka (STAN) označil v prohlášení záměr KSČM za „zdanění vrácení něčeho, co bylo státem ukradeno, zničeno a stát to nyní vrací“. „Perverzní píši i proto, že nám ho přišla představit paní poslankyně Aulická Jírovcová za KSČM, tedy nástupkyni KSČ, strany, která vedla naši republiku v době, kdy byl v rámci komunistického řádění majetek ukraden,“ podotkl. 

Připomněl, že návrh byl jednou z podmínek komunistů pro toleranci vlády ANO a ČSSD. „Parlamentem ji protlačili poslanci ANO, SPD, ČSSD a KSČM. Zjevně po třiceti letech od pádu totality vliv komunistů znovu roste a mně je z toho smutno,“ podotkl.

Komunistka Aulická: Bylo to nadhodnocené

Poslankyně KSČM Hana Aulická Jírovcová obhajovala zdanění zejména údajným nadhodnocením finančních náhrad daných zákonem o majetkovém vyrovnání mezi státem a církvemi, jak byl schválen navzdory obstrukcím levice v roce 2012. Mluvila také o „rozporuplném“ schválení církevních restitucí „proti veřejnému mínění“.

Předseda lidoveckých senátorů Petr Šilar poznamenal, že by se měla omluvit a že Ústavní soud tyto restituce potvrdil. Podání ústavní stížnosti v případě, že by Sněmovna přehlasovala Senát, avizovali mimo jiné lidovci nebo Herbert Pavera (TOP 09). Zamítnutí novely výbor schválil většinou deseti hlasů z 12, nepodpořili to jen Jaroslav Větrovský (za ANO) a Karel Kratochvíle (ČSSD).

I senátoři se dnes pozastavovali nad údajným předražením náhrad, o kterém mluví nejen komunisté, ale i premiér Andrej Babiš (ANO).

„Vláda jako svůj argument k dodatečnému zdanění církevních náhrad říká, že tyto byly předražené, není ale schopna tohle své tvrzení doložit jakýmkoli faktickým argumentem. Žádná analýza, která by předražení restitucí dokazovala, neexistuje. Mimochodem, původní výše náhrad byla dohodnuta po mnoha letech tvrdých vyjednávání,“ uvedl dnes Balatka. 

2 miliardy církvím na náhradách ročně

Stát by zdaněním mohl podle KSČM získat každoročně zpět zhruba 380 milionů korun z přibližně dvou miliard korun, které církvím na náhradách majetku ročně vyplácí. Církve by musely podle návrhu zahrnovat státní náhrady do zdanitelných příjmů.

Restituční zákon počítal s tím, že církve dostanou od státu nemovitý majetek v hodnotě zhruba 75 miliard korun. Za nemovitosti, které se podle zákona nevydávaly, mají církve během 30 let získat 59 miliard korun navyšovaných o inflaci. Náhrady jsou vypláceny od roku 2013. Zákon ale také fakticky znamená odluku státu a církví. Dosavadní příspěvky státu na jejich činnost se postupně snižují až na nulu v roce 2030.

salto ( 15. února 2019 10:11 )

Kristus pravil, že spíše projde velbloud uchem jehly, nežli boháč do nebe. Církev popírá sebe samu, nikdy nic nevytvořila a její majetek je minimálně z 90% nakradený (předpokládám, že někteří věřící jí věnovali svoje hmotné statky zdarma). Po celá staletí šíří svou tmářskou víru ohněm a mečem, byly vyhlazeny celé národy a nynější fakta, která vyplývají na povrch (např. pedofilie, pomoc nacistickým zločincům a pod.) jsou jen třešničkou na dortu, špičkou ledovce zla, které má církev na svědomí. Vymírající sekta, která si říká komunisté měli tuto zemi pod palcem 40 let. Je zajímavé, že po 30-ti letech toho správného režimu jsme na tom stejně, nebo hůř (rozprodaný a rozkradený národní majetek, třída chudých - vláda se zaobírá problémem dětí, které nemají co jíst atd.) se najdou tací, kteří tuto zrůdnou katolickou ideologii podporují.

snehulak ( 15. února 2019 09:25 )

Kritice perverzních obhájců Církevního tunelu jistě čelí. Ale přesto zdanění (možná i vrácené senátem) ve sněmovně projde. Asi i proto, že to není perverzní a zbožné přání pouze KSČM, ale většiny národa a jejich poslanců.

jentakjenkobliha ( 15. února 2019 09:15 )

vilizanej: tenhle blábol je potvrzení že jsi opravdu vylízanej.

4552 ( 15. února 2019 08:00 )

Darmožrouti,i pedofilové mezi nima, živíme je k ničemu. kdo věří v něco mezi nebem a zemí nepotřebuje k tomu tyto panáky v cíkvích.Jen at zaplatí.Nakonec Ježíš řekl že se mají zbavit majetků a následovat ho.Oni zatím hrabou a hrabou a pro společnost jsou jak paraziti.

strejda777 ( 15. února 2019 06:52 )

Jen ať církve "cálujou"! Nevím, proč zrovna ony by měly mít extra výjimku! Platíme všichni, a všichni, to znamená i církve!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa