Zavřít reklamu

Většina jablíčkářů se jistě shodne, že jedním z nejlepších vynálezů Applu na poli přenosných počítačů byl jednoznačně MagSafe. Magnetický konektor představoval dokonalou ukázku jednoduchosti a praktičnosti. Bohužel s nástupem USB-C a později i Thunderbolt 3 vzal MagSafe za své a s jeho návratem se v blízké době nepočítá. Naštěstí existuje několik možností, jak ikonický konektor v jisté podobě na nové MacBooky vrátit, přičemž nejnovějším a prozatím i nejpovedenějším zástupcem je ThunderMag.

Snaha vrátit MagSafe na novější notebooky od Applu je tu již od vydání prvního Retina MacBooku v roce 2015. Mezi nejznámější redukce tohoto typu patří bezesporu Griffin BreakSafe. Nápad je to jistě skvělý, ale má i svá omezení – skrze redukci není možné MacBook dobíjet potřebným výkonem a v některých případech je omezena i rychlost přenosu dat. A právě v tomto ohledu má být nový ThunderMag napřed a zmíněné neduhy eliminovat.

Společnost Innerexile totiž v popisu své kampaně na Kickstarteru uvádí, že ThunderMag podporuje plné specifikace portu Thunderbolt 3 a je tak v této oblasti prvního svého druhu. Redukce podporuje nabíjení výkonem až 100 W, přenosovou rychlost až 40 Gb/s, přenos obrazu ve 4K/5K rozlišení a také přenos audia.

Samotné příslušenství se skládá ze dvou částí – jedna je nastálo v USB-C portu MacBooku a druhá pak na kabelu (ať napájecím či třeba datovém kabelu od disku). Obě tyto části se mezi sebou propojují reverzibilním magnetem se 24 piny a fungují tak v podstatě stejně jako MagSafe. V případě, že o kabel kdokoli zavadí, magnety se ihned rozpojí a nedojde tak k poškození MacBooku. Redukce je navíc odolná vůči prachu a disponuje ochranami proti zkratu a přepětí.

ThunderMag je v rámci crowdfundingové kampaně na Kickstarteru momentálně dostupný za 44 dolarů (přibližně 1 tisíc korun). Jakmile se ale začne prodávat, stoupne jeho cena na 79 dolarů (cca 1 800 korun). První kusy by měly zákazníkům dorazit v dubnu 2019. O příslušenství je značný zájem, za tři dny se totiž stihl vybrat již devítinásobek cílové částky.

ThunderMag FB
.