Trest za projekt Zelených teras v Havířově nepadl, soudkyně oba bývalé ředitele osvobodila

Kauza VOKD u soudu (zdroj: ČT24)

V pátek padl další zprošťující rozsudek v souvislosti s kauzou Daneše Zátorského. Tentokrát šlo o dva bývalé generální ředitele zkrachovalé stavební společnosti VOKD. Ti měli podle žalobkyně dostat úvěr pět milionů korun na údajně fiktivní developerský projekt Zelené terasy. Podle předsedkyně senátu Krajského soudu v Ostravě ale souzení nic trestného neudělali.

Už téměř deset let měl stát v Havířově dům se 135 byty a 150 parkovacími místy. Stavba doposud nezačala. Za developerským projektem Zelené terasy stála dnes už zkrachovalá stavební firma VOKD. Její bývalí generální ředitelé za to skončili před soudem.

„Myslím si, že nic z toho, co se uvádí v obžalobě, se nestalo. A po mém soudu je to účelová konstrukce,“ řekl vloni v říjnu jeden z obžalovaných Pavel Švidernoch. Za nedůvodnou ji označil i druhý z ředitelů Jan Březina.

Soud osvobodil i majitele záložny

Na přípravu stavby si vzali v kampeličce Unibon úvěr pět milionů. Nevrátili ani korunu. Záložnu měl podle žalobkyně ovládat Daneš Zátorský souzený za její údajné tunelování. Zároveň mu měla patřit stavební firma VOKD.

Před dvěma týdny soud Daneše Zátorského zprostil obžaloby. Obdobný rozsudek vynesla stejná soudkyně i nad obžalovanými bývalými manažery VOKD. K vyhlášení rozhodnutí nepřišli.

„Je to podle mě správné a spravedlivé rozhodnutí,“ uvádí obhájce obou obžalovaných Jan Skřípský. Rozsudek ale není pravomocný, žalobkyně se na místě odvolala. „Důkazů tam bylo dostatek, samozřejmě se jednalo o nepřímé důkazy,“ říká státní zástupkyně Brigita Bilíková.

V souvislosti s Danešem Zátorským leží u soudu ještě tři další kauzy. Podle žalobkyně se dá předpokládat, že i ony skončí zprošťujícími rozsudky.