Kvůli údajnému fackování a škrcení zadrženého mladíka chce žalobkyně pro policisty podmínku

Státní zástupkyně navrhla podmíněné tresty a pětiletý zákaz činnosti policistům Janovi Nekvapilovi a Martinovi Koppovi, kteří podle obžaloby ubližovali mladíkovi zadrženému kvůli možnému spáchání přestupku. Policisté to odmítají. K incidentu mělo dojít před třemi lety poté, co z Prahy odjela oficiální státní delegace čínského prezidenta. Mladík na hlídku policistů a vojáků pokřikoval, že by se za zásahy v souvislosti s návštěvou měli stydět. Rozsudek vynese Obvodní soud pro Prahu 2 za týden.

Soud se kauzou zabývá opakovaně. Trestní senát v čele s předsedkyní Ivou Fialovou už loni v lednu jednoho z policistů obžaloby zprostil a u druhého předal věc ke kázeňskému projednání, odvolací pražský městský soud mu však v červenci případ vrátil. Mužům hrozí za zneužití pravomoci až pět let vězení.

Podle žalobkyně Martiny Adámkové se odvolací soud ztotožnil s obžalobou v tom, že se nejedná o kázeňský přestupek, ale o trestný čin. Žalobkyně na to upozornila v nynější závěrečné řeči. Uvedla také, že oproti minulému jednání nebyly zjištěny žádné nové skutečnosti.

Obvodní soud při druhém projednání věci vyslechl další svědky, zejména šlo o vojáky, kteří s policisty v den incidentu sloužili. Někteří si nic nepamatovali, další sice uvedli, že na ně hlouček mladých lidí pokřikoval, samotného zadržení či údajného napadení se však nijak neúčastnili. Mladíka, který v soudní síni seděl, nepoznali.

Frustrace policistů podle žalobkyně neopravňuje násilí. Podle jednoho z obhájců nebyla prokázána vina

Adámková připomněla, že mladík nijak nepopírá, že by na hlídku pokřikoval, odmítá ale, že by byl vulgární. Na tom naopak trvají obžalovaní policisté. Adámková podotkla, že chápe frustraci policistů z jejich práce, kdy je někteří lidé nerespektují. „Nicméně ani tato frustrace policii neopravňuje k použití násilí proti osobám, které frustraci způsobily,“ vysvětlila Adámková. Navržené tresty označila za výchovné.

Obhájce Koppa soudu řekl, že vina policisty nijak prokázána nebyla. Z důkazů prý naopak vyplynulo, že je poškozený značně nevěrohodný. Namítal také, že místo toho, aby soud prokazoval vinu obžalovaného, musí ten dokázat, že nikoho nenapadl. Z lékařských zpráv navíc podle něj nevyplývá, že by někdo mladíka škrtil.

Nekvapilův právník řekl, že nové výslechy nepřinesly žádný zlomový důkaz. Původní rozsudek, kdy byl případ předán do kázeňského řízení, považoval obhájce za přiléhavý. Navrhl proto, aby soud rozhodl stejně jako před rokem.

K incidentu došlo po návštěvě čínského prezidenta

K události došlo 31. března 2016, den poté, co z Prahy odjela oficiální státní delegace čínského prezidenta Si Ťin-Pchinga. Mladík, který s kamarády odcházel z Riegrových sadů, začal vykřikovat na hlídku policistů. Hlídka mladíka legitimovala a nakonec spoutala. Policisté si prý mysleli, že vyndává z kapsy zbraň, ačkoliv to byl telefon.

Podle obžaloby pak Nekvapil v budově policejního oddělení v pražských Vinohradech dal mladíkovi dvě facky, když seděl na židli s rukama spoutanýma za zády. Policista Kopp mu podle spisu později pouta sundal, začal ho škrtit a chtěl po něm, aby se už nikdy policistů neptal na důvody, proč má předložit občanský průkaz. Podle obžaloby mu dal také jednu facku.

Kvůli třídenní návštěvě čínského prezidenta byla v ulicích Prahy denně nasazena tisícovka policistů. Na policejních služebnách skončilo 23 demonstrantů. Většinu incidentů policisté vyhodnotili jako přestupky.