reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

J.P.Morgan vytváří JPM Coin, první bankovní kryptoměnu

15.2.2019, Milan Šurkala, aktualita
J.P.Morgan vytváří JPM Coin, první bankovní kryptoměnu
Banka J.P.Morgan Chase byla sice ke kryptoměnám poměrně kritická, nyní je však první takovou institucí, která přichází s vlastní kryptoměnou. Ta se jmenuje JPM Coin, nicméně s vlastnostmi jiných kryptoměn bude mít pramálo společného.
Máme zde první bankovní kryptoměnu, za kterou stojí J.P. Morgan Chase. Ponese jméno JPM Coin a rozhodně nepůjde o takovou "divočinu" jako v případě běžných kryptoměn. V podstatě půjde jen o nástroj pro rychlé mezinárodní peněžní transakce. Takže nekontrolovaná decentralizace nebo investice do její hodnoty zde nebudou na pořadu dne. Využívá se systému Quorum, který je postaven na bázi Etherea, nicméně v tomto případě nejde o otevřený systém, ale naopak o uzavřený. Kontrolu nad celou sítí tak má samotná banka a ta se může i rozhodovat, kdo bude mít přístup do sítě. Z počátku to budou jen vybrané instituce, neboť služba má být mířena na mezinárodní podnikové transfery. Normální uživatelé tak nebudou mít přístup. Alespoň ne ze začátku.
 
J.P.Morgan Chase logo
 
Zajímavostí je i to, že uživatelé nové sítě budou sice vidět transakce mezi sebou, ale už by neměly být vidět dalšími členy sítě (u klasických kryptoměn je celý systém včetně blockchainu veřejný). Podle společnosti by síť měla zvládat řádově stovky transakcí za sekundu, což by pro vybrané uživatele mělo velmi bohatě stačit. JPM Coin nebude ani investičním nástrojem, neboť jeho hodnota bude navázána na dolar (podobně jako u stablecoinů).
 
Proti tradičním přesunům v dolarech se tak toho moc nezmění, vítaným vylepšením však bude rychlost. Dolary budou konvertovány na JPM Coin na jedné straně, v rámci sekund interně přesunuty na účet na druhém konci světa a zde zpět konvertovány z JPM Coin na dolary. Celá transakce si tak vyžádá sekundy a nikoli třeba den, jak je dnes stále ještě běžné. Hovoří se o tom, že v budoucnu by se mohla využitelnost JPM Coinu rozšířit a být navázán i na jiné měny.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama