Hubení přemnožených holubů v Havlíčkově Brodě komplikují chráněné kavky

  8:52
Střechy domů na několika místech Havlíčkova Brodu zimu co zimu obsadí ptáci a znečišťují je. Ačkoliv radnice už před více než deseti lety najala firmu na likvidaci holubů, ptačí populace nemizí. Město nyní obyvatele vyzývá, aby holuby nekrmili.
Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: AP

„Holubi jsou přenašeči nemocí, například toxoplazmózy, salmonelózy i určitých druhů tuberkulózy. Místa, kde se koncentrují, bývají trvale promořena ektoparazity. Mají negativní vliv na čistotu městského prostředí. Prosíme proto veřejnost, aby holuby nekrmila,“ uvádí na webových stránkách města Ivana Růžičková z městského odboru životního prostředí.

Dlouhodobě ptáci trápí například obyvatele bytovek u brodského nádraží. A to hlavně rodiny bydlící v ­podkrovních bytech. Stovky opeřenců špiní střešní okna, kálí na zaparkovaná auta a ruší neustálým škrábáním na okapy a oplechování střech­.

„Po umytí jsou střešní okna pokálená během pár minut,“ popisuje jeden z obyvatel domu stojícího přímo před nádražím.

„Okna opravdu nemá cenu umývat. Navíc, jak hejna sedají na střechu, škrábou po ní, klovou do oplechování. Dělá to příšerný hluk,“ přidává se další z obyvatelek domu.

Holubí populaci se město snaží likvidovat od roku 2008, kdy začalo spolupracovat s odchytovou firmou. Podle nově zveřejněných statistik od té doby bylo do odchytových klecí lapeno a humánně usmrceno už 5 555 holubů.

„Jen v loňském roce bylo odchyceno celkem 312 kusů holubů, šest holoubat a bylo vybráno 18 kusů holubích vajec,“ dodává Růžičková.

Město se stalo oblíbeným útočištěm kavek

Odchytové klece jsou umístěny na střechách a v půdních prostorách několika vyšších budov po celém městě. Odchytová firma je vybírá dvakrát týdně například na domech v Dolní ulici či v areálech společnosti Cerea nebo měšťanského pivovaru.

„Ač neustále válčíme, pořád vstávají noví bojovníci,“ komentoval před časem s nadsázkou starosta města Jan Tecl.

Redukci přemnoženého ptactva v ­Brodě však komplikuje fakt, že město se stalo i oblíbeným útočištěm kavek. A ty jsou, na rozdíl od holubů, chráněné.

„Ochranu si zaslouží, jejich hubení se nepřipouští. Pouze na ministerskou výjimku z hodně závažných důvodů,“ vysvětluje vedoucí Agentury ochrany přírody a krajiny a zkušený ornitolog Václav Hlaváč. Podle něj jich může ve městě v­ zimě přebývat až tisíc kusů.

Kavky podle Růžičkové obývají obdobné prostory jako holubi. Často vysedávají na římsách pod okapy nebo se zabydlí v nepoužívaných komínech. Laik je však od holubů hned na první pohled nerozezná.