Hlavní obsah

Dříví je laciné, lesníci varují, že nebudou mít na zalesňování

Právo, Jan Holý

Cena kulatiny klesla pod 1000 korun za metr krychlový, u vlákninového dřeva na 500 až 550 korun. Výrobní náklady ale stouply a pohybují se kolem 450 Kč na metr krychlový vytěženého dříví. Kdo nemá dlouhodobé smlouvy, dříví neprodá. Lesnickým podnikům hrozí, že nebudou mít peníze na zalesňování.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Uvedl to předseda Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů v ČR (SVOL) František Kučera.

„Když k finanční bilanci připočtete režii, tak se vlastník lesa v hospodaření dostává na nulu. Jestli nepřijde nějaká finanční injekce od státu, tak to bude směřovat k tomu, že některé firmy zkrachují a drobní vlastníci lesa, a to už se dneska děje, budou lesy prodávat,“ řekl Kučera minulý týden na jednání Komory soukromých lesů ve Stříteži u Jihlavy.

Ministerstvo zemědělství (MZe) sice pro letošek slíbilo, že zdvojnásobí příspěvky na hospodaření v lesích na 1,15 miliardy Kč, ale ani to podle něj nestačí.

Náměstek ministra zemědělství pro lesní hospodářství Patrik Mlynář lesníkům slíbil zvýšení podpor. Nový dotační program, který by umožnil kompenzovat nestátním vlastníkům lesů ztráty vzniklé kůrovcovou kalamitou, MZe podle Mlynáře chystá, peníze ale zatím schválené nejsou. Program by měl být po dokončení předložen vládě. „S tím, že pan ministr (Miroslav Toman) si půjde říci o částku minimálně tři miliardy korun,“ řekl.

Náměstek uvedl, že státní Lesy ČR hledají možnosti exportu dřeva. MZe podle Mlynáře také požádalo ministerstvo průmyslu o rozšíření podpory na spalování dřevní štěpky.

Kůrovce nezničí ani silné mrazy

Podle upřesněných odhadů bylo loni v ČR vytěženo asi 12 milionů metrů krychlových kůrovcového dřeva, uvedl Mlynář. „Letos očekáváme, že situace bude spíše horší,“ řekl. Podle nynější predikce by během letoška mohlo přibýt mezi 15 až 20 miliony metrů krychlových kůrovcového dřeva, vývoj ale bude záviset také na počasí.

V loňském roce se kůrovec rojil třikrát, na některých lokalitách i čtyřikrát. Letošní rok není tolik suchý, zásoby sněhu by mohly přinést vláhu, kterou následně stromy používají k obraně proti tomuto hmyzu. „Současné mrazy broukům neuškodí, sníh a kůra jsou dobrou izolací,“ uvedl Petr Zahradník z Výzkumného ústavu lesního hospodářství a myslivosti na pražském semináři o dopadech kůrovcové kalamity na vlastníky lesů.

Kůrovec podle něj bezproblémově přežívá mrazy kolem minus 25 stupňů Celsia.

Reklama

Výběr článků

Načítám