Menu
StudentMag
Příprava k maturitě 2022

Maturita 2024: Jak zvládnout povinnou četbu z češtiny bez problému

Vendula Pazderová

Vendula Pazderová

26. 11. 2023

Zkouška dospělosti se neúprosně blíží. Nastal tedy nejvyšší čas pustit se do zpracovávání čtenářských deníků na maturitu z češtiny. S našimi tipy vám dobrá známka nemůže utéct.

Maturita je opět sjednocena na jedinou úroveň, seznam četby k ústní zkoušce z češtiny musí obsahovat 20 položek. Ideální stav je, pokud máte už teď přečteno více jak dvacet knih ze školního seznamu a můžete si vyškrtat ty, ze kterých se vám maturovat nechce.

Máte-li ale k dnešnímu dni přečteno méně než je požadovaný počet, nezoufejte. Právě pro vás jsme připravili pár tipů na knihy, které najdete skoro v každém maturitním seznamu a dají se přečíst během jediného dne.

Sofoklés – Antigona (drama, 51 stran)
Molière – Lakomec (drama, 84 stran)
Julius Zeyer – Radúz a Mahulena (drama, 84 stran)
Alois a Vilém Mrštíkovi – Maryša (drama, 85 stran)
Karel Čapek – Bílá nemoc (drama, 96 stran)

Karel Havlíček Borovský – Tyrolské elegie (poezie, 12 stran)
Karel Hynek Mácha – Máj (poezie, 56 stran)
Arthur Rimbaud – Opilý koráb (poezie, 16 stran)
František Gellner – Po nás ať přijde potopa (poezie, 58 stran)
Jiří Wolker – Težká hodina (poezie, 62 stran)

Jakub Arbes – Newtonův mozek (próza, 76 stran)
Romain Rolland – Petr a Lucie (próza, 96 stran)
Franz Kafka – Proměna (próza, 62 stran)
Josef Karel Šlejhar – Kuře melancholik (próza, 52 stran)
Bohumil Hrabal – Ostře sledované vlaky (próza, 58 stran)

Dbejte na to, abyste ve svém seznamu splnili všechny požadavky: nejméně čtyři díla z literatury do konce 19. století, čtyři díla ze světové literatury 20. a 21. století a nakonec alespoň pět děl z české literatury 20. a 21. století. Minimálně jedním dílem ve vašem seznamu musí být zastoupena próza, poezie a drama.

Máte seznam připravený? Můžeme se přesunout k přípravě čtenářských deníků, které vám pomohou utřídit si znalosti. A co by měl takový deník obsahovat?

Jak má vypadat čtenářský deník? Podívejte se na 6 tipů, co do něj psát

O autorovi

V jaké době přibližně žil? Kdo byl jeho současníkem? Stal se členem významných literárních směrů nebo skupin? Byl kromě literáta například i filozofem, politikem? Jaká jsou jeho další díla? Věnuje se ve svých knihách vždy podobným tématům? Na tyto otázky byste měli znát odpovědi.

Kdy přibližně bylo dílo napsáno? Spadá do nějakého uměleckého směru (realismus, romantismus a podobně)? Jedná se o zvláštní formu, útvar, nebo žánr (balada, poema, romaneto, tragédie, villonská balada…)? Odráží se v něm tehdejší doba, politické zřízení? Objevují se v díle autobiografické rysy?

Jazykový plán a myšlenky knihy

Je použita ich-forma, nebo er-forma? Psal autor spisovnou češtinou? Používal slangové výrazy, archaismy? Je v knize často přímá řeč? Je něco zvláštního na členění textu (velmi dlouhé věty, málo odstavců…)? Nenechte se zaskočit jazykovými otázkami.

Soustřeďte se nejen na to, co se v knize stalo, ale pozornost věnujte také tomu, o čem vlastně byla. Co skrze ni chtěl autor sdělit? Vyjadřuje odpor k válce? Nesmyslnost života a lidského snažení? Oslavuje přírodu, božstvo? Jak byste formulovali hlavní myšlenku knihy?

Kromě těchto otázek se zaměřte i na děj. Je na vás, jak dopodrobna si ho sepíšete. Zvažte, co všechno jste schopni si do maturity zapamatovat a na co si za pár měsíců nejspíš nevzpomenete.

Charakteristika důležitých postav

Ke každé postavě bude stačit krátký odstavec. Zamyslete se nad tím, co je pro jednotlivé osoby charakteristické, jak se v průběhu díla vyvíjejí a jaké mají mezi sebou vztahy. V některých dílech postavy představují určité literární typy – například “zbytečný člověk” Pečorin nebo žárlivec Othello.

Jak udělat referát o knize. Víte, co nezapomenout?

Internet? Jen jako zdroj inspirace

Vypracované čtenářské deníky sice najdete všude, raději na ně ale nesázejte. Většinou je vypracovali obyčejní studenti, jako jste vy, a nemáte záruku, že správně. Vězte, že vy to dokážete lépe. Cizí čtenářský deník použijte jen tehdy, pokud si nejste jisti, jestli jste knihu správně pochopili, nebo vám dělá problém popsat charakter některé z postav. To, co vymyslíte vy sami, si navíc lépe zapamatujete.

Pokud se do příprav k maturitě pustíte systematicky a s předstihem, máte napůl vyhráno. Máte už svůj maturitní seznam připravený?

Ohodnoťte tento článek:
4,6
Právě čtete

Maturita 2024: Jak zvládnout povinnou četbu z češtiny bez problému