TOPlist

Google Mapy budou zase chytřejší. Na novou funkci si ale počkáme

Asi každý uživatel chytrého telefonu zažil ten pocit beznaděje, když se snažil v neznámém městě zorientovat a vydat se někam podle map od společnosti Google, ačkoliv modrá tečka na displeji telefonu neustále ukazovala jinam, než by měla.

Nedej bože, když se k tomu přidá ještě časový stres a po ujití 50 metrů zjistíte, že jdete vlastně na druhou stranu. Pokud se pak snažíte zorientovat mezi mrakodrapy například v New Yorku, nebývá často daleko od zlostného zahození telefonu a oddání se svému osudu.

Google si je vědom tohoto matení signálu GPS a kompasu veškerým kovem, který obklopuje uživatele právě ve velkých městech, a jejich frustraci. Svým lokálním průvodcům v současné době zpřístupňuje funkci, která by toto trápení mohla jednou provždy vyřešit. S rostoucí popularitou rozšířené reality se otevírají nové možnosti a navigace je jednou z nich.

Novinka pracuje tak, že ve chvíli, kdy si uživatel není jistý, kterým směrem se vydat, postačí zvednout telefon, namířit jej na okolní budovy a pomalu s ním otáčet z jedné strany na druhou. Mapy se s pomocí strojového učení a funkce Street View pokusí rozpoznat vaše okolí, a poté vás s pomocí velkých šipek navedou na správnou cestu.

Funkce byla představena již loni na konferenci Google I/O.

Prozatím jen pro průvodce

Pro spolehlivé fungování Google využívá pouze budovy, a to jen ty dostavěné. Rozestavěné budovy, stromy, či velká vozidla automaticky eliminuje, jelikož jsou více či méně náchylné ke změně a mohly by systém mást – budovy se dostaví, stromy může někdo pokácet a auta odjedou. Nová funkce je v současnosti dostupná pouze pro ověřené lokální průvodce, na její nasazení pro běžné uživatele si tedy ještě nějakou dobu počkáme.

Autor článku David Preiss
David Preiss

Kapitoly článku