Apex Legends je opravdu povedenou battle royale hrou – recenze

Jak známo, žánr Battle Royale her nemá co do popularity mezi hráči aktuálně konkurenci. Tituly jako Fortnite nebo Playerunknown’s Battlegrouds hrají každý den miliony lidí a zatím se nezdá, že by tento trend měl opadnout. Nečekalo se však, že se v brzké době podaří nabourat dominanci zmíněné dvojice titulů. Obzvlášť když do poslední chvíle nikdo netušil, že vzniká hra jménem Apex Legends od vývojářského studia Respawn Entertainment, jež spadá pod jednoho z největších herních vydavatelů, společnost Electronic Arts. Když hra ale přímo po svém oznámení vyšla, stala se de facto přes noc hitem. Málokdo už dnes pochybuje o tom, že vyzývá na souboj samotné Fortnite.

Apex Legends je oficiálně situováno do univerza herní série Titanfall. Ale kromě toho, že s ním nesdílí ani část názvu, není po této značce dokonce v samotné hře příliš památky. Absentují obří roboti zvaní titáni, stejně jako velká část pohybových mechanismů. Prvním velkým rozdílem oproti Fortnite a PUBG je šestice hrdinů, kteří jsou na počátku k dispozici. Zbylé dva si můžete přikoupit.

Nikoliv prostá kopie

Rozdílů oproti zavedeným titulům žánru je ale více. Na rozdíl od typických 100 bojovníků se zde na mapě utkává pouhých 60 hráčů. Ani tím však zvláštnosti nekončí – je totiž třeba hrát v trojčlenných týmech. Pokud zrovna nemáte po ruce dva kamarády, ničemu to nevadí, Apex Legends vám prostřednictvím matchmakingu někoho přiřadí. V mém případě se tak dělo vždy velice rychle. Je pochopitelně důležité, koho vám hra zrovna přiřadí, protože lépe se hraje s komunikativními hráči, jež ctí nějakou taktiku. Dorozumívání však probíhá zejména pomocí „pingů“, podobně jako třeba v League of Legends. Jednoduše v herním světě označíte nějaký bod, kde jste třeba viděli nepřítele.

Každý z hrdinů disponuje jednou pasivní, jednou taktickou a jednou ultimativní schopností. První je aktivní vždy, zbylé dvě je možné vyvolat vždy po uplynutí určitého času potřebného pro nabití. V ideálním případě si vytvoříte takový tým, ve kterém se jednotlivé „legendy“, jak se zdejším hrdinům přezdívá, svými schopnostmi podporují a doplňují. Takový Gibraltar se svou štítovou zdí je ideálním bojovníkem do frontových linií, zatímco Lifeline ze zadních řad léčí pomocí svého drona. Pokud to někomu připomíná Overwatch, není daleko od pravdy. Z mých zkušeností však plyne, že se schopnosti hrdinů ve hře projevují mnohem méně než ve fenoménu od Blizzardu.

Stejně jako v konkurenčních titulech skáčete také v Apex Legends z letadla. I v tomto případě se však Respawn Entertainment pokusili svůj titul odlišit. Jeden ze členů týmu je totiž takzvaným „jumpmasterem“ a rozhoduje o tom, kam celá trojice dopadne. Zbylí dva mu mohou dávat pouze návrhy. Po dopadu je třeba co nejrychleji získat nějaké to vybavení. K dispozici jsou pušky, brokovnice, různé doplňky a optiky, stejně jako životní injekce a štítové balíčky.

Rychlý a plynulý Apex Legends

Boje pak probíhají velmi plynule, byť nedosahují takové intenzity jako třeba v Call of Duty: Black Ops 4. Zato jsme ale nezaznamenali žádný „bulletdrop“ – i na značné vzdálenosti zasáhla kulka ze sniperky vždy velmi přesně. Pokud vás některý z nepřátel sejme, není ještě všem dnům konec. Parťáci vás mohou postavit na nohy. V případě, že zemřete, mohou vzít vaše psí známky a oživit vás na respawnovací stanici. Zde je ale třeba mít na paměti, že se do hry vrátíte zcela bez vybavení.

Jedním z klíčů k úspěchu Apex Legends je jednoznačně plynulé ovládání, které se naučíte velice rychle a záhy začnete využívat všech možných fines jako jsou úhybné manévry. Po mapě jsou navíc rozmístěné lanovky, pomocí kterých se můžete rychle přemisťovat a překvapovat protivníky z nejrůznějších pozic.

Dalším z důvodů, proč se Apex Legends tak daří, je jeho solidní optimalizace pro všechna možná PC. HW požadavky hry jsou velice nízké a i v horších podmínkách prakticky nezaznamenáte lagy nebo takzvaný rubberbanding. Výkon je rovněž solidní a k tomu je třeba připočítat povedené grafické zpracování, které je laděno lehce, nikoliv však přehnaně, komiksově.

Na tomto místě bychom měli ztratit ještě slovo o mikrotransakcích. Z aktuálních osmi hrdinů máte zdarma k dispozici základní šestici. Zbylí dva stojí každý 7,50 eur, ovšem po relativně únosné době si je můžete zpřístupnit prostým hraním. Kromě toho se zpoplatněné předměty omezují na skiny, lootboxy, nové hrdiny, emotikony nebo prapory. Pay-to-win mechaniky hra naštěstí postrádá.

Verdikt

Přiznám se k tomu, že když začaly prosakovat první informace o tom, že Electronic Arts chystá vlastní konkurenci k Fortnite, nechávalo mě to chladným. Dokonce jsem měl ke hře určitý odpor, protože mi připadal vykalkulovaný. Oznámení Apex Legends však můj pohled trochu změnilo, a když jsem si ho zahrál, musel jsem ho zcela přehodnotit. Toto je totiž vynikající zástupce žánru Battle Royale, který navíc jen nekopíruje, ale dělá řadu věcí po svém – například je do značné míry zaměřen na taktické hraní. Jistě, jsou tu nějaké chybky, jako zatím trochu vachrlatě působící zbraně nebo poněkud pomalejší úvodní fáze, kterou způsobuje 60 namísto obvyklých 100 hráčů. Věřím ale, že se menší chybky podaří vychytat a že o Apex Legends bude v příštích měsících hodně slyšet.

Apex Legends – trailer

Apex Legends

8

Hodnocení

8.0/10

Klady

  • Rychlá a plynulá hratelnost
  • Rozdílní hrdinové
  • Povedený herní svět
  • Čistá technologie a síťový kód

Zápory

  • Skilly zatím nejsou vyvážené
  • Pocit ze zbraní není ideální
  • Zpočátku trochu pomalejší
Hodnotit text
[Celkem hlasu: 8 Prumer: 3.6]

Redaktor zpravodajství serveru Gamebro.cz. Milovník příběhových her, ať už těch akčních nebo RPG.

2
Komentujte

avatar
  Odebírat komentáře  
nejnovější nejstarší nejlépe hodnocené
Upozornit na
Pavel
Host
Pavel

Hra s pay to win, free hráč je v loji

pan Satan
Host
pan Satan

2/10 stejna nuda jako halda batlerojalu predtim. Sorry, ale ze tam je 60 pajdulaku misto 100 nepovazuji za nejakou revoluci. Kemperina, kemperina, kemperina a tezka kemperina.