CZK/€ 25.235 -0,12%

CZK/$ 23.616 -0,24%

CZK/£ 29.364 +0,02%

CZK/CHF 25.810 -0,65%

15. 02. 2019

0 komentářů

Česká ekonomika za loňský rok předčila očekávání

 

Podle Českého statistického úřadu růst české ekonomiky loni zpomalil na 3,0 procenta ze 4,5 procenta v roce 2017. Ve čtvrtém čtvrtletí roku 2018 stoupl tuzemský hrubý domácí produkt (HDP) meziročně o 2,9 procenta. Vyplývá to z předběžného odhadu vývoje ekonomiky Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Loading



 

Zatímco eurozóna směřovala do útlumu a Německo balancovalo na hranici recese, český růst v závěru loňského roku zrychlil až na jedno procento,“ uvedl Petr Dufek z ČSOB.

Česká ekonomika ve čtvrtém čtvrtletí předčila analytické odhady a rostla tempem 2,9 procenta. To bylo blízko horních analytických odhadů. Čeští i zahraniční analytici počítali s růstem 2,4 procenta.

Očekávání překonal, byť méně výrazně, i růst za celý rok 2018, který činí rovná tři procenta. Trh počítal spíše s růstem těsně pod úrovní tří procent. Je však třeba upozornit, že aktuální údaj je jen předběžný odhad a konečný výsledek se může od předběžného lišit, zejména pak růst ve čtvrtém kvartále se může ještě změnit až o několik desetin procentního bodu oběma směry. I tak by měl zůstat poměrně pozitivní dojem z výkonu české ekonomiky závěrem roku 2018,“ uvedl Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Czech Fund.

V letošním roce by ekonomika měla pokračovat v dynamice velmi blízko svému potenciálu. Očekáváme, že zahraniční poptávka by se po divoké druhé polovině loňského roku měla stabilizovat. Domácí spotřeba zůstane silná, když by ve reálném vyjádření měla přidat 3,2 %,“ doplnil Viktor Zeisel z Komerční banky a dodal, že na druhé straně očekává výrazné zpomalení od investic, které budou bojovat s vysokou srovnávací základnou letošního roku a slabším přílivem peněz z evropských fondů. Celkově by tak podle něj domácí ekonomika měla letos přidat 2,7 % po 3,0 % v loňském roce.

REKLAMA

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Je čínská ekonomika větší než americká?

Studenti mi na pražské VŠE občas kladou vcelku záludné dotazy. Často jsou inspirované denním tiskem nebo úvahami na internetu. Jedním z oblíbených je: Kdy čínská ekonomika překoná svou velikostí americkou? Tedy trochu jinak: Kdy se stane Čína největší ekonomickou mocností na světě? Existuje mnoho odpovědí, často diametrálně odlišných.

Text: Luboš Smrčka

Foto: Shutterstock

23. 02. 2024

Evropské akcie jsou historicky rekordně levné vůči těm americkým

Evropské akcie jsou teď v historicky rekordní slevě vůči těm americkým. Vyplývá to ze srovnání poměrového ukazatele vyhlížené tržní ceny akcie a čistého zisku na akcii na horizontu dalších dvanácti měsíců. Brány jsou přitom v potaz všechny klíčové akciové tituly jak ve Spojených státech, tak v Evropě (viz graf […]

Text: Redakce

Foto: Pixabay

02. 02. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *