Chomutov vyhrál v Plzni! Třinec padá tabulkou, Zlín má skalp lídra

Foto: Roman Turovský, hcskoda.cz

Ve 44. kole Tipsport extraligy ztratily bod(y) vedoucí Liberec, druhá Plzeň i obhájce titulu Kometa. Hned pět ze šesti utkání skončilo rozdílem jedné branky. Jasný průběh měl pouze souboj třetího týmu se čtvrtým, který ovládl Hradec Králové.

Třinec padá tabulkou

Před pátečním utkáním byli Oceláři třetí, hradečtí hokejisté pak čtvrtí. Teď si pozice v tabulce vzájemně prohodili – Mountfield totiž na východě republiky získal všechny body. Rozhodla o tom poslední třetina, ve které dali hosté hned tři góly. Pro Třinec je to další těžká prohra, poslední dobou se mu nedaří: porážka s Hradcem je pro něj už šestá za posledních devět kol. Ještě na konci ledna se Oceláři mohli chlubit statusem extraligového lídra, zato teď jsou "až" čtvrtí.

Václav Varaďa (trenér Třince): „Po posledním utkání s Libercem začali kluci velmi bojovně, měli jsme v úvodní třetině převahu, jenže se trápíme s koncovkou. Nedáváme branky a lacino inkasujeme. Opět se to potvrdilo. I když jsme po dvou třetinách prohrávali, pořád to byl otevřený a vyrovnaný hokej. V poslední části jsme chtěli všechno dávat jednoduše před bránu a pokusit se dát nějaké góly z ošemetných situací. Hezké branky v momentálním stavu asi dávat nemůžeme. Chtěli jsme držet vyrovnaný stav, ale Hradečtí nám dali dva góly a rozhodli. Pak už nás nepustili do vážnějších situací. Je to asi krutý výsledek, ale moc jsme tomu nepomohli. Hradec vyhrál zaslouženě. Nás to mrzí, protože jde o dalšího přímého konkurenta v boji o čelní pozice.“  

Tomáš Martinec (trenér Hradce Králové): „Jsme rádi, že se nám po reprezentační pauze tak daří. Věděli jsme, že Třinec má velkou ofenzivní sílu, a proto jsme nechtěli nechat ho hrát na puku. Snažili jsme se mu naopak jeho nejsilnější zbraň eliminovat. Věděli jsme i o výborných přesilovkách Třince, takže jsme se chtěli vyvarovat faulů, což se nám také dařilo. Výsledek je trochu zavádějící, protože to byl vyrovnaný zápas. Hráče ale musím pochválit, jelikož hráli soudržně, disciplinovaně a nesmírně obětavě. Zblokovali spoustu střel.“

HC OCELÁŘI TŘINEC – MOUNTFIELD HK 1:5 (1:2, 0:0, 0:3)

Branky a nahrávky: 12. Galvinš (Novotný) – 11. Koukal (Paulovič, Linhart), 19. Graňák (Rosandić), 42. Rákos (Vopelka, M. Chalupa), 46. Rosandić (Vopelka, F. Pavlík), 48. Paulovič (Cibulskis, Zámorský).
Rozhodčí: Hradil, Úlehla – Gebauer, Tošenovjan.
Vyloučení: 4:2, navíc Polanský (Třinec) 10 minut.
Využití: 0:1.
Střely na branky: 23:27.
Nejlepší hráči: Štěpán Novotný – Matej Paulovič.
Diváci: 4593.
HC Oceláři Třinec: Hrubec – Roth, Galvinš, Matyáš, Gernát, D. Musil, M. Doudera, M. Adámek – Martin Růžička, Polanský, Chmielewski – Hrňa, Marcinko, Werek – Svačina, P. Vrána, M. Kovařčík – O. Kovařčík, Novotný, Dravecký. Trenéři: Varaďa, Zadina a Raszka.
Mountfield HK: Pavelka – Zámorský, Linhart, Nedomlel, Cibulskis, F. Pavlík, Rosandić, Graňák – Paulovič, Koukal, M. Chalupa – Dragoun, Cingel, R. Pavlík – Smoleňák, Bičevskis, Miškář – Vopelka, Rákos, Lessio. Trenéři: Martinec, Krátoška a Svoboda.

