Moje šťastná hvězda

Jak vyhrajete nad osteoporózou?

Hlavní příčinou osteoporózy je úbytek pohlavních hormonů. Často při menopauze. Netýká se však jenom žen, ale i mužů. Tuto nemoc však způsobuje i nedostatek vitaminu D, nedostatek pohybu či kouření

Znáte všechny příznaky?

Víte, podle čeho nemoc poznáte? Existuje pár příznaků, které vám naznačí, že s vaším tělem není něco v pořádku a je třeba začít jednat.První příčinou většinou bývá silná bolest v zádech. U pacientů trpících osteoporózou také často dochází ke zlomeninám a to i v případě malého úrazu. Dalším viditelným příznakem může být také ztráta výšky.

Správné cvičení je základ

Pokud osteoporózou skutečně trpíte, je třeba dbát na pár zásadních věcí. Tou nejdůležitější jsou však vyvážená strava a pravidelný pohyb, nejlépe každodenní. Ne každé cvičení je však vhodné, je zapotřebí alespoň zezačátku cvičit s rehabilitační sestrou.

Součástí správného cvičení je i dechová gymnastika. Jakmile nebudete správně dýchat, veškerý pohyb přijde nazmar. Dbejte i na dostatečný příjem vitamínu D a vápníku. Lékař vám pak může předepsat speciální léky, které působí proti úbytku kostní hmoty a zároveň podporují tvorbu nové.

Blahodárné bylinky

Zabírají i bylinky. Nejúčinnější jsou sezamová a maková semínka, jelikož obsahují spoustu vápníku. Skvělý je i čaj z přesličky rolní a z kopřivy dvoudomé. Ideální je pít čaje dvakrát denně, ráno a večer.

Pokud máte raději studenější variantu nápojů, pak doporučujeme pít mrkvovou, celerovou či citrónovou šťávu.

Babské rady

Léty prověřené rady jsou ty nejlepší. Co dělaly při preveci a léčbě naše babičky a prababičky? Dobře věděli, že základem úspěchu je zařadit do jídelníčku vše, co obsahuje vápník - brokolici, kapustu, fíky, kakao a sardinky.

Naopak nevhodné jsou potraviny, které zamezují vstřebávání vápníku do těla. Jsou to zejména živočišnné bílkoviny, tedy vejce a maso. Vhodný není ani špenát, bílá mouka, káva nebo mandle. Naopak česnek a cibule jsou pro vaše kosti přímo blahodárné.

.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden