Do Rady Českého rozhlasu by rád i Petr Šafařík, známý „práskač" z kauzy uniklých mailů Bohuslava Sobotky

15.02.2019 16:00

Poslaneckou sněmovnu čeká volba nových členů Rady Českého rozhlasu. Do 7.února mohly organizace a sdružení navrhovat kandidáty na volbu nových členů. Zájemců o dvě volná místa je celkem 24. Jsou mezi nimi i zajímavá jména. Jde například o bývalého předsedu Rady Petra Šafaříka, která figuroval v kauze s uniklými maily pro bývalého předsedu vlády Bohuslava Sobotku, kterého Šafařík informoval o dění v rozhlase.

Do Rady Českého rozhlasu by rád i Petr Šafařík, známý „práskač" z kauzy uniklých mailů Bohuslava Sobotky
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

Členem Rady Českého rozhlasu by se chtěl stát například i mediálně známý Michal Klíma, novinář, vydavatel a mediální manažer. V roce 1989 spoluzakladatel Nakladatelství a vydavatelství Lidové noviny, kterého byl následně i ředitelem. Později byl generálním ředitelem vydavatelství Economie. Poté co Economii koupil Zdeněk Bakala odešel a stal se generálním ředitelem slovenského vydavatelství Spoločnosť 7 Plus. Dříve také například vedl vydavatelství Vltava Labe Press. 
 

Anketa

Přejete si, aby ve volbách do Evropského parlamentu uspěly proevropské liberální strany? (TOP 09, STAN, KDU-ČSL)

4%
96%
hlasovalo: 20144 lidí
Dalším zájemcem o místo v Radě je Petr Šafařík. Jeho jméno figurovalo v lednu roku 2016 v kauze s uniklými maily Bohuslava Sobotky, které se týkaly Českého rozhlasu. V e-mailech, které obdržel bývalý premiér Bohuslav Sobotka od Šafaříka, té doby předseda Rady Čro, byly informace o volbě generálního ředitele ČRo a dění v Radě ještě před oficiálním zveřejněním. Všechny maily začínaly slovy: „S prosbou o diskrétnost.“ Šafařík na své místo předsedy rezignoval z důvodů pracovního vytížení koncem března roku 2016. Jeho mandát člena Rady mu vypršel v červnu roku 2018. Šafaříka nominoval spolek Iuridicum Remedium a Sdružení pro rozhlasovou tvorbu. 
 
Mezi nominovanými je také Lukáš Landa. Novinář a reportér pořadu na České televizi Reportéři. Landa v roce 2016 vyhrál Novinářskou cenu v kategorii Nejlepší analyticko-investigativní příspěvek, a to s reportáží Milardový zářez. Zmíněnou soutěž organizuje nadace Open Society Fund "finančního spekulanta" George Sorose. Nominaci získal od spolku Právo ve veřejném zájmu. 
 
Dalším jménem, které stojí za zmínku je například Martin Vychopeň, advokát a bývalý předseda Advokátní komory nebo Jaromír Ostrý, bývalý ředitel Českého rozhlasu Brno a v minulém roce také neúspěšný kandidát za ANO do Senátu.
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…