Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Zataženo, déšť 16°C

KSČM stupňuje tlak na vládu a ostře „sjela“ Petříčka. Kalousek jen kroutí hlavou

Aktualizováno -
15. února 2019
12:31
Autor: simao, ČTK - 
15. února 2019
10:55

V KSČM sílí tlak na přehodnocení toleranční smlouvy s menšinovou vládou ANO a ČSSD. Širší vedení komunistů se v pátek sešlo v sídle v ulici Politických vězňů v Praze, řešila se i kritika ministrů Dana Ťoka (za ANO) a především Tomáše Petříčka (ČSSD). Druhý jmenovaný to od komunistů pořádně schytal v jejich ostrém pátečním stanovisku. A opozice kroutí hlavou. Miroslav Kalousek (TOP 09) se navezl do komunistického kádrování ministrů.

Podle šéfa KSČM Vojtěcha Filipa sílí ve straně tlaky přehodnotit současnou formu tolerance menšinové vládě. Navzdory tomu, že koalice ANO a ČSSD za podpory SPD protlačila Sněmovnou např. návrh na zdanění finančních náhrad za církevní restituce, po čemž KSČM delší dobu prahne. „Ten tlak z členské základny je v některých místech velmi výrazný,“ připustil pro ČT Filip.

Dle kritiků naopak komunistům „roste s jídlem chuť“ a jejich nároky i tlaky na vládu stoupají. „Pokud bychom nedospěli k nějakému vhodnému kompromisu, tak by asi byl ten čas, abychom přistoupili k vyhodnocení toho, jestli dále vládu tolerovat, či nikoliv,“ uvedl místopředseda KSČM Stanislav Grospič.

Kalousek: Komunisté kádrují členy vlády

Řešily se však i tlaky KSČM na ministry Babišovy vlády - Dana Ťoka (za ANO) a Tomáše Petříčka (ČSSD). „Komunisté dnes budou kádrovat členy vlády. Zdanění církevních náhrad, personální požadavky... Ještě je tu někdo, kdo věří premiérovi slova, že komunisté na jeho vládu nemají žádný vliv?“ podotkl před začátkem jednání KSČM Miroslav Kalousek (TOP 09).

Do ministra zahraničí Petříčka šili komunisté zostra i v pátečním tiskovém prohlášení. „KSČM má z programových důvodů jiný názor než ostatní politické strany neoliberálního stranického kartelu na priority zahraniční politiky České republiky, má proto stejně odlišný pohled než současná Vláda ČR tvořená hnutím ANO 2011 a ČSSD a zejména ministr zahraničí,“ stojí ve stanovisku VV ÚV KSČM z 15. února.

„Tak nám soudruzi zas dělají zahraniční politiku a chtějí odstřelovat ministry. Když to dělali naposledy, byl z toho ostnatý drát, zvací dopis, moskevský protokol a proces se Slánským... Myslím, že tímto svou 'kompetenci' již prokázali,“ napsal na Twitteru 1. místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

Komunisté „naložili“ Petříčkovi

Komunistům vadí mj. i nedávná Petříčkova návštěva na Ukrajině a jeho podpora protiruských sankcí. „Považujeme za nepřijatelné prohlášení ministra T. Petříčka v Kyjevě, kde oznámil novinářům, že Ukrajina bojuje proti ruské agresi a proruským povstalcům a v Mariupolu pak podpořil suverenitu a územní celistvost Ukrajiny a připojil se k sankcím proti Rusku,“ vytýkají komunisté Petříčkovi.

„Skandálně se nedovedl však ohradit proti uznání Banderovců jako válečných hrdinů Ukrajinským Parlamentem, přičemž musel dobře vědět, že tato organizace byla mezinárodním Norimberským tribunálem prohlášena za zločineckou,“ uvádí dále v prohlášení.

Petříček přes Twitter v pátek reagoval slovy: „KSČM opět vyzývá k mému odvolání z vlády, i když podpořila programové prohlášení s jasným prozápadním kurzem, včetně našeho členství v EU a NATO. Já tuto politiku naplňuji i proto, že jde o mé osobní přesvědčení.“

Vadí i Guaidó. A Filip zamíří za Babišem

Podle KSČM však hrozí, že kvůli současné politice „ukazujeme, že nejsme suverénním státem, ale česká diplomacie je jen servilním vazalem USA, Francie a SRN“. Kritika na Petříčka se snesla i za podporu venezuelského opozičního lídra Juana Guaidóa.