Chomutov zaskočil druhou Plzeň

Mělo to být jasná záležitost. Druhá Plzeň hostila třináctý Chomutov. Indiáni navíc měli parádní formu: vyhráli čtyřikrát v řadě.

Jenže přišel nečekaný výsledek...

Že škodovku nečeká jednoduché utkání, napovědělo už úvodních pět minut. Během nich se totiž Piráti dostali do dvougólového vedení! A když dokázala Plzeň ve druhé třetině srovnat krok, Severočeši zase rychle odskočili. Po dalších zvratech nakonec berou dva body, v nájezdech rozhodl Jan Stránský.

A protože Karlovy Vary prohrály v Litvínově, rozestup mezi dvanáctým a třináctým týmem tabulky se zase zmenšil. Chomutov bojuje, seč mu síly stačí, aby se vyhnul baráži. Plzeň i přes páteční zaváhání zůstává druhá.

Ladislav Čihák (trenér Plzně): „Přijel houževnatý soupeř. Vstup do zápasu jsme měli katastrofální, soupeř to potrestal. O přestávce jsme si něco řekli. Pak jsme to zlepšili, ale za stavu 2:2 nesmíme dělat takové individuální chyby. Ale hodně dobré je, že když prohráváme 2:4, tak se do zápasu dokážeme vrátit a srovnat, i když soupeř velmi dobře bránil. Piráti byli pak při nájezdech šťastnější. Musím apelovat na lepší začátky třetin, to musíme zlepšit.“

Vladimír Růžička (trenér Chomutova): „Přijeli jsme s cílem dobře bránit a pokusit se rozbourat hru Plzně. Podle mě domácí hrají nejlepší hokej v extralize, hlavně když přišel Honza Kovář. Dali jsme rychlé dva góly, Plzeň se vrátila do zápasu, totéž se stalo ve druhé třetině. Ve třetí části jsme byli pod tlakem, domácí srovnali. Vážím si toho, že jsme v prodloužení zvládli hru 4 na 4. Za dva body jsme nesmírně rádi, chtěl bych pochválit gólmana za vynikající výkon.“

HC ŠKODA PLZEŇ – PIRÁTI CHOMUTOV 4:5 po samostatných nájezdech (1:2, 2:2, 1:0 – 0:0)

Branky a nahrávky: 7. Indrák (Nedorost, Kantner), 34. Gulaš (Allen, Jan Kovář), 40. V. Němec (D. Kindl, Jones), 55. Moravčík (Eberle, Kantner) – 5. J. Stránský (Raška), 5. Vantuch (Marjamäki, Knot), 35. Trefný (Raška, L. Kovář), 36. Sklenář (T. Svoboda, Dietz), rozhodující nájezd Stránský.
Rozhodčí: Hribik, Lacina – Lhotský, Klouček.
Vyloučení: 2:7.
Využití: 1:0.
Střely na branky: 49:28.
Nejlepší hráči: Michal Moravčík – Adam Raška.
Diváci: 6335.
HC Škoda Plzeň: Frodl – Pulpán, Vráblík, Allen, Jones, Moravčík, L. Kaňák – Pour, Jan Kovář, Gulaš – Straka, Kodýtek, Eberle – V. Němec, Preisinger, D. Kindl – Kantner, Nedorost, Indrák – Roubal. Trenéři: Čihák, Hanzlík a Špaček.
Piráti Chomutov: Peters – Jank, Knot, L. Kovář, Buchtela, Dietz, D. Zeman, Trefný – Sklenář, Růžička mladší, T. Svoboda – Marjamäki, Vantuch, Duda – Tomica, Raška, J. Stránský – Koblasa, Chlouba, Klhůfek. Trenéři: Růžička starší, Martínek a Šťastný.

Velký obrat proti lídrovi!

Další překvapivý výsledek se urodil v Liberci. Bílí Tygři jsou extraligovým lídrem a zároveň jsou nejlepším týmem v domácím prostředí. Vypadalo to, že Liberec předpoklady naplní a získá všechny body. Až do 55. minuty totiž držel vedení 2:1.

Jenže pak se děly věci. V 55. minutě vyrovnal Jakub Herman a v čase 58:26 dokonal velký zlínský obrat Pavel Kubiš!

Pro Berany jsou body z Liberce nesmírně cenné. Momentálně jsou totiž v tabulce jedenáctí, jejich ztráta na postup do play off se ale po pátku ztenčila na jediný bod. Zlín zároveň ukončil sedmizápasovou sérii porážek pod Ještědem.

Filip Pešán (trenér Liberce): „My jsme měli špatný den, chyběla nám pokora a nasazení. Hráli jsme zbytečně složitě proti výborně organizovanému soupeři, který byl po většinu zápasu lepší a zaslouženě vyhrál."

Robert Svoboda (trenér Zlína): „V zápase se nám podařilo domácí překvapit, což je pro nás hodně důležité. Předvedli jsme bojovný výkon podpořený skvělým Kašíkem v bráně. Utkání jsme mohli rozhodnout v přesilovce 5 na 3, v ní jsme hráli trochu nesoustředěně a následně jsme inkasovali, což bylo nepříjemné. Klukům se ale i s patřičným štěstím podařilo zápas otočit, za což jsme velmi rádi."

BÍLÍ TYGŘI LIBEREC – PSG BERANI ZLÍN 2:3 (1:0, 0:1, 1:2)

Branky a nahrávky: 9. P. Jelínek (L. Hudáček, Šmíd), 47. Lenc (Šmíd, Birner) – 29. Fořt (Freibergs, J. Ondráček), 55. Herman (Honejsek, Šlahař), 59. Kubiš (J. Ondráček, Freibergs).
Rozhodčí: Pražák, Kika – Ondráček, Špůr.
Vyloučení: 5:4.
Využití: 1:1.
Střely na branky: 23:25.
Nejlepší hráči: Roman Will – Tomáš Fořt.
Diváci: 6989.
Bílí Tygři Liberec: Will – Stříteský, Derner, T. Hanousek, Šmíd, Doherty, Ševc, Kolmann – Lenc, Lakatoš, Birner – Valský, L. Hudáček, M. Kvapil – Ordoš, P. Jelínek, L. Krenželok – M. Zachar, Redenbach, J. Vlach. Trenéři: Pešán a Augusta.
PSG Berani Zlín: Kašík – Nosek, Freibergs, Řezníček, Žižka, Ferenc, Valenta, Gazda – J. Ondráček, Fořt, Kubiš – Šlahař, Honejsek, Herman – E. Kulda, P. Sedláček, Fryšara – Václavek, Popelka, Werbik. Trenéři: Svoboda a Hamrlík.

Pardubice obraly Kometu o bod

Zvedají se Pardubice? Ve středu porazily Spartu a o dva dny později vzdorovaly i úřadujícímu šampiónovi. A nakonec ho obraly o bod! Výborný výkon předvedl Ondřej Kacetl, který chytil 32 ze 34 brněnských střel. V prodloužení ho překonal Peter Mueller, se 23 brankami nejlepší extraligový kanonýr.

Kamil Pokorný (asistent trenéra Brna): „V první třetině jsme dominovali, hráli jsme to, co jsme si řekli, byli jsme plní energie a kombinovali jsme, bohužel nás často provází to, že z tlaku nedokážeme odskočit soupeři na vyšší rozdíl, aby se naše hra uklidnila a mohli jsme hrát v pohodě. Na začátku druhé třetiny jsme taky nedali vyložené šance a následně dal soupeř gól po chybě v obranném pásmu. Zápas se najednou srovnal, puky nám odskakovaly, byly tam nepřesnosti a v závěru měly Pardubice gólovou šanci. To by pro nás bylo hodně kruté. Jme rádi, že jsme to v prodloužení strhli na svou stranu, protože soutěž je hrozně vyrovnaná a i tyto dva body pro nás mají velkou cenu.“

Ladislav Lubina (trenér Pardubic): „Začal bych tak, že jsme odehráli tragickou první třetinu, jediným pozitivem bylo, že jsme vyhráli na vhazování 12:5 a to bylo tak všechno. Celou dobu jsme byli pod neustálým tlakem Komety. Bylo dobře, že skóre bylo, jaké bylo. Pak jsme se trošku zvedli, slušně jsme zahráli přesilovky, drželi jsme se v tlaku ve třetině a srovnali jsme stav utkání. Paradoxně jsme v závěru sahali po třech bodech, ale nedosáhli jsme na ně. V prodloužení se hra přelévala z jedé strany na druhou, my jsme neproměnili, soupeř ano a nezbývá mi než poblahopřát Kometě k vítězství.“

HC KOMETA BRNO – HC DYNAMO PARDUBICE 2:1 po prodloužení (1:0, 0:1, 0:0 – 1:0)

Branky a nahrávky: 9. Orsava (M. Erat), 63. Mueller (O. Němec) – 35. P. Sýkora (Mikuš, Ihnačák).
Rozhodčí: Mrkva, Sýkora – Bryška, Pešek.
Vyloučení: 4:3.
Bez využití.
V oslabení:
1:0.
Střely na branky: 34:16.
Nejlepší hráči: Peter Mueller – Ondřej Kacetl.
Diváci: 7700 (vyprodáno).
HC Kometa Brno: Čiliak – Barinka, O. Němec, Gulaši, Z. Michálek, Malec, Bartejs, D. Mikyska – Zaťovič, P. Holík, Mueller – Orsava, Hruška, M. Erat – Dočekal, L. Čermák, Vondráček – Süss, Kusko, Köhler. Trenéři: Zábranský, Horáček, Pokorný a Oslizlo.
HC Dynamo Pardubice: Kacetl – Eklund, Holland, Mikuš, Schaus, J. Zdráhal, Cardwell – Dušek, Bubela, Hovorka – Marosz, Ihnačák, P. Sýkora – Machala, Mandát, L. Horký – Poulíček, J. Kloz, Machač. Trenéři: Lubina, Král a Čáslava.

Sparta vyhrála gólem z poslední minuty

Až do 60. minuty drželi oba brankáři čisté konto: jak boleslavský Jan Růžička, tak sparťanský Matěj Machovský. Když vše nasvědčovalo tomu, že se o výsledku rozhodne v prodloužení, přišel nečekaný úder. V předbrankovém prostoru se nejlépe zorientoval hostující útočník Jiří Smejkal, který svým důrazem zařídil Spartě vítězství už po základní hrací době. Po hrozivém výkonu v Pardubicích (a následném trestu v podobě náročného nočního tréninku) tak Pražané zapisují důležité body. Machovský má už šesté čisté konto v sezoně – tentokrát mu k němu stačilo sedmnáct zákroků.

Pavel Patera (asistent trenéra Mladé Boleslavi): „Bylo to sice bez gólů, ale byl to velmi dobrý hokej. Byl strašně rychlý, nám se to na střídačce líbilo, v maximálním tempu. Kdyby k tomu přibyly nějaké góly, tak by ten zápas byl excelentní. Bohužel jsme prohráli v poslední minutě a štěstí se k nám nepřiklonilo.

