Budek po neshodách s členy ANO skončil, Otrokovice mají starostku

  12:04
Čtyři měsíce po komunálních volbách Otrokovice výrazně obměnily vedení města. Do jeho čela se postaví Hana Večerková z ANO, která vystřídala dlouholetého starostu Jaroslava Budka.

Starostka Otrokovic Hana Večerková. | foto: Město Otrokovice

Budek v loňských volbách kandidoval za stejné hnutí, ale po názorových neshodách s některými jejími členy se rozhodl k poslednímu lednu rezignovat (viz též Otrokovický starosta Budek kvůli neshodám v ANO nečekaně končí).

Řadovým zastupitelem však zůstává, přestože původně říkal, že s politikou skončí.

„V mezidobí mě navštívilo hodně lidí, kterých si vážím, a žádali mě, abych zůstal zastupitelem, a říkali, že by to nebylo fér vůči voličům, kdybych skončil. Svůj názor jsem proto přehodnotil,“ řekl Budek.

Starostou byl dvě volební období jako člen ČSSD. Ze strany ale loni po neshodách s jejím otrokovickým vedením odešel. Na kandidatuře se dohodl s ANO, ale spolupráce neměla dlouhého trvání.

„Budu nezávislý zastupitel a podpořím to, na čem jsme se v radě shodli,“ dodal Budek, místo něhož v městské radě usedne Michal Drábek z ANO.

Byla lídrem kandidátky, ale Budek získal víc hlasů

Večerková byla od loňského podzimu místostarostkou, nyní povýšila.

„V podstatě se pro mě nic zásadního nezmění,“ řekla Večerková.

V roce 2014 kandidovala jako nezávislá za ANO a dostala se do zastupitelstva, rok potom do hnutí vstoupila. Dříve pracovala na zlínském magistrátu v administrativních funkcích i ve státní správě.

Večerková kandidovala v loňských komunálních volbách jako lídr ANO, ale Budek ji díky preferenčním hlasům přeskočil. A i když nechtěl být třetí volební období za sebou starostou, nakonec tuto funkci vzal. Nevydržel v ní však dlouho.

Město zažije velké stavební práce

Novou starostku čekají zásadní rozhodnutí. Například bude řešit, zda město koupí historicky cenný Společenský dům (viz též Společenský dům nabídli majitelé radnici, jinak bude z památky ubytovna). Zastupitelé tento týden odmítli přímý odkup za více než 70 milionů korun s tím, že zváží jiné možnosti.

„Budou to náročné čtyři roky. Čekají nás velké investice, kromě plánované opravy nadjezdu na Baťov i modernizace železnice ze Zlína do Otrokovic nebo dostavba dálničního obchvatu města,“ zmínila Večerková.

Změny ve vedení otrokovické radnice byly i jiné. Dříve zde byl jeden uvolněný místostarosta, odteď budou dva, ale neuvolnění. Jsou to Ondřej Wilczynski za ANO a Petr Ťopek za Občané OE s podporou Pirátů.

Další změnou je rezignace radní Marty Zakopalová z Nezávislých, která skončila z osobních důvodů. Nahradí ji Jan Skoch ze stejného hnutí.

Autor: