Další skanzen okupace v Ralsku padl, kotelna vytápěla sovětské paneláky

  11:08
K zemi se poroučelo další sovětské memento v bývalém vojenském prostoru Ralsko. Liberecký kraj, jemuž celé území patří, nechal zbořit bývalou kotelnu v Ploužnici.

„Vytápěly se odtud paneláky na sídlišti včetně všech vojenských objektů kolem letiště,“ připomněl starosta Ralska Miloslav Tůma.

Dominantou domů byla trojice komínů, z nichž nejvyšší měřil dvacet metrů. Jejich pád vrátil výškové prvenství okolním borovicím.

Demolice kotelny je součástí větší zakázky v hodnotě šest milionů korun, v rámci které letos kraj vyčistí Ralsko od dalších sovětských skanzenů okupace. Sanace Ralska probíhá od roku 2011, k zemi šel třeba bývalý štáb letectva nebo kulturní dům.

„Naším cílem je z bývalého vojenského prostoru Ralsko odstranit nevyhovující, nebezpečné a chátrající objekty. Chceme, aby zde bylo čisto a bezpečno. Pozemky po demolici zalesníme, chceme, aby zůstala zachována rekreační funkce,“ řekla Jitka Volfová, statutární náměstkyně hejtmana pro resort ekonomiky, správy majetku a informatiky.

Vlečku rozkradli Češi

Zajímavostí je, že kotelnu v dobách sovětské okupace zásobovala železniční vlečka vedoucí z mimoňského nádraží. Končila až u letiště Hradčany. V roce 2007, kdy kraj převzal od státu Ralsko, byla už celá rozkradená. 

„Zdědili jsme ji už bez kolejí a bez pražců. Někde dokonce kdosi odtěžil i štěrk, který tvořil těleso trati,“ podotkl Jan Růžička, ředitel Krajské správy silnic Libereckého kraje, která se o Ralsko stará.

A tak je to se vším. Zatímco sovětská armáda prostor a jeho objekty opustila v perfektním stavu, nájezdy zlodějů kovů udělaly své.

V Ralsku nadále chátrá ještě kolem 170 staveb z éry Sovětů. Zbourat je najednou by znamenalo investovat stovky milionů korun. Prioritně se budou demolovat budovy v blízkosti Ploužnice, kde hrozí největší riziko, že na někoho spadnou. Pak se firmy přesunou blíže k Hradčanům.

Kyjeváky chtějí vykoupit

Největší „příšery“ ale zůstanou stát i nadále. Sídliště Kyjeváků, paneláků stavěných Sověty z jimi dovezeného materiálu, hodlá radnice Ralska vykoupit od soukromých vlastníků a opravit. Dnes evokují náladu Černobylu.

„Co půjde, to bychom opravili a nabídli k bydlení. Poptávka po něm u nás je. Ty, které opravit nepůjdou, bychom zbourali. Bude ale složité získat je do svého majetku, neboť tam probíhá nějaké exekuční řízení,“ dodal Miloslav Tůma.