Po čtyřech měsících má už i Praha 11 koalici. Starostou bude nakonec pirát Dohnal

ČTK ČTK
15. 2. 2019 16:00
Představitelé pirátů, hnutí ANO, ODS a klubu TOP 09 a STAN v pátek podepsali koaliční smlouvu pro Prahu 11. Starostou bude Jiří Dohnal z pirátů. Nalezení dohody trvalo přes čtyři měsíce a Jižní Město bylo poslední městskou částí, kde po říjnových volbách dosud nebyla zvolena nová rada. Nové vedení musí potvrdit zastupitelé. Ti se sejdou v úterý 19. února na čtvrtém povolebním zasedání.
Jižní Město, Litochlebské náměstí
Jižní Město, Litochlebské náměstí | Foto: ČTK

Za ANO v radě usedne i Petr Jirava, jehož účast v radě piráti nejprve odmítali a označovali ho za symbol staré politiky. Jirava bude radním pro sociální věci, zdravotnictví bezpečnost a prevenci kriminality. Neuvolněným místostarostou za ANO bude Ondřej Prokop, který bude mít na starosti majetek, investice a podporu podnikání.

Piráti budou mít kromě postu starosty také radní pro školství, kterou bude Zuzana Ujhelyiová, a radního pro dopravu a otevřenou radnici. Tím bude podle koaliční smlouvy Martin Duška.

Místostarostou pro životní prostředí bude za klub TOP 09 a STAN Jakub Lepš a radním pro sport, kulturu a volný čas Jan Stárek (oba TOP 09). Poslední dvě místa v radě bude mít ODS, Martin Sedeke bude jako neuvolněný místostarosta řešit územního rozvoj a Petr Křiváček bude radním bez portfeje.

Vyřešit parkování, oživit vnitrobloky

Koalice chce oživit zchátralé vnitrobloky a upravit další zanedbaná místa. "Další prioritou je vyřešení tragického problému s nedostatkem parkovacích míst, ať už stavbou "zelených" parkovacích domů nebo nástavbami na stávající parkoviště. Stejně jako parkovací místa chybí v Praze 11 i dostupné bydlení, proto chceme rozšířit bytový fond," uvedl Prokop. Koalice chce nabídnout bydlení ve zrekonstruované ubytovně Sandra a v budově bývalého hotelu Opatov.

Koalice disponuje 27 hlasy, tedy potřebnou většinou v 45 členném zastupitelstvu městské části. Volby v Praze 11 vyhrálo stejně jako v roce 2014 uskupení Hnutí pro Prahu 11 (HPP11), které získalo 13 křesel. Na druhém místě skončili piráti, kteří obsadili devět křesel. Sedm mandátů získalo ANO, šest mandátů koalice TOP 09 a STAN, pět křesel obsadilo ODS, tři uskupení Jižní Město - náš domov (JMND) a zbývající dva mandáty SPD.

Každý měl s někým problém

Vyjednávání na Jižním Městě komplikovaly dlouhodobě napjaté vztahy mezi uskupeními. Po volbách usilovalo o spolupráci s piráty Hnutí pro Prahu 11 (HPP11), dohromady však neměli potřebnou nadpoloviční většinu a nepřesvědčili ke spolupráci další uskupení.

Většina stran odmítala vyjednávat s některým z dalších uskupení. HPP11 odmítalo spolupracovat s JMND, SPD a ODS. Podle HPP11 jsou tři zastupitelé ODS trestně stíháni. Piráti odmítali jednat s trestně stíhanými zastupiteli i se zastupiteli, kteří kumulují funkce. S HPP11 odmítaly spolupracovat ODS a volební koalice TOP 09 a STAN, která vylučovala spolupráci i s SPD. ANO uvádělo, že je ochotno vyjednávat se všemi, v polovině října však pozastavilo rozhovory s HPP11.

Po volbách v roce 2014 vládla v městské části koalice HPP 11, ANO a TOP 09 pod vedením Jiřího Štylera. Koncem roku 2016 se koalice rozpadla a zastupitelstvo Štylera odvolalo. V lednu 2019 byl starostou zvolen Petr Jirava (ANO), radnici od té doby vládne TOP 09 s ANO a nezávislými s podporou několika dalších zastupitelských klubů.

Praha 11, v níž žije 77 600 obyvatel, je na jihu hlavního města. Městská část zahrnuje katastrální území Chodova a Hájů.

 

Právě se děje

Další zprávy