V česko-saském pohraničí zůstane Die Länderbahn, soud vyřadil ze soutěže dceru DB

Siemens Desiro společnosti Länderbahn v Žitavě. Foto: Jan SůraSiemens Desiro společnosti Länderbahn v Žitavě. Foto: Jan Sůra

Cestující na tratích z Liberce do Žitavy a dál do Varnsdorfu nebo Drážďan budou od prosince dál jezdit ve vlacích

Cestující na tratích z Liberce do Žitavy a dál do Varnsdorfu nebo Drážďan budou od prosince dál jezdit ve vlacích společnosti Die Länderbahn (DLB) pod značkou Trilex.

Drážďanský soud dnes definitivně zrušil původní verdikt hodnotící komise, která na provoz na tratích s názvem Ostsachsennetz II vybrala dceřinou firmu Deutsche Bahn DB Regio Verkehrsgesellschaft Start Ostsachsen. Vyhověl tak stížnosti DLB, která byla v soutěži druhá. Nikdo jiný se nehlásil. O verdiktu soudu informovaly Sächsische Zeitung.

Končí tak téměř rok trvající dohady, kdo na trasách v česko-saském pohraničí bude jezdit. Po výběru hodnotící komise se DLB odvolala k hospodářské komoře, která dceru DB vyloučila pro nesplnění podmínek. Proti tomu se odvolaly DB, soud ale dnes její vyřazení definitivně potvrdil. Ve hře tak zůstala jen nabídka DLB. Zadavatel teď musí rozhodnout, zda soutěž zruší nebo zadá zakázku DLB. Stávající kontrakt končí na části tratí letos v prosinci, zbytek příští rok.

Zakázku organizovalo sdružení zadavatelů, ve kterém jsou dopravní německá sdružení ZVON (Horní Lužice+Dolní Slezsko) a dopravní svaz Oberelbe (ZVOE) společně s Libereckým a Ústeckým krajem.

Zakázka se týká linek mezi Drážďany a Görlitz, Drážďany a Žitavou, Görlitz a Bischofswerdou a Dráždany a Žitavou přes Ebersbach, v Česku se týká spojů Liberec – Žitava – Drážďany a Liberec – Seifhennersdorf přes Varnsdorf.

Tagy Deutsche Bahn Die Länderbahn Ostsachsennezt II Trať 089 Liberec - Rybniště Trilex
6 komentářů