Kočky, na rozdíl od psů, mohou žít i mezi čtyřmi stěnami, aniž by bylo nutné je venčit. Ale dobře jim bude pouze, pokud mohou i uvnitř uplatnit své mimořádné pohybové schopnosti. Důmyslné prolézačky se jim postarají o zábavu, o dobrou kondici i psychickou pohodu. A pokud si je oblíbí, nechají na pokoji ostatní vybavení (navedeme je na ně třeba s pomocí hraček, nebo je potřeme pro kočky tak vábivou bylinkou šantou). Využít můžeme jak klasické, volně stojící "kočičí stromy", tak vybavení připevněné ke zdi, které šetří místo, využívá volná místa ve výškách a vyhlíží elegantně - stejně jako kočky samy.

Šplh a balanc

Jakmile mohou zatnout své ostré drápky, vyšplhají kočky i po zcela kolmém kmeni. A šplhají rády. Doma kmen nahradí trám nebo tyč ovinutá sisálovým provázkem (který poslouží zároveň i jako škrabadlo). Pokud šplhadlo navazuje na soustavu plošinek, která kočce umožní sestup jinou cestou, velmi to ocení. Shora dolu je pro ni šplh mnohem obtížnější nežli vzhůru. Proto někdy nezkušená koťata zůstanou uvězněná na stromě a čekají na záchranu.

Co se však pohybu ve výšce týká, mají kočky mimořádný smysl pro rovnováhu a nemusíme se obávat, že z prolézačky spadnou. To, co vidí, přenese jejich mozek do svalů a kloubů mnohem rychleji, než je tomu u nás. Reagují okamžitě a jejich pružné tělo předvádí akrobacii, na kterou se můžeme jenom s úžasem dívat. Místo balanční tyče jim slouží obratný ocas.

Odpočinek s nadhledem

Ačkoli pohyb potřebuje, jako každá šelma věnuje i kočka spoustu času blaženému odpočinku. Na rozdíl od psa ji většinou moc nepotěší pelíšek na zemi, a většinou ho ani nepřijme za svůj a bude stejně odpočívat kdekoli ji zrovna napadne. Miluje, pokud má rozhled, spokojeně bude dřímat ve výšce, kde se navíc cítí bezpečně. Místa pro odpočinek proto mohou být součástí prolézaček.

Ráda také pozoruje život za oknem – ale při větrání by mělo být pro jistotu opatřeno sítí. Kočky jsou sice schopné přežít i pád ze sedmého patra, ale ne vždy se tento z našeho pohledu zázrak obejde bez úrazu.

Kočka je schopná se rozvalit kdekoli, ale měkký pelíšek nebo houpací síť skutečně ocení. Pohled na kočku, která si dovede odpočinek a nicnedělání dokonale vychutnat, je inspirativním lékem na stres a shon nás, věčně uspěchaných dvounožců…