Suchý: Jsem teď plný síly, cítím se ještě tak na dva roky kopat venku

Suchý: Jsem teď plný síly, cítím se ještě tak na dva roky kopat venku

Třicetiletý stoper Marek Suchý už je po letní operaci natržené achillovky připraven hrát, ovšem hlavní trenér Basileje Marcel Koller ho zatím nechává na lavičce náhradníků a zkušený český reprezentant musí trpělivě čekat na šanci.

"Odletěl jsem s týmem v polovině ledna na herní soustředění do Španělska, kde jsem už absolvoval tréninkové jednotky, jednou i dvoufázovou. Samozřejmě jsem byl třeba v osobních soubojích při nácvicích některých situací nebo při hře ještě trochu opatrnější. Ve druhém týdnu jsem si zahrál první poločas v přípravném utkání s ruským Krasnodarem a druhou půli v Berlíně, kde jsme odehráli generálku na ligu s Unionem. I tyhle dva starty mě ujistily v tom, že moje achillovka je jako nová," ozřejmil v interview pro gol.cz bývalý střední obránce Spartaku Moskva.

Čtyřnásobný šampion švýcarské ligy by se nebárnil nedělnímu startu se Sionem, ale věc nemá ve svých rukou. "Den před prvním zápase v Curychu proti Grasshoppers jsem cítil, že už můžu hrát bez jakéhokoliv omezení. Bavil jsem se o tom s trenérem, který mi řekl, že máme dost hráčů, takže nás netlačí bota, abych ihned do sestavy naskočil. Že mi dá ještě nějaký čas, než mě pošle na hřiště. Jeho rozhodnutí respektuji a budu čekat, až mi dá v lize nebo v poháru šanci. Jsem schopný jít do toho, když bude potřeba, ale zároveň netlačím na pilu. Každý den je to lepší a lepší, jsem moc rád, že se tohle nevyzpytatelné zranění podařilo úspěšnou operací vykurýrovat. Necítím už žádnou bolest, i moje hlava se tím nijak nezatěžuje a nestresuje," pokračoval defenzivní specialista, jehož slova vyšla na gol.cz.

Jeho chlebodárce už se musí druhou sezonu v řadě dívat na záda hráčů Young Boys Bern, kteří kráčí za obhajobou titulu. "Nějak jsme si pozici ligového lídra prohodili. Basilej má nové klubové vedení, které najelo i na jinou strategii při skládání hráčského kádru, mnohem víc se nyní orientujeme na zabudovávání mladých odchovanců. Dřív nám každého půl roku odcházely největší opory většinou do bundesligy, ale místo nich přivedl klub zkušené hráče a reprezentanty i třeba od největších švýcarských rivalů – z Grasshoppers nebo Bernu. Třeba loni v létě přestoupili Lang do Mönchengladbachu, Tomáš Vaclík do FC Sevilla a Elyounoussi do Southamptonu. Mladí hráči logicky potřebují víc času, aby se plnohodnotně zapojili do ambiciózního týmu, kterým Basilej i přes tuto dost zásadní změnu kurzu pořád je. Na podzim nás také přibrzdila dost velká marodka. Na jaře chceme zlepšit herní obraz týmu. Vždycky jsme se snažili hrát dobrý a pohledný fotbal jak v lize, tak v evropských pohárech. I to byl jeden z hlavních důvodů, proč jsem takovou dobu jako hráč v Basileji vydržel," doplnil webem gol.cz citovaný odchovanec Slavie.

Nemůže se stát, že stejně jako Vaclík v dohledné době ze St. Jakob Parku zmizí? Nemůže být ve hře jeho návrat do vršovického Edenu, který kvůli zahraničnímu dobrodružství opustil za 3,8 milionu eur na startu roku 2010? "Mám smlouvu jen do léta, protože opci na další rok, která v ní byla zakotvená, nenaplním. Je v ní totiž určitý počet odehraných zápasů, které kvůli operaci achillovky a následné rehabilitaci už nezvládnu. Při soustředění ve Španělsku jsem se na téma prodloužení kontraktu bavil s naším sportovním ředitelem. Řekl jsem mu, že nejdřív se musím stoprocentně uzdravit a potom můžeme jednat. Jsem v kontaktu i se svým manažerem Viktorem Kolářem, že se v dohledné době sejdeme. Nijak se také netajím přáním zakončit kariéru ve Slavii, ale ještě bych chtěl zůstat nějaký čas v zahraničí. Jsem teď plný síly, protože jsem v této sezoně vlastně nic neodehrál. Cítím se ještě tak na dva roky kopat venku," uzavřel pražský rodák, jehož vyjádření si lze přečíst na gol.cz.