Nejlepší hračky: Co se nám líbilo na veletrhu v Norimberku?

Nejlepší hračky: Co se nám líbilo na veletrhu v Norimberku?
Sdílej
 
V německém Norimberku proběhl již sedmdesátý ročník veletrhu hraček. Zajeli jsme se na něj podívat a viděli jsme toho strašné spousty. Podívejte se na pár kousků, které nás fakt zaujaly!

Miko: Robotický kámoš

Jeden z výrazných trendů se týká robotických kámošů, kteří jsou schopní učit se od vás základní povely. Viděli jsme jich opravdu hodně. Podívejte se třeba na baculatého Mika, který přijel až z Indie. Svět kolem sebe vidí HD kamerou (pozná váš obličej), IR senzory a TOF senzor používá pro měření vzdáleností (nespadne ze schodů), slyší s pomocí mikrofonů snižujících šum okolí (můžete na něj mluvit z dálky). Miko si s vámi dovede povídat anebo hrát různé hry, pomáhat ve výuce anebo zprostředkovat videohovor s rodiči. Jedinou nevýhodou je (stejně jako u všech ostatních) prozatímní podpora pouze angličtiny. Na roboty s češtinou si ještě budeme muset nějakou dobu počkat. Mluvíte-li však anglicky nebo se chcete konverzací s botem zlepšit, hračky jako Miko jsou dost dobrou pomůckou.

Playmobil: Expanze do filmu

Playmobil letos přichází se spoustou novinek, kterým vévodí hračky k připravovanému filmu Playmobil: The Movie. Mladá Marla v něm pátrá po svém bráchovi Charliem hluboko ve světech stavebnic od Playmobilu. Pomáhá jí Del ve svém foodtrucku, agent Rex Dasher anebo tak trochu svérázný robot Robotitrona. Vzhledem k tomu, že se partička bude procházet skrz playmobilácký starý Řím, pohádkové království a potká i Vikingy, piráty a rytíře, připravují se tématické stavebnice, včetně RC Porsche agenta Dashera. Kdo má Playmobil rád, ten bude v sedmém nebi. Stranou nezůstávají filmové značky jako Krotitelé duchů nebo Jak ochočit draka a expanze čeká i zavedené městské, vesmírné a pirátské řady.

Plezmo: Papír a elektronika

Nintendo Labo upozornilo na tvořivé propojení kartonových modelů a elektroniky. Na veletrhu nás zaujala podobně laděná stavebnice Plezmo, která ale nesouvisí s žádnou existující herní platformou. Namísto toho dostanete balení nejrůznějších bezdrátových senzorů, které můžete přes počítač naprogramovat k různým úkonům. Vtipem je, že po naprogramování vložíte senzory do kartonových modelů a vdechnete jim tak úplně nový život. Jde vlastně o kombinaci modelářství, programování a zábavy. Jsme zvědaví, zda stavebnici jako Plezmo někdy uvidíme na našem trhu!

The Slow Motion Game: Pomalý vítěz

Jestli jsme něco nečekali, tak to je hra, ve které vítězí ten pomalejší. S čelenkami od Hasbra to ani jinak nejde! S kamarádem nebo kamarádkou si je nasadíte na hlavu a začnete závodit, kdo jako první doběhne k trofeji. Jenže, pozor! Na rychlosti záleží – a to na co nejmenší! V čelenkách je umístěn senzor zaznamenávající rychlost pohybu a vždy, když až moc zrychlíte, výstražně zapípá. Závody jsou skvělou zábavou třeba na večírky, kdy se kromě závodníků pobaví i ostatní. A klidně si na dvojku želv mohou sázet!

V Slow Motion Game vyhrává pomalejší •  Hasbro

Orboot: Rozšířená realita

Očekávali jsme, že nás letošní ročník výstavy v Norimberku zahltí hračkami využívajícími rozšířenou realitu. K našemu překvapení jich tolik nebylo. Narazili jsme ale na Orboot a zaradovali se – tohle je přesně ta zábavná výuková hračka, která se nám líbí. Přes tablet se díváte na speciální glóbus a vidíte nejrůznější 3D modely známých památek anebo výskyt zvířat na jednotlivých kontinentech, jaké kde panuje počasí, různé národy a jejich oblíbená jídla, a tak podobně. Dohromady najdete přes 400 modelů a 1000 faktografických informací, ze kterých vás aplikace i vyzkouší.

Wise Elk: Hrady a zámky

Stavební prvky Wise Elk jsou vlastně hromada malých cihliček, které slepujete dohromady. Stavíte z nich třeba historické pevnosti, hrady, zámky anebo klidně celá města. A když je slepíte, tak je můžete zase rozložit. Stačí celou strukturu dát do vody a za pár minut se lepidlo rozpustí a umožní vám začít stavět znova. Postavit si třeba kopii Karlštejnu? To zní dobře! Mnohem více se nám ale líbí svobodná tvorba: S kostkami můžete dělat libovolně velké a detailní stavby anebo klidně budovat fantastické překážky a domy do stolní hry na hrdiny nebo do vláčkoviště. A když se vám to nepovede, tak lepidlo prostě rozpustíte. Australští výrobci ujišťují, že vše je z přírodních materiálů (a tady si přečtěte, jak se staví hrad).

Propagační materiály se firmě Wise Elk moc nepovedly, ale hrát si s jejich kostičkami-cihličkami, to stojí za to! •  Wise Elk


Přečtěte si také:

Cool rotační kulomet: NERF s vylepšením

Cool rotační kulomet: NERF s vylepšením

Muzeum autíček: Příběhy zestárlých hraček

Muzeum autíček: Příběhy zestárlých hraček

ROTO ABC: Opravdu naše stavebnice

ROTO ABC: Opravdu naše stavebnice

Podivuhodná místa: Víry v Saltstraumenu

Podivuhodná místa: Víry v Saltstraumenu

Video: Složili jsme si Tatru T148

Video se připravuje ...

ABC TV: Složili jsme si Tatru T148 • Zdroj: ABC

 

Články odjinud