15. února 2019 • 18:18

Šéf fotbalu svolá schůzku kvůli VAR. Peníze z Číny mají zpoždění

Autor: šq, šf
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Video na každém ligovém zápase. Dosažení dlouhodobého cíle, k němuž VAR od začátku směřuje, chtějí vlivné postavy českého fotbalu urychlit. A budou o tom i jednat. Předseda fotbalové asociace (FAČR) Martin Malík hodlá vyslyšet volání po schůzce na nejvyšší úrovni, kterou navrhl šéf Slavie Jaroslav Tvrdík. „Na výzvu zareaguju a zahájím jednání,“ slibuje.



Debaty o videorozhodčím akcelerovalo první jarní kolo, v němž do zápasů výrazně zasahoval. Nejvyšší muž Slavie bezprostředně poté uvedl, že požádal Malíka o to, aby zvážil svolání schůzky vedení Ligové fotbalové asociace, akcionářů klubu z Edenu, Sparty a Plzně či představitelů největších sponzorů. „Pochybnosti o regulérnosti fotbal dlouhodobě ničí,“ napsal na sociální síti Twitter. Zájem zúčastnit se projevil i Marek Kindernay, šéf stanice O2 TV Sport, jež vlastní na ligu televizní práva: „VAR je pro O2 TV klíčová součást ligy a chceme se na jeho rozvoji podílet.“

Malík setkání klíčových „hráčů“ tuzemského fotbalu vítá a chce ho svolat. Zásadní otázkou je ovšem financování projektu a technické podmínky, které dosud jeho větší rozvoj neumožnily. Jinou věcí byla nutnost vyškolit kvalifikovaný „personál“ z řad sudích. K historické premiéře VAR v režimu online došlo v posledním podzimním kole sezony 2017/18.  V tomto ročníku je přítomen na třech utkáních kola. Postupné kroky v režii ligové asociace vyhodnocuje UEFA, nejdříve by bylo možné projekt rozšířit od příští sezony.

Podle Malíka je možné dohodnout se na tom, jak peníze pro video sehnat. „Myslím, že se dá najít cesta, aby se kluby mohly podílet na financování projektu. Je to i v mém zájmu,“ tvrdí. Také způsob financování je závislý na postoji a dobrozdání UEFA, Tvrdík v tomto směru nadhodil myšlenku, že by se na něm kluby mohly podílet odvodem části příjmů z účasti v mezinárodních soutěžích. „Jsme připraveni se spolupodílet,“ oznámil.

Právě akcionáři Slavie však zatím neuhradili FAČR 20 milionů korun coby součást sponzorského kontraktu na podporu reprezentace. Splatnost vypršela na konci minulého roku, prodleva má souviset s vyřizováním všech formalit spjatých s převzetím bývalého majitele pražského klubu CEFC společností CITIC Group. Na Strahově však věří, že peníze přijdou. Podle informací Sportu se jim v tomto směru dostalo ujištění i z politických kruhů a do konce února prý má být vše uhrazeno. „Kroky činěné protistranou nás utvrzují v tom, že platba skutečně proběhne,“ reaguje Malík stručně.

Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga




Články odjinud


Články odjinud