Toustovač nemusí sloužit jen k přípravě toustů. Tento pomocník dokáže mnohem více

 Dům 
15. února 2019 07:01 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Toustovač dokáže víc, než jen připravit rychlou svačinu či lehkou večeři Depositphotos
Někdo si může myslet, že toustovač je příliš jednostranný kuchyňský pomocník, který zvládne maximálně připravit toust ke svačině či lehké večeři. Jenže dnes už toustovače neboli sendvičovače jsou multifunkční zařízení, ve kterých toho zvládnete připravit daleko více.

Některé toustovače lze pořídit za pár stokorun, dražší i za tři tisíce. Cena se odvíjí i od toho, co vše daný toustovač zvládne. Pokud se chystáte toustovač domů pořídit, určitě byste měli vědět, na co se při výběru zaměřit. Někdo ocení možnost připravit najednou více než dva kusy toustů, jinému se bude zamlouvat, že může připravit tousty různých tvarů a další zase vsadí na přístroj, který dokáže kromě toustů připravit i výtečné vafle nebo ugrilovat kus masa.

A nejde jen o funkce či vzhled sendvičovače, pozornost byste měli zaměřit také na technické parametry, například příkon. Někdy zase může rozhodovat i takový detail, jakým je materiál pečících desek.

Typ

Někdo nazývá zařízení toustovač, někdo sendvičovač. Pořád jde ale o jedno a to samé. Ze všeho nejdříve si promyslete, co všechno budete chtít v toustovači připravovat.

  • Klasický toustovač/sendvičovač – kuchyňský pomocník, jehož primárním úkolem je tepelná příprava toustů. Nic více, nic méně.
  • Multifunkční toustovač/sendvičovač – představuje důmyslnější model zařízení, s nímž budete schopni nachystat i další pokrmy. Typickým příkladem jsou například vejce, vafle či grilovaná zelenina. Multifunkční toustovače jsou vybaveny speciálními plotýnkami a nástavci. Velice často jde o typové označení 2v1, 3v1 a 4v1 podle toho, co všechno produkty umí.

Je pochopitelné, že čím více bude toustovač „multifunkční“, tím více si za něj připlatíte.

Velikost a design

Než se při výběru toustovače dostanete k volbě těch správných technických parametrů, ještě si důkladně rozmyslete velikost tohoto kuchyňského pomocníka, včetně jeho výsledného vzhledu.

Směrodatný bude počet osob, jimž budete tousty připravovat. Jestliže půjde o menší rodinu v počtu dvou až tří lidí, pak vám stačí menší model toustovače, na němž opečete jeden až dva tousty naráz.

Pokud bude toustovač sloužit pro početnější rodinu a více osob, vyplatí se investovat do produktu, se kterým dokážete nachystat najednou minimálně čtyři a více toustů. Těmto číslům samozřejmě odpovídá o počet celkových plotýnek.

Pokud budete mít toustovač umístěný na kuchyňské lince, neměli byste podceňovat ani volbu toho správného vzhledu. Dnes si můžete vybírat z mnohých designových variant, což má často vliv i na pořizovací náklady.

Levnější zařízení jsou obvykle vyrobena z plastu, dražší pak z nerezové oceli. V obou případech se nemusíte obávat nechtěného popálení, protože toustovače jsou opatřeny tepelně izolovaným pláštěm. Při výběru myslete také na to, jak dlouhá je přívodní šnůra elektrického napětí, aby vám na kuchyňské lince dosáhla k požadované zásuvce.

Při volbě vzhledu se navíc nemusíte omezovat pouze výrobním materiálem. K dispozici je i přemíra nejrůznějších tvarů.

Tvar toustů

Při nákupu toustovače se setkáte také s další možností volby, kterou představuje samotný tvar toustů. Výrobci na trhu nabízí spoustu tvarů:

  • čtverce a obdélníky
  • trojúhelníky
  • vafle
  • sendviče
  • pohádkové postavičky a další

Tvar pečící desky vám kromě výsledného vzhledu jídla umožní přípravu i ostatních pochutin podobných toustům. Jsou to například francouzské tousty, panini, lívance, oplatky, bagety a mnohé další.

Materiál pečících desek

Jednou z nejdůležitějších částí toustovače jsou pečící desky. Téměř u všech modelů narazíte na teflon. K jeho přednostem patří vysoká tepelná odolnost, včetně té povrchové. Při opékání tak nedochází k nepříjemnému odlupování vrstvy, které následně snižuje komfort při jakémkoliv čištění a při přípravě jídla.

Nepřilnavý povrch toustovače je zkrátka velmi praktický. Kvalitě pečících desek odpovídá i připravovaný toust. Ten bude poté stejnoměrně opečený, bude mít dokonalou texturu a křupavost.

Příkon

Příprava toustů souvisí také s časovým úsekem, během něhož budete schopni pokrm dokončit. V tomto směru se zaměřte na veličinu s názvem příkon. Ten je udáván ve Wattech označovaných zkratkou W.

Zde platí jedno velice obecné a základní pravidlo. Čím vyšší příkon bude toustovač mít, tím rychleji opečete tousty. Jednoduše řečeno, čím vyšší příkon, tím kratší je čas nutný pro zahřátí pečících desek.

Na druhou stranu počítejte s tím, že čím vyšší příkon bude kuchyňský nástroj mít, tím vyšší bude jeho spotřeba elektrické energie. I když při přípravě toustů v tak krátkém čase nejde o žádnou astronomickou položku.

Příkon toustovačů se obvykle pohybuje od 500 W do 1 500 W v závislosti na modelu.

Funkce

Toustovače jsou na první pohled jednoduché produkty, i přesto však mohou disponovat řadou funkcí a praktických doplňků, s nimiž bude příprava toustů daleko rychlejší a bezpečnější.

Světelná signalizace – téměř naprostý základ u většiny toustovačů. Produkt je vybaven světelnou diodou, která se rozsvítí v okamžiku, kdy je toustovač dostatečně nahřátý a je možné do něj vložit tousty. Někdy jsou tato zařízení obohacena také o světelnou kontrolku signalizující zapnutí toustovače do elektrické sítě.

Spouštěcí tlačítko – tento doplněk je součástí spíše dražších modelů. Tlačítko, s jehož pomocí toustovač zapnete či vypnete. Levnější produkty jím nedisponují a zapínají se ihned poté, co dojde k zastrčení napájecího kabelu do zásuvky.

Ochrana proti přehřátí – bezpečnostní funkce, která ochrání nejenom toust, ale i samotné zařízení před nebezpečným přehřátím, z něhož by mohl vzniknout dokonce požár.

Regulace teploty – některé modely toustovačů vám umožní nastavit si výslednou teplotu pečících desek, což vám dává naprostou kontrolu nad přípravou toustů. Díky regulaci teploty ovlivníte například propečení výsledného pokrmu.

Bezpečnostní zavírání – u většiny modelů jde o speciální pant. Ten zajistíte tak, že nedojde k otevření horního víka toustovače při přípravě pochutiny. Obvykle se jedná o mechanický prvek.

Protiskluzové nožičky – speciální povrchová úprava nožiček. Zvyšuje stabilitu toustovače na kuchyňské lince.

Čištění

S užíváním toustovače samozřejmě souvisí také jeho následná údržba. To nejzásadnější čištění se týká bezpochyby pečících desek. Právě na nich totiž zůstávají zbytky jídla a nejrůznějších přísad, které se během provozu mohou připalovat. I z toho důvodu provádějte očistu toustovače po každém použití, aby nedocházelo k zasychání takových nečistot.

Základním čistícím nástrojem mohou být pouze dřevěné pomůcky, navlhčený hadřík nebo papírové ubrousky. Použití jakýchkoliv jiných materiálů a pomůcek se rozhodně vyhněte. Neaplikujte zbytečně žádné chemické látky, ani kovové předměty. S nimi byste mohli velice snadno znehodnotit povrch toustovače, potažmo pečících desek.

V souvislosti s údržbou mají navrch rozhodně modely s vyměnitelnými pečícími deskami, respektive ty multifunkční. Tyto desky mohou být omyvatelné také v myčce na nádobí, což vám značně usnadní jakékoliv čištění.  O tom, jak se snadno zbavit připálených zbytků sýra z toustovače, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve