Únor - ovocné stromy a sklep

Poslal(a) 15.02. 2019 10:43:10 (13620 čtenářů)

Únor mezi ovocnými stromky a ve sklepě
Podle statistických údajů vychází, že nejstudenější měsíc v roce je leden. Osobně si myslím, že v zahradě a ve sklepě je to únor. Zatímco v lednu po tradičně blátivých Vánocích má země ještě nějakou energii, kterou tlumí promrzání, v únoru už jí zpravidla všechnu vydala a chladne a chladne

Únor - ovocné stromy a sklep

Nesněží-li, zvěř si obyčejně najde pastvu na polích. Když však sníh napadne, hledá k snědku něco, co je nad ním. No a to bývají stromky za plotem. Pokud vítr navane závěj k plotu, snadno se po „rampě“ dostanou k těm dobrotám.

• Odhazujeme sníh od plotu
Řežeme rouby*
• Děláme-li průklesty korun, zmlazování, nabídneme větve zvěři za plotem
Zajíci, králíci i vysoká mají rádi i větvičky rybízu – už je čas na jejich průklest
• Prohlédneme i maliny, výhony s nádorky po bejlomorce, žlabatce vyřežeme
• Pokud nemrzne, můžeme roubovat angrešty, rybíz na meruzalku na záhoně, na podnože vysazené na podzim nebo už delší dobu rostoucí – způsoby vhodnými pro období, kdy není míza
Roubujeme i v teple, v ruce, na podnože, které máme uložené tam, kde nemrzne. U angreštů a rybízu dbáme na ošetření roubů i meruzalky proti šedé hnilobě (Rovral Aquaflo, možná i jiný přípravek, který používáme v jahodách )
• Jestli stolní hrozny patří mezi ovoce, pak je třeba připomenout i řez stolních odrůd révy
• Můžeme natírat či jinak chránit – stínit – kmeny a silné větve stromů před sluncem.
• Kontrolujeme stav ovoce ve sklepě. Ovocem, které už je pro nás přezrálé nebo je jinak znehodnocené může vzít za vděk jak ptactvo v zahradě, tak zvěř za plotem.
• Pokud už sýkorky a další ptáčci obrali škůdce ze stromů, za odměnu je krmíme+

*Klidně i peckoviny, u nich jde jen o to, že obyčejně dříve raší a jsou v této době citlivější k mrazům než jádroviny. Rouby po namrznutí mívají na řezu viditelné tmavé svazky cévní, mnohdy i zahnědlé pupeny. Asi jen proto je lepší nařezat je před Vánoci.

+na sněhu je vidět prach – drobné kousíčky kůry, nečistot, třeba i lišejníků z povrchu kmenů a větví. Sýkorky, ale mnohdy i vrabci oblézají větvičky a sbírají vajíčka, larvičky, kukly… No, a když skončí, nemají už „maso z přírody“ potřebují přikrmit. Aby byli ptáčci silní a včas utekli před toulajícími se kočkami.

1. Odrůda MELODIE je sice v únoru už za zenitem, ale jinak je to sice starší rezident, ale oproti mnoha ostatním odrůdám je kyselejší, má jemnou strukturu dužniny. Ideální pro cukrovkáře, zejména s horším chrupem. Jablka stabilizují hladinu cukru v krvi. Obsahují vegetační vodu, vlákninu, pektiny, které na sebe váží těžké kovy (čistí střeva), posilují cévy a pomáhají v boji se“špatným“ cholesterolem.

2. ONTARIO je starší odrůda, opět odlišné chuti od standardu. Podle stanoviště sladkokyselá až kyselá dužnina osvěží. Jablko vhodné pro cukrovkáře, i pro ty, které omrzely nové odrůdy. O starších odrůdách se tvrdí, že obsahují více vitaminu C, ale pokud se o to máme opřít, chtělo by nechat udělat rozbory odrůd, které jsou populární, na trhu s ovocem a těch starších.

3. Na co nebyl čas v sezoně, můžeme v pohodě stihnout teď. Obejděte všechny uvázané stromky a zkontrolujte, jestli se do nich drátky od cedulek s odrůdou nebo úvazky nezařezávají. Mnohdy rovnáme kmínek u kolíku a zapomeneme na to, že sílí.

4. Takovéto výhony vystřihejte a spalte, jinak larvičky bejlomorky vylezou na jaře (v květnu) z nádorků a po přeměně dospělé samičky opět nakladou vajíčka na vaše maliny. A napadených výhonů bude víc! S bejlomorkou vám sýkorky nepomůžou.

5. Vlky odstřiháváme až těsně u kmene, i tak obyčejně ještě obrazí. Zase práce, která měla být udělána už někdy v červnu a červenci, kdy se vlky daly vytrhnout i s bází, na které se zakládají pupeny, ze kterých až v zimě odstraněné vlky obrazí.

6. Líska zdroj pylu pro včely, když začne prášit, ovocnářům připomíná (těm, kteří se neřídí jiným druhem monitoringu), že je třeba ošetřit proti kadeřavosti broskvoní. Stačí některý z kontaktních přípravků obsahujících měď nebo mancozeb.

7. Bílení kmenů a silných větví. Pokud se přes den kmeny ohřejí a po západu slunce padne rychle velký mráz, na stromech se za pár let z jihu objeví mrazové trhliny, desky. Poškození se objeví, až kůra v místě nekrotizuje, kmínky a kmeny narostou v objemu. Pokud někdy praskají i mladé stromky a z jiných stran, mohly si poškození přinést už ze školky a jen jsme je vysadili jinak než byly tam.

8. Pozdně zimní odrůda ADMIRÁL. Z hlediska chuti asi nejlepší zimní odrůda 20. let 21. století. Netrpí strupovitostí, je velké, výtečné, trvanlivé, ale roste dosti neuspořádaně a trpí hořkou pihovitostí. A protože odpouštěti chyby je lidské, objevuje se stále ve větším počtu zahrádek, buď jako nový stromek, nebo na stromech přeroubovaných. Oblibu jablek nenarušila ani pohádka Sněhurka, která děti od jejich konzumace podprahově odrazuje. I když nakoupená jablka bychom měli před konzumací pořádně umýt houbičkou – horkou a následně studenou vodou.

Únor - ovocné stromy a sklep

Text a foto ing. Ivan Dvořák

Články: únor ovocné

19.02. 2015
20.03 kB čtenářů
Ovocné desatero
01.02. 2016
21.77 kB čtenářů
Tipy na měsíc únor
31.01. 2008
34.34 kB čtenářů
Únor v zahradě (1)
18.02. 2011
22.88 kB čtenářů
Únor - okrasná zahrada
03.10. 2008
41.12 kB čtenářů
Říjen v zahradě
Diskusní fórum / Zahradní kalendář
22.10. 2022
144.66 kB čtenářů
Podzimní výzdoba
29.12. 2021
95.46 kB čtenářů
Zima na zahradě
04.12. 2021
15.97 kB čtenářů
Barborky
11.04. 2010
24.49 kB čtenářů
Jaro na zahradě