Nejznámější přírodní větrolamy

Topoly

Trápí vás ve vašem okolí častý a poměrně silný vítr? Především na okrajích obcí se jedná o zcela běžnou záležitost. Nic příjemného. Když člověk vyjde na zahradu a dostane facku od severáku, zrovna příjemně se necítí. Z toho důvodu se vyplatí pořídit si do zahrady solidní větrolamy. Ne, žádné umělé stěny ani jiné předměty na mysli nemáme. Sloužit jako ochrana proti větru mohou i různé rostliny. Vždyť už naši předkové si této skutečnosti byli jednoznačně vědomi. Na okraje mezi a polí proto vysazovali keře a dřeviny schopné ochránit půdu před odnášením a vysoušením. Jaké větrolamy jsou tedy k dispozici?

Stromy, s nimiž si vítr jen tak neporadí

Jako vynikající štíty vždy sloužily topoly. Jen si vezměte mnohá místa jen okolo silnic a mezí. Topoly obrovské výšky tady nemohou v žádném případě chybět. Stojí v řadách jako vojáci a vítr je nijak neohrozí. Stejně tak využívané jsou ale i některé jiné dřeviny. Jmenovat bychom mohli třeba duby a habry. V nižších polohách se setkáváme i s lipami a javory. Chcete mít větrolam co nejdříve? Pak vsaďte na jasan či břízu. V extrémních polohách poslouží nejlépe zřejmě borovice.

Smrk nebrat!

Pozor na smrk. Ten je sice stále zelený, nicméně jeho kořeny jsou mělké a hrozí samozřejmě vyvrácení celého stromu. K vývratům je značně náchylný. Zajímavou volbou je stříhaný lot ze smrku. Ten může ale zabraňovat proudění větru do zahrady, což také není zcela optimální. V současné době kúrovcové kalamity se ani nevyplatí o smrku uvažovat.

Hloh

Keře jako ideální základ větrolamů

Výborné pro jakýsi základ větrolamů jsou mnohé keře. Typickým příkladem jsou třeba ty divoce rostoucí, jako jsou trnka, hloh, případně růže šípková nebo dřín. Alternativ je poměrně hodně. Navíc tyto keře umí dávat vynikající plody plné vitamínů. Soužit mohou i jako solitéry.

Radek Štěpán

Zahrada je moje hobby, mám spousty zkušeností a rád se o ně podělím.