Uwe Krupp (trenér Sparty Praha): „Já myslím, že se hrál velmi atraktivní hokej pro fanoušky, oba týmy hrály velmi dobrý, bruslivý a fyzicky náročný hokej. My měli hned na úvod šanci z nájezdu, ale šance měla i Boleslav. Bylo tam mnoho blokovaných střel a byly tam i momenty, kdy se mohl prosadit jeden i druhý celek. Postupem času bylo zřejmé, že rozhodne jediná povedená střela. Nakonec jsme v závěru byli šťastnější my. Jsme rádi za tři body, jsem na hráče pyšný, bojovali velmi dobře. Takovýchto zápasů jako proti Mladé Boleslavi ale musíme odehrát více.“

BK MLADÁ BOLESLAV – HC SPARTA PRAHA 0:1 (0:0, 0:0, 0:1)

Branky a nahrávky: 60. Smejkal (Piskáček, Sill).
Rozhodčí: Šír, Horák – Brejcha, Jelínek.
Vyloučení: 3:3.
Bez využití.
Střely na branky: 17:20.
Nejlepší hráči: Matěj Machovský – Pavel Musil.
Diváci: 3837.
BK Mladá Boleslav: Růžička – Bernad, Pláněk, Kotvan, Kurka, Dlapa, Kovačevič, Němeček – Skalický, Klepiš, Vondrka – Pabiška, Žejdl, Najman – R. Zohorna, P. Musil, Látal – Flynn, T. Knotek, P. Kousal. Trenéři: Hořava, Rulík a Patera.
HC Sparta Praha: Machovský – Tomáš Dvořák, Košťálek, Piskáček, T. Voráček, Kalina, Blain, de la Rose – Beran, Sill, Smejkal – Jarůšek, Klimek, Roberts Bukarts – Buchtele, Pech, Forman – Kudrna, Klíma, Rousek. Trenéři: Krupp a Nedvěd.

O výhře v derby rozhodl Mikúš

Karlovy Vary si komplikují situaci. V nedalekém Litvínově neudržely vedení a prohrály popáté z posledních šesti kol. Třináctý Chomutov se na Energii nebezpečně dotahuje. Pod sebe se musí dívat i Litvínov, který sice v pátek zvítězil, nečekanou výhru ale bral i jeho hlavní pronásledovatel v boji o desítku Zlín. Připomínáme, že do konce základní části zbývá osm kol.

Radim Skuhrovec (asistent trenéra Litvínova): „První třetina byla velmi dobrá, pak už to bylo horší. Dotahovali jsme vedení soupeře, který hrál velmi dobře. Se štěstím se nám podařilo srovnat a vytvořit si pár šancí před koncem, které jsme neproměnili. Šli jsme do prodloužení a tam se nám podařilo dát vítěznou branku za dva body. Jak říkám, Karlovy Vary hrály velmi dobře a my jsme rádi, že se nám v prodloužení podařilo vstřelit branku. Takových utkání se nám letos moc nepovedlo. Za dva body jsme šťastní a musíme pokračovat dál.“

Tomáš Mariška (asistent trenéra Karlových Varů): „Neměli jsme úplně ideální vstup do utkání, domácí byli v první třetině aktivnější a zaslouženě šli do vedení. Moc nám toho v první třetině nepovolili, my jsme jediný tlak a šance měli v přesilovce pět na tři, kterou jsme nesehráli špatně, ale bohužel jsme ji nedokázali proměnit. Od druhé třetiny se náš výkon výrazně zvedl a dostali jsme se do kontaktu i do vedení. Co mě mrzí je, že jsme se do vedení dokázali dostat třikrát a nedokázali jsme ho udržet. Rozhodující moment byl, když jsme ho nedokázali udržet ani v naší přesilové hře. Mrzí nás to, body v téhle fázi potřebujeme stejně jako všechny ostatní týmy. Nemuseli jsme mít nic, odvážíme si bod za který jsme rádi, ale myslím si, že jsme ten zápas měli rozehraný tak, že jsme ho měli dohrát za více než jeden bod.“

HC VERVA LITVÍNOV – HC ENERGIE KARLOVY VARY 5:4 po prodloužení (1:0, 2:3, 1:1 – 1:0)

Branky a nahrávky: 9. Trávníček (Piché), 25. Piché (Gerhát), 38. J. Mikúš (Trončinský, F. Lukeš), 54. Jurčík (Trončinský, M. Hanzl), 62. J. Mikúš (Ščotka) – 22. Gorčík (Skuhravý, Eminger), 23. Flek (Gríger, Plutnar), 33. Flek (Gríger), 44. Kverka (Eminger, Stloukal).
Rozhodčí: Bejček, Hejduk – Lučan, Hlavatý.
Vyloučení: 7:4.
Využití: 1:0.
V oslabení: 1:0.
Střely na branky: 36:26.
Nejlepší hráči: Sébastien Piché – Jakub Flek.
Diváci: 4456.
HC VERVA Litvínov: Petrásek – Trončinský, Ščotka, Graborenko, Piché, Hunkes, L. Doudera, Šesták – Petružálek, Gerhát, Trávníček – Válek, V. Hübl, F. Lukeš – Kašpar, J. Mikúš, Helt – Jurčík, M. Hanzl, M. Havelka. Trenéři: Razým a Skuhrovec.
HC Energie Karlovy Vary: Novotný – Plutnar, Šenkeřík, Eminger, Kozák, Sičák, M. Rohan, Podlipnik – T. Rachůnek, Gríger, Flek – T. Mikúš, R. Vlach, Kohout – Balán, Skuhravý, Gorčík – Stloukal, Kverka, Šik. Trenéři: Pešout a Mariška.

Tabulka Tipsport extraligy

 TýmZVVPPPPSkóreBody
1. Bílí Tygři Liberec 44 26 3 4 11 147:104 88
2. HC Škoda Plzeň 44 21 7 6 10 150:99 83
3. Mountfield HK 44 22 6 4 12 127:106 82
4. HC Oceláři Třinec 44 24 3 3 14 131:103 81
5. HC VÍTKOVICE RIDERA 44 21 3 3 17 114:110 72
6. HC Kometa Brno 44 18 6 5 15 127:118 71
7. BK Mladá Boleslav 44 21 2 1 20 107:102 68
8. HC Sparta Praha 44 18 5 2 19 116:113 66
9. HC Olomouc 43 18 2 6 17 103:119 64
10. HC VERVA Litvínov 44 18 4 1 21 104:116 63
11. PSG Berani Zlín 44 17 3 5 19 121:122 62
12 HC Energie Karlovy Vary 43 12 3 4 24 110:130 46
13. Piráti Chomutov 44 11 3 3 27 101:147 42
14. HC Dynamo Pardubice 44 8 2 5 29 85:154 33

Další program Tipsport extraligy

Neděle 17. února – 45. kolo:
15:00 HC Oceláři Třinec – HC Kometa Brno
15:30 HC Energie Karlovy Vary – Mountfield HK
15:30 Piráti Chomutov – HC Sparta Praha
16:00 BK Mladá Boleslav – Bílí Tygři Liberec
17:00 HC Dynamo Pardubice – HC Škoda Plzeň
17:00 HC Olomouc – HC VERVA Litvínov
18:20 PSG Berani Zlín – HC VÍTKOVICE RIDERA (ČT sport)

Úterý 19. února – 46. kolo:
17:20 HC VERVA Litvínov – HC Oceláři Třinec (ČT sport)
17:30 HC VÍTKOVICE RIDERA – Piráti Chomutov
18:00 HC Kometa Brno – Mountfield HK
18:00 Bílí Tygři Liberec – HC Energie Karlovy Vary
18:00 HC Dynamo Pardubice – BK Mladá Boleslav
18:30 HC Sparta Praha – HC Olomouc

Středa 20. února – dohrávka 46. kola:
17:30 HC Škoda Plzeň – PSG Berani Zlín

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz