Hlavní obsah

Bývalý šéf Trumpova volebního štábu Manafort porušil dohodu a lhal vyšetřovatelům i porotě, tvrdí soudkyně

Manafort opět lhal vyšetřovatelům.Video: Valérie Dvořáková , AP, Reuters

 

Reklama

Federální soudkyně Amy Bermanová Jacksonová uvedla, že existuje dost důkazů o tom, že Paul Manafort lhal vyšetřovatelům i federální porotě ohledně údajného ovlivňování amerických voleb Ruskem. Rozhodnutí soudkyně snižuje jeho šance na nižší trest.

Článek

Bývalý šéf volebního štábu Donalda Trumpa Paul Manafort úmyslně lhal vyšetřovatelům a federální porotě v případě údajného vměšování Ruska do voleb v USA. Oznámila to federální soudkyně Amy Bermanová Jacksonová a v prohlášení uvedla, že Manafort „udělal několik křivých výpovědí“ úřadu FBI, hlavnímu vyšetřovateli Muellerovi i federální porotě.

Zvláštní vyšetřovatel FBI Robert Mueller se věnuje roli Ruska v amerických prezidentských volbách z roku 2016 a zaměřil se na štáb současného prezidenta Donalda Trumpa.

Podle soudkyně existují dostatečné důkazy o tom, že Manafort lhal, což je v rozporu s dohodou o spolupráci. Dohodu porušil tím, že lhal ve třech z pěti předložených bodů. Manafort údajně lhal o svých stycích se svým někdejším rusko-ukrajinským spolupracovníkem Konstantinem Kilimnikem, který má mít vazby na ruskou rozvědku. Prokurátoři Manaforta obvinili, že lhal o svých rozpravách s Kilimnikem o případném ukrajinském mírovém plánu. Mimo jiné jde o schůzku počátkem srpna 2016, kdy Manafort byl v kampani Donalda Trumpa stále ve vysokém postavení. Zúčastnil se jí tak Manafortův náměstek Rick Gates. Podle obvinění prokuratury Manafort rovněž nemluvil pravdu o sdílení volebních údajů s Kilimnikem.

V lednu agentura AP přinesla informaci, že Manafort měl předat statistická data o prezidentské kampani v roce 2016 Kilimnikovi. Agentura informaci vyčetla z nedostatečně začerněných soudních dokumentů.

Manafortovi obhájci v aktuálním případu tvrdí, že klient nechtěl vyšetřovatele cíleně oklamat, ale jen zapomněl některé detaily. Nebylo podle nich také prokázáno, že dotčené téma je pro vyšetřování důležité.

Manafort je stále ve vazbě a čeká na trest. Rozhodnutí soudkyně snižuje jeho šance, že získá sníženou sazbu. Verdikt má padnout příští měsíc, napsala agentura AP.

Manafort byl už loni v srpnu uznán vinným z bankovních machinací a daňových podvodů.

Reklama

Doporučované