Hlavní obsah

Medicína budoucnosti. Ultrazvukové sondy na dálku, měření cukru bez odběru krve. Testují se i v Česku

První díl pořadu Byznys Lab a rozhovor se zdravotnickým manažerem Oldřichem Šubrtem nejen o telemedicíně.Video: Silvie Friedmannová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Několik vědeckých týmů hledá na světě způsob, jak zkvalitnit medicínu. Mezi nimi i čeští lékaři. Například v pražském IKEMu testují ultrazvukovou sondu, která se připojí k mobilnímu telefonu nebo tabletu.

Článek

„Vlastně si můžete přinést tu sondu v kapse a u lůžka pacienta si uděláte echokardiografické vyšetření nebo cévní vyšetření a nepotřebujete k tomu vůbec ten velký přístroj. A já myslím, že za chvíli zaniknou i fonendoskopy,“ popsal přednosta Kliniky kardiologie IKEM Josef Kautzner.

V Česku taky stoupá počet lidí, kteří jsou pod dohledem domácího monitoringu. Velmi jednoduše řečeno: jejich srdce hlídá přístroj, který informace obratem posílá do počítačů lékařů. Jde například o lidi, kteří trpí různými arytmiemi, a hrozí, že se jejich stav rychle zhorší.

Odhadem by to mohlo být až 3 500 Čechů, říká Radek Neubauer, zástupce ředitele firmy Biotronik Praha. Na celém světě může jít až o 400 tisíc lidí.

Hlavní trend? Stále menší, ale efektivnější přístroje. „Už se používají přístroje zhruba velikosti malíčku, které se zavádějí přímo do srdce, takže se dá předpokládat, že do budoucna i takovýto malý přístroj v sobě bude mít něco jako přenosovou jednotku a bude komunikovat přímo s tím centrem sběru informací,” vysvětlil Radek Neubauer.

Druhý díl pořadu Byznys Lab a rozhovor se zdravotnickým manažerem Oldřichem Šubrtem nejen o telemedicíně.Video: Silvie Friedmannová, Seznam Zprávy

O rychlém vývoji telemedicíny mluvil ve studiu i šéf kliniky Program Health Plus Oldřich Šubrt, původně neurochirurg. Svůj zdravotnický byznys inspiroval klientsky orientovanými zdravotnickými programy v USA, označovanými jako prémiové zdravotnictví.

Pro budoucnost považuje za nejdůležitější dva obory: genetiku a elektronické zdravotnictví. Právě tzv. eHealth, přesněji jeden z programů, který má pomáhat lékařům se stanovením správné diagnózy, jim pomohl objevit v Česku třetího pacienta na světě s alergií na vlastní slinivku břišní.

Co všechno zvládnou roboti? A budou jednou operovat místo živých chirurgů? Magazín Byznys Lab o telemedicíně najdete ve videu.

Pořad Byznys

Pořad Byznys sledujte každý všední den na Televizi Seznam ve 14 hodin a v reprízách v 18:15 a ve 22:30.

Reklama

Související témata:

Doporučované