https://ekolist.cz/cz/publicistika/nazory-a-komentare/katerina-jancarikova-pes-a-srna-na-sjezdovce.-proc-nas-projevy-loveckeho-pudu-u-psu-prekvapi-a-rozhorci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kateřina Jančaříková: Pes a srna na sjezdovce. Proč nás projevy loveckého pudu u psů překvapí a rozhořčí?

15.2.2019
Pes na volno? Dalo se to očekávat.
Pes na volno? Dalo se to očekávat.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Walter Urabl
Byla jsem požádána o krátký komentář události, která prý pod titulkem „Pes české majitelky v Rakousku u sjezdovky ulovil srnu“ plní sociální sítě.
 

Vzhledem k daným okolnostem, tzn. skutečnosti, že pes se pohyboval na volno a že narazil na srnu oslabenou zimním nedostatkem potravy (možná i nějakou nemocí) a ještě nejspíš v hlubokém sněhu, se podobný konec dal očekávat.

Proto první otázka, která mne napadla, byla: Proč dnešní lidé často nepočítají s projevy loveckého pudu u psů? A proč je projevy loveckého pudu překvapí a rozhořčí?

Určitě si někteří společně se mnou vzpomenete na německého ovčáka Holana z knihy Smrt krásných srnců Oty Pavla, který také lovil srnce (dokonce i bez sněhu). Nebo i na další psí hrdiny, kteří se část svého života museli živit lovem a oni to dělali (kolie Lassie, vlčák Kazan, Bella) a kterým jsme při při čtení knížky či sledování filmu fandili.

Psi jsou masožravá zvířata s loveckým pudem, který je u některých plemen částečně až úplně potlačený, ale se kterým lidé musí počítat. Některá psí plemena lovecký pud tedy pud potlačený nemají. Jsou to především psi lovečtí a také psi z 5. skupiny FCI špicové a primitivní plemena, kteří si po staletí i tisíciletí uchovávají původní vlastnosti.

Ano, naše společnost si podobné chování psů nepřeje. Proto policie udělila majitelce pokutu. Ona ji zaplatila, tak uznala vlastní chybu i zodpovědnost za psa. Tím by vše mohlo a možná i mělo skončit.

Z nějakého důvodu ale neskončilo a z epizody se stává příběh, který si žije vlastním životem.

Cesty od epizod k příběhům nebo dokonce k Příběhům s velkými „P“ popisuje psycholog Jerome Bruner (1915-2016) v knize Making Stories: Law, Literature, Life z roku 2003. Tolik lidí umírá, dokonce i mladých, dokonce i na Aljašce, ale příběh amerického dvaadvacetiletého studenta Christophera (Chrise), který sám sebe nazýval Alexem a podepisoval se jako „Super Tramp“, se dotknul srdcí a obletěl svět. Někdo hlavního hrdinu Krakauerova románu útěk do divočiny obdivuje, někdo jiný kritizuje, ale téměř všichni ho znají. Z Christopherova krátkého života se stal příběh s velkým „P“.

Podobně jako z jiných příběhů, tak i z lovecké epizody u sjezdovky se více než o skutečnosti dovídáme především o sobě a o lidech okolo nás.

Litujeme majitelku psa? Zlobíme se na ni? Říkáme: „To by se mně stát nemohlo!“?

Litujeme srnu? Nebo si řekneme, že jsou nejspíš srny v Rakousku přemnožené stejně jako u nás?

Pomyslíme si: „Proč byla srnka u sjezdovky? Ještě, že nevběhla do cesty lyžaři“?

Přemýšlíme o lidech, kteří video natočili či sdíleli na sítích?

Sama chovám původní plemeno psů – psy kanaánské – které má zachovalou plejádu původního chování. Tolik mne toho naučili. Uvědomuji si, jak je jejich původní chování v naší civilizaci často na obtíž. A naopak, jak se takovým psům obtížně žije s lidmi, kteří jejich plemeno nepochopili a snaží se z něj všemi možnými způsoby „vysocializovat“ psa à la labrador či pudlík. Pradědeček mého psa Nokeda, kterého jsem si přivezla z Jeruzaléma, byl oslavován, protože při hlídání stáda zabil vlka. Tak to by u nás také neprošlo.

To, co se od dobrého psa očekává dnes v Evropě, se velmi liší od toho, co se od dobrého psa očekávalo u nás v jiných dobách nebo co se očekává na jiném místě, např. v oblasti Kanaánu. V současném Izraeli se i od psa rodinného, na vodítku v parku, stále očekává, že bude k cizím lidem nedůvěřivý. Nikdo nepočítá s tím, že by si lidé chtěli cizího psa na ulici pohladit, jako se často stává u nás.

Mnozí lidé při výběru plemene uvažují à la poručíme větru dešti, mají pocit, že jim se z každého psa podaří vychovat perfektního společníka, se kterým se budou moci účastni jakýchkoli aktivit, který nikdy nikoho nekousne, nikdy se nepopere s jiným psem a za kterého nebudou nikdy muset zaplatit pokutu. Jenže i v moderní době zůstává pes psem, zvlášť plemena z 5. skupiny.

Celkem jsem se svými psy (border koliemi a groenedaelkou) složila přes 40 zkoušek, včetně vrcholových, zúčastnila se Mistrovství světa a mistrovství ČR, účastním se pátracích akcí. S kanaánskými psy jsem pyšná na to, že jsem je naučila na povel přestat štěkat na návštěvy a že mi na procházce neutíkají.


reklama

 
Kateřina Jančaříková
PhDr. Kateřina Jančaříková, Ph.D., vystudovala obor speciální biologie a ekologie na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Pracuje na katedře biologie a environmentálních studií jako odborný asistent a vedoucí Centra environmentálního vzdělávání a výchovy. Kynologie je jejím koníčkem.
Ekolist.cz nabízí v rubrice Názory a komentáře prostor pro otevřenou diskuzi. V žádném případě ale nejsou zde publikované texty názorem Ekolistu nebo jeho vydavatele, nýbrž jen a pouze názorem autora daného textu. Svůj názor nám můžete poslat na ekolist@ekolist.cz.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JS

Jiří Svoboda

15.2.2019 14:40
Mne napadá jen jedna otázka. Proč se tak relativně nedůležitým problémem Ekolist tak zevrubně zabývá?
Odpovědět
ZU

Zbynek Ulcak

15.2.2019 21:46 Reaguje na Jiří Svoboda
Protože to čteme a klikáme na to.
Odpovědět
ig

16.2.2019 10:32
To je jednoduché. Protože spousta lidí používá psa jako takovou sociální protézu, když nejsou schopní udržovat vztahy s lidmi. Pak jsou překvapení, kdykoliv se zachová jako zvíře :-)
Odpovědět
KP

Karel Ploranský

16.2.2019 12:30
Pro ig: Ještě že jste napsal "spousta lidí", čili že jste to nezevšeobecnil na všechny chovatele psů. Oni se totiž navzájem dost liší, stejně jako jejich motivace, proč mít psa. Bohužel, u mnoha byste měl pravdu. U mnoha jedinců je pes kompenzací pocitu méněcennosti, berličkou pro jejich sebevědomí (samozřejmě velký a silný pes, nejlépe některé bojové plemeno). A tam je pak průšvih velmi pravděpodobný.
Mne smrt té srnky nedojímá. Na silnicích jich zahynou stovky a nikdo z toho příběh nedělá. Dojalo by mne, kdyby se o ni (nebo o toho psa) na sjezdovce zabilo nějaké dítě.
Odpovědět
KP

Karel Ploranský

16.2.2019 12:30
Pro ig: Ještě že jste napsal "spousta lidí", čili že jste to nezevšeobecnil na všechny chovatele psů. Oni se totiž navzájem dost liší, stejně jako jejich motivace, proč mít psa. Bohužel, u mnoha byste měl pravdu. U mnoha jedinců je pes kompenzací pocitu méněcennosti, berličkou pro jejich sebevědomí (samozřejmě velký a silný pes, nejlépe některé bojové plemeno). A tam je pak průšvih velmi pravděpodobný.
Mne smrt té srnky nedojímá. Na silnicích jich zahynou stovky a nikdo z toho příběh nedělá. Dojalo by mne, kdyby se o ni (nebo o toho psa) na sjezdovce zabilo nějaké dítě.
Odpovědět
ig

16.2.2019 12:40 Reaguje na Karel Ploranský
Normálně házím pejkaře do jednoho pytle a vyjadřuji se takto šmahem o všech :-) Vím, že to není přesné, ale když vidím paní, jak nese v náručí jakousi obludku oblečenou v originálním tričku Adidas a povídá si s ní o včerejším dílu Ulice, tak si nějak nemůžu pomoct :-)

Jinak taky srnku neřeším. A moc neřeším ani ty psy. Kdyby například dogu (z dnešních zpráv, zabila na ulici náhodnou kolemjdoucí) někdo na fleku zastřelil, nebudu si ublíženě stěžovat, že za to přece nemohl ten pes ale jeho majitel :-)
Odpovědět
pp

pavel peregrin

14.3.2019 09:32
To je filozofické plkání o ničem. Tady nejde o to, rozebírat lovecké pudy psa a zdravotní stav srny. Pes, který nebyl pod kontrolou svého pána, zabil srnu, došlo k porušení zákona. Hotovo tečka, majitel zaplatil pokutu a je to tak naprosto správně a nemá cenu se tím dále zabývat.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist