Co by na to řekl Otík? Vše jde podle plánu, do Transgasu už se zakously demoliční stroje

Ilustrační foto.

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

15. února 2019 11:50

Vypadá to, že film Vesničko má, středisková bude už brzy jedinou vzpomínkou na budovu Transgasu. Do ikonické stavby na pražských Vinohradech se už zakously demoliční stroje. Přesně podle plánu, o kterém server stars24.cz informoval mluvčí vlastníka.

Server stars24.cz informoval o plánované demolici Transgasu už v minulém týdnu. Tehdy jsme se k celé věci marně snažili získat reakci společnosti HB Reavis, která ikonickou budovu na pražské Vinohradské třídě vlastní. Odpovědi jsme se dočkali až v tomto týdnu.

Zástupci developerské skupiny potvrdily spekulaci, že se budovy snaží zbavit. „Prodej budovy bývalého Transgasu mohu potvrdit,“ uvedl pro stars24.cz tiskový mluvčí společnosti Jakub Verner. Firma slovenského miliardáře Ivana Chrenka výrazně omezuje své působení v hlavním městě, kde se pokouší zbavit hned několika budov najednou.

Tak tohle je opravdový brutalismus...foto: Tomáš Vodňanský#transgas pic.twitter.com/T06gI8MZu1

— petr fischer (@petrfischer3) 15. února 2019

Brutalistická budova Transgasu je ze všech předmětem největších kontroverzí. Za další existenci výjimečné stavby se postavil i Klub za starou Prahu, památkovou ochranu však nezískal. Demolici navíc už schválily příslušné úřady a prakticky nic jí nebrání.

„V následných projektových krocích budeme i nadále pokračovat,“ řekl pro stars24.cz mluvčí Verner. Podle fotografií, které kolují po sociálních sítích, firma v tomto týdnu s demolicí začala. Na místě se totiž objevily první dělníci a demoliční stroje.

Společnost HB Reavis tak bude možná prodávat jen prázdný pozemek. Vzhledem k lukrativnosti místa nedaleko Václavského náměstí se ale nemusí obávat, že by se zájemci nenašli. S podobně exkluzivními parcelami se totiž v Praze obchoduje jen málokdy.

Témata: Transgas demolice Praha