Toho přitom do Česka zval i prezident Miloš Zeman. Komunisté však podporují stávajícího prezidenta Nicolase Madura. „Jedná se o hrubé vměšování do vnitřních záležitostí nezávislé země, člena OSN a žel i zpochybnění ústavního pořádku Venezuely a jejího nedávno legitimně zvoleného prezidenta N. Madura,“ čílí se komunisté.

O Zemanově postoji nicméně Filip a spol. nepíší ani čárku, jasným terčem KSČM zůstává hlavně Petříček, jehož působení v čele resortu je podle komunistů „jasně v rozporu s národními zájmy naší země a s naprostou ignorancí jejích historických zkušeností“. Podle KSČM dokonce hrozí, že se Česko stane „polokolonií“. „K opakování let 1938 a 1939 je nakročeno,“ uvádí také ve svém dnešním stanovisku.

Uznání prozatimního prezidenta Venezuely českou vládou Filip přirovnal k tomu, že by se za premiéra prohlásil on sám. „Já jsem se taky neprohlásil předsedou vlády a nenesu prezidentu republiky, aby mi podepsal odvolání Petříčka. Není to možné, nejsem předsedou vlády ani jsem na něj nekandidoval. Guiadó není prezidentem Venezuely, nemůže se za něj vyhlásit,“ řekl Filip a zdůraznil, že uznání Guiadóa prozatimním prezidentem je „v rozporu s mezinárodním právem a chartou OSN“.

Filp chce proto příští týden na schůzce s Babišem probrat nespokojenost komunistů s některými kroky ministerstva zahraničí, ale třeba i opravami dálnice D1. Ministerstvu dopravy komunisté vyčítají také snahy o privatizaci části Českých drah.

„KSČM není stranou vládní koalice a nemůže tak do zahraniční politiky či našeho politického a bezpečnostního ukotvení mluvit. O personálních otázkách rozhoduje za ČSSD její předseda,“ vzkázal dnes také Petříček.

KSČM tlačí na schodek 30 miliard

Širší vedení KSČM mu dnes také uložilo, aby vyjednal termín společného zasedání vedení komunistů a hnutí ANO, na kterém by strany mimo jiné probraly plány pro legislativní práci na příští půlrok. Filip to řekl novinářům po jednání stranického grémia. Termín jednání s Babišem se bude odvíjet od programu premiéra. Uskuteční se nejpravděpodobněji 21. či 22. února.

Při plánování dalšího postupu ve Sněmovně chtějí komunisté tlačit na další zvyšování mezd či důchodů. Znovu chtějí jednat o možnosti zavedení sektorové daně, kterou ANO odmítá. Shodu mohou obě strany najít na zvýšení daně z hazardu. Při přípravě rozpočtu budou komunisté trvat na úsporách na ministerstvech. KSČM také bude požadovat, aby plánovaný schodek rozpočtu na rok 2020 nepřekročil 30 miliard korun. Ministerstvo financí původně počítalo se 40 miliardami.

 

Manowar ( 3. srpna 2019 13:45 )

http­s://i­mage­host7­.onli­ne-image-editor­.com/o­ie_u­pload/­images­/OIE_2­015_11­176006­_50283­766/31­33946R­FVXVHF­D.jpg

kradlous ( 17. února 2019 09:56 )

Lihoun Kradlousek by měl již konečně zavřít tu jeho smradlavou hubu.4% voličů to je jeho vizitka a celé strany Tupanů 09.

panda82 ( 15. února 2019 15:30 )

No a ví vůbec pan Petříček, kdo to jsou Banderovci a s kým jednal na Ukrajině, že členové vlády Ukrajiny mají bčanství USA, kdyby něco tak my nic my jsme cizinci, jo jelito zůstane jelitem

ivoadler ( 15. února 2019 14:53 )

Čas ukáže, jak Petříček blbne. Je to stejný jako naše účast na okupaci Afghanistánu.

sukin-sa-vracia ( 15. února 2019 14:28 )

Nechte Petříčka na pokoji vy hovada....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa