InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Čarodějnické odpoledne

    Čtvrtek 25.4 15:00 - Jihočeská vědecká knihovna - pobočka Na Sadech, České Budějovice

  • Tvořivý rok – gravírování

    Čtvrtek 25.4 16:00 - Jihočeská vědecká knihovna - pobočka Čtyři Dvory, Emy Destinové 46, České Budějovice

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ve Vodňanech diskutovali, zda dvouleté děti patří do školky

Ilustrační foto.  , Autor: Jižní Čechy Teď

Ilustrační foto.     Autor: Jižní Čechy Teď

VODŇANY – Zastupitelstvo v novém složení probíralo na posledním zasedání rozpočet na letošní rok. Rozpoutala se při tom i diskuse na téma dvouletých dětí v mateřské škole. Nové vedení města zařadilo vybudování speciální třídy ve školce pro dvouleté děti pod čáru. Věc chce řešit v případě získání dotace. Žádost o ni byla podána. Pokud bude vyřízena kladně, třída pro dvouleté by se realizovala příští rok.

 

Bývalý starosta Václav Heřman (Město a venkov) upozornil, že podle radní Květoslavy Louženské je třída pro dvouleté zbytečná. „Nesouhlasím s tím. Bez ohledu na to, že přijímání dvouletých dětí už není povinné, jede naše školka už na výjimky z počtu dětí. Může se stát, že dětí bude ubývat, přestanou fungovat školky v Chelčicích či Číčenicích, a ty děti pak půjdou k nám. Dotace má být 85 procentní, divil bych se, že bychom ji odmítli."

Květoslava Louženská (ODS) se ohradila: „Můj osobní názor je, že dvouleté dítě má být doma s maminkou, protože v tomto věku se vytváří vztahy mezi matkou a dítětem a celou rodinou. Maximálně by dle mého názoru přicházela v úvahu chůva. Vím, že je zrušena novela a ředitelky už nemusí přijímat do školek dvouleté děti. Je to pouze na jejich rozhodnutí. Také jsem řekla, že pokud by dotace vyšla, má město možnost opravit svůj další majetek a školku pěkně vybavit. Nikdo mi neřekl, že dotace už byla podána, protože hořel termín a zastupitelé se v té době nesešli. Kdybych tuto informaci měla, nebudu ze sebe dělat blázna a uznám, že si s tím dal někdo velkou práci. Další věc je, že od roku 2020 by mělo dojít k ponížení počtu žáků ve třídách. Nyní je 24 dětí ve třídě od 3. do 6. let a na výjimku až 28. Nově by to mělo být 20 dětí. Navýšení kapacity bude nutné tak jako tak. Přeji si jen jednu věc – aby maminky byly rozumné, dvouleté děti do školky nedávaly, ale pokud ta potřeba bude, ať jsme na připraveni s veškerým zázemím."

Robert Huneš (KDU-ČSL) podpořil slova Květoslavy Louženské. Uvedl, že studie dokazují, jak je pro psychosociální vývoj důležité, aby dítě bylo u matky. V tak útlém věku je zařazení do kolektivu podle něj kontraproduktivní. Souvisí s tím i další věc, a to, že klesá počet žen, které rodí nebo mohou rodit děti. Žen z 80. a 90. let je statisticky méně a dětí bude tedy také méně. „Myslím, že není nikdo, kdo by chtěl dávat dvouleté dítě do školky, ale bohužel jsou k tomu některé rodiny nuceny kvůli práci a kvůli finanční situaci. Pak je velké štěstí, že město má důstojné zařízení, kam může maminka dvouleté dítě umístit. A myslím, že v případě nutnosti by ho využili i rodiče ze spádových obcí," řekla Lucie Kotlínová (Město a venkov).

Pavel Šťástka (Vodňany 2022) konstatoval, že mu diskuse o dvouletých dětech ve školce připadá jako bouře ve sklenici vody. „Žijeme v době dotační, jak se s oblibou říká, a jestli lze dotací získat až 80 procent financí, proč to nevyužít," řekl s tím, že na tuto záležitost budou padat jen subjektivní názory. Do debaty vstoupila také ředitelka MŠ Vodňany Ivana Kašová. Upozornila, že jednou z variant mateřské dovolené je i dvouletá, takže u zápisů se s takto malými dětmi skutečně setkávají. Přihodila i pár čísel. „K zápisu chodí děti, kterým při nástupu 1. září nejsou ještě tři roky. Vloni jich bylo 36 a z tohoto počtu nenastoupily pouze tři. Je štěstí, že zatím máme kapacitu a můžeme je přijmout. Máme osm tříd, v jedné 28 dětí. Třídu bychom skutečně potřebovali," sdělila zastupitelům ředitelka.

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace