Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Zdrcená matka 19leté nevěsty ISIS: „Chápeme, proč ji lidé nechtějí zpátky v Británii“

Autor: Darina Jíchová - 
15. února 2019
11:40

Matka Šamimy Begumové (19), která v patnácti letech utekla z Londýna do Sýrie, kde se provdala za nizozemského džihádistu a člena organizace Islámský stát (ISIS), chce, aby se její těhotná dcera mohla vrátit domů. Zároveň ale prohlásila, že naprosto chápe, „proč ji lidé nechtějí zpátky v Británii.“ Rozhovor s rodinou Begumové přinesl deník Daily Mail.

Matka Begumové měla tento týden možnost s dcerou poprvé po dvou letech promluvit. Podle příbuzných neskrývala slzy. Begumová společně s dvěma spolužačkami, Amirou Abaseovou a Kadizou Sultanovou, v únoru 2015 odešla do Sýrie. Tři kamarádky následovaly Šarmínu Begumovou, která z Londýna odletěla už v prosinci 2014.

Matka chce mít dceru doma

Begumová se v současnosti nachází v uprchlickém táboře na východu Sýrie, je v devátém měsíci těhotenství a přeje si se vrátit domů. Odchodu do Sýrie nelituje, plně se nevzdala ani propagandy ISIS, přiznala však, že chalífát je poražen. Rodina by ji ráda viděla zpátky v Londýně, řada lidí však jejich nadšení nesdílí.

Ministr bezpečnosti Ben Wallace se nechal slyšet, že Begumová má právo se vrátit do Británie. Nemůže ale počítat s tím, že bude z tábora zachráněna, nebo že se vyhne výslechu na policii. Právník Begumových trvá na tom, že dívka je „obětí ISISu“, která se pokouší dostat domů. Do Británie chce Begumová hlavně z praktických důvodů. Je těhotná a chce zajistit, že její třetí dítě přežije. Předchozí dvě děti ztratila během bojů v Sýrii.

Švagr: Ublížila celé rodině

Švagr Begumové Mohammed Rehman promluvil s reportéry Daily Mailu. Popsal, že jeho tchyně plakala, když telefonovala s dcerou. „Se Šamimou jsme mluvili včera. Bylo to velmi emotivní. Cítili jsme nadšení i smutek. Jsme šťastni, že je naživu, ale mrzí nás, co se všechno stalo. Její útěk ublížil celé rodině, sama to také měla těžké – přišla o dvě děti,“ uvedl Rehman.

„Šamimina matka se zhroutila, když slyšela její hlas. Nevěděli jsme, jestli je vůbec naživu, naději nám dal až článek o tom, že je v uprchlickém táboře. Byl to šok pro nás pro všechny,“ dodal Rehman. „Dlouhou dobu jsme mysleli, že je mrtvá. Naposledy jsme s ní mluvili před dvěma lety,“ vysvětlil švagr Begumová.

„Tchyně brečela a řekla jí, aby se vrátila domů. Slíbila jí, že jí uvaří její oblíbené jídlo. Chceme, aby se k nám vrátila, abychom ji mohli převychovat. Jako rodina nejsme schopni pochopit, jak mohla tak obrátit a myslet si, že odchod do Sýrie je dobrý nápad,“ prohlásil Rehman.

Šamima Begumová, která se dvěma kamarádkami v roce 2015, utekla do Sýrie se chce vrátit domů do Velké Británie. Snímek z roku 2015, dívky byly zachyceny při odletu z Londýna. Šamima Begumová, která se dvěma kamarádkami v roce 2015, utekla do Sýrie se chce vrátit domů do Velké Británie. Snímek z roku 2015, dívky byly zachyceny při odletu z Londýna. | Profimedia.cz

„Všichni včetně její matky rozumíme, proč jsou lidé naštvaní a nechtějí ji zpátky. To, co udělala, neukazuje islám v nejlepším světle. Bylo jí ale jen 15 let, apelujeme na váš soucit a pochopení,“ Rehman se prostřednictvím tisku obrátil na Brity.

Begumová je jedinou známou přeživší ze čtyř dívek, které na přelomu let 2014 a 2015 opustily Británii. Podle ní jsou ale naživu i Abaseová a Šarmína Begumová, osobně je neviděla několik měsíců, ale slyšela o nich naposledy před dvěma týdny. Sultanová zemřela při náletu v roce 2016. V Rakce, mezi džihádisty, prý Begumová žila „normálním“ životem. Nyní se chce ale vrátit domů a zajistit svému dítěti bezpečí.

Begumová má právo vrátit se do Británie

Její manžel Yago Reidijk se vzdal vojákům arabsko-kurdské koalice SDF poté, co pár opustil poslední baštu ISIS, město Baghúz Faukání. „Každý čin má své následky. Rozhodně neohrozím své lidi a nepošlu je hledat teroristy nebo exteroristy poražené organizace,“ uvedl ministr bezpečnosti Wallace. Připustil však, že dívka jako britská občanka má právo se vrátit.

Begumovou v uprchlickém táboře objevil reportér deníku The Times Anthony Loyd. Některé její výroky byly dost kontroverzní a vzbudily obavu, že její návrat může znamenat nebezpečí pro občany Británie. Podle kritiků nevyjádřila žádnou lítost nad činy islamistů, popravy západních zajatců dokonce označila za „věc, co se dala tolerovat, protože šlo o nepřítele islámu“.

Analytici se shodli, že je zradikalizovaná a představuje pro Brity potencionální nebezpečí. Návrat do země by jí měl být odepřen, případně by měla být zatčena a odsouzena. „Nevyjádřila žádné výčitky, zněla cynicky. Řekla, že jí useknuté hlavy zajatců nijak nerozrušily. Chce se jen vrátit a využít náš zdravotnický systém,“ uvedla bývalá pracovnice ministerstva vnitra Kim Howellsová.

Novinář: Nesuďme ji přehnaně přísně

Také Loyd, novinář, který dívku objevil, potvrdil, že dívka ničeho nelituje. Popsal ji jako „indoktrinovanou džihádistickou nevěstu“. Zároveň dodal, že „byla v šoku, prošla si válkou“, řekl také, že „by lidé neměli vynášet ukvapené závěry“ a „soudit ji přehnaně přísně“.

 

prudas80 ( 17. února 2019 08:57 )

Jedině smrt teď 2 mouchy jednou ranou

pupi ( 17. února 2019 07:57 )

Vidím fotku ale kde je ta Britka ????

vladimir1950 ( 16. února 2019 09:43 )

Oko za oko, zub za zub. Neměla by mít právo na návrat, nechat ji shnít v Sýrii!

majojo ( 16. února 2019 05:50 )

Vezmou ji zpátky a ona se jim za pár tejdnů omotá drátem, ověsí semtexem a na vhodném místě odpálí.

majojo ( 16. února 2019 05:47 )

Když dáma chtěla zajistit dcerunce a vnoučátkům teplo a relativní bezpečí pod prdýlkou v Británii, neměla z ní vychovávat agresivní muslimku. Takhle ať děvče okusí, co je to trpět za víru, dívat se do tvářiček svých umírajících dětí a nestěžuje si a neškemrá..

Zobrazit celou diskusi