Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Zahraničí Zprávy

    Zemřela Julie Adamsová

    Julie Adamsová s plakátem ke svému nejslavnějšímu filmu – Netvoru z Černé laguny. Foto Valerie Macon

    Julie Adamsová

    17. 10. 1926 Waterloo (Iowa, USA) – 3. 2. 2019 Los Angeles (California, USA)

    Hollywoodská hvězda, známá jako herečka s nejkrásnějšíma nohama. Proslavila se především snímkem Netvor z Černé laguny, hrála rovněž v řadě westernů. Jejím posledním filmem byl Bůh masakru, jenž natočil Roman Polanski podle slavné divadelní hry Yasminy Rezy.

    Julie Adamsová vyrostla v Arkansasu, kde navštěvovala střední školu. Odmala chtěla být herečkou a účinkovala v různých divadelních představeních, především amatérských. Po dokončení studia se rozhodla svůj sen uskutečnit a odstěhovala se do Kalifornie. Zde pracovala zpočátku jako sekretářka a poté, co si vydělala nějaké peníze, se zapsala do hereckých kurzů a chodila po castinzích, aby dostala alespoň nějakou seriálovou roli.

    V roce 1948 se jí podařilo získat malou roli v seriálu Your Show Time. Ještě ten rok se její kariéra začala slibně rozjíždět. Získala roli ve filmu Red, Hot and Blue a o rok později již podepsala smlouvu se společností Paramount. Svou první velkou roli (Polly Medfordovou) si zahrála ve filmu The Dalton Gang (1949) a hned v dalším roce natočila sérii šesti westernových filmů.

    Právě westerny a krimi filmy studia Paramount se proslavila nejvíce: z westernů jmenujme alespoň Horizons West (1952) s tehdejším idolem Rockem Hudsonem (s nímž točila celkem pětkrát), Zátočinu řeky z téhož roku s Jamesem Stewartem nebo Muže z Alama (1953) s Glennem Fordem. Hrála ovšem v mnoha dalších filmech a seriálech a na kontě má celkem 142 rolí. Jejím nejslavnějším snímkem je bezesporu sci-fi horor Netvor z Černé laguny (1954), k těm dalším patří např. Všechny čluny na vodu (1956), Přestřelka v Dodge City (1959), Tickle Me (1965), kde si zahrála po boku Elvise PresleyhoMcQ (1974) po boku Johna Waynea nebo Závod se smrtí (1984).

    V padesátých letech si dala od filmu pauzu a věnovala se osobnímu životu. Fotbalový klub Detroits Lions si ji vybral coby tvář a reprezentantku jejich týmu. Přírodní bruneta s hlubokým hlasem se stala také Miss Little Rock a byla vyhlášena ženou s nejkrásnějšíma nohama světa, načež si je pojistila na 125 tisíc dolarů. Ke konci kariéry točila převážně seriály: To je vražda, napsalaBeverly Hills 90210, Melrose PlaceZtraceni, Odložené případy, Kriminálka New York či Lost: Missing Pieces. Jejím posledním počinem byl snímek Bůh masakru (2011), jenž natočil Roman Polanski podle slavné divadelní hry Yasminy Rezy.

    Byla dvakrát vdaná. Poprvé v roce 1951 za Leonarda Sterna: jejich vztah byl vášnivý a intenzivní, a jak rychle začal, tak rychle skončil. Po dvou letech už byla rozvedená a v roce 1955 se podruhé vdala za Raye Dantona: s ním měla dva syny, ale ani tohle manželství nevydrželo a v roce 1978 se rozvedli. Starší syn, Steve Danton, pracuje v Hollywoodu jako pomocný režisér, mladší Mitchell Danton je televizním střihačem.

    /Z různých zdrojů zpracovala kaczk/

    • Autor:
    • Publikováno: 12. února 2019

    Komentáře k článku: Zemřela Julie Adamsová

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,