Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Obchod s rozkoší: Jak vypadá typická česká prostitutka? Třicetiletá samoživitelka s dětmi!

Organizace Rozkoš bez rizika dělá pravidelné výzkumy mezi prostitutkami.
Zdroj: pixabay
Výzkum
Podle údajů neziskové organizace Rozkoš bez rizika poskytuje zhruba 13 tisíc žen v Česku sexuální služby. Více než polovina z nich jsou matky samoživitelky a zhruba 13 % z nich má tři a více dětí. Zároveň je však složité určit přesný počet žen, které se prostitucí živí.

Prostitutky je složité spočítat

Některé totiž poskytují tyto služby třeba jen jeden týden v roce, vydělají si potřebné peníze a skončí. „Ta čísla je nutné brát s rezervou. Mnoho žen se nepřizná, že poskytuje sexuální placené služby. Tato práce je pro ženy totiž velké stigma a je spojena s mnoha předsudky. S prací prostitutky se ženy rozhodně nechlubí, většina z nich nemá ve svém okolí někoho, kdo o jejich zdroji obživy ví. Proto také v mnoha případech nenahlásí znásilnění, ublížení na zdraví, vydírání nebo nucení k praktikám, které jsou rizikové a často bez ochrany,“ říká Barbora Pšenicová, projektová manažerka Rozkoše bez rizika.

Kolik stojí služby prostitutek?

Zatímco hodina sexu na ulici může stát 500 korun, na privátě zákazníci zaplatí mezi 1 000 až 1 500 korunami a v klubech tato částka může dosáhnout i 3 000 korun. Tyto peníze ale ne vždy končí u ženy, která službu poskytuje. Část žen totiž nepracuje „sama na sebe“, ale má někoho, kdo je manažerem, který si může z jejího výdělku odebírat peníze za ochranu, pronájem pokoje, pomůcky nebo třeba za reklamu.

„Často slýcháme, že takovýto manažer si z výdělku vezme klidně i polovinu. Proto je i častý příklad, že žena neodolá nabídce zákazníka, který jí nabídne 500 korun navíc za sex bez kondomu,“ vysvětluje Pšenicová.

Třicetileté matky samoživitelky

Je mnoho žen, které volí tento způsob obživy jako jediný možný kvůli znevýhodněné sociální situaci, kdy se starají o malé děti, mají nedostatek peněz, nemohou sehnat vhodné zaměstnání, nebo mají strach o ztrátu střechy nad hlavou.

Takové ženě může být kolem 30 let, je rozvedená, má dvě děti, žije v menším městě, pracuje na privátu v jiném regionu, a to jen některé dny v měsíci. Často totiž má i jinou „obyčejnou“ práci a žije „obyčejný“ život. Mívá dluhy a často o sobě pochybuje.

Více než polovina z nich je matkou samoživitelkou, 13 procent z nich má dokonce tři a více dětí. „Pozitivní je, že je mezi nimi čím dál méně uživatelek drog. Z hlediska národností roste podíl Češek, které se prostitucí živí. Zatímco v roce 2008 jich bylo jen 60 procent a zbytek z jiných zemí, nejčastěji z bývalého východního bloku, loni jsme zaznamenali mezi našimi klientkami 82 procent,“ uzavírá Barbora Pšenicová.

Filip Turek se tvrdě opřel do Fialy: ODS zradila svoje voliče a on je toho absolutní příklad

Související články

Další články

Nejnovější kauzy