Neznámí útočníci zabili na severu Nigérie 66 lidí. Třetinu obětí tvoří děti

Neznámí útočníci zabili ve státě Kaduna na severu Nigérie 66 lidí, včetně 12 žen a 22 dětí. Informoval o tom v pátek místní guvernér. Podle deníku Vanguard vláda povolala bezpečnostní složky, které se snaží pachatele dopadnout. V sobotu čekají Nigérii prezidentské a parlamentní volby, v pohotovosti jsou proto po celé zemi desítky tisíc vojáků a policistů.

Abuja Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stát Kaduna na severu Nigérie.

Stát Kaduna na severu Nigérie. | Zdroj: commons.wikimedia.org | CC BY-SA 3.0,©

Podle guvernéra se našla těla obětí v několika vesnicích v oblasti kolem města Kajuru. Čtyři lidé řádění útočníků se zraněními přežili a jsou nyní v nemocnici.

Sebevražedný atentátník zabil na severu Sýrie nejméně 18 lidí včetně amerických vojáků

Číst článek

Stát Kaduna leží na hranici mezi křesťanským jihem země a severní částí, obývanou převážně muslimy. Právě na severu nigerijská vláda už od roku 2009 bojuje proti povstalcům z islamistického hnutí Boko Haram.

Boje s radikály jsou ale mnohem častější ve státech Borno, Adamawa a Yobe. Právě v Bornu se nachází město Rann, kde teroristé z Boko Haram koncem ledna zabili přes 60 lidí.

Stát Borno je fakticky centrem konfliktu s islamisty, který trvá už deset let a vyžádal si přes 27 000 mrtvých. Odhaduje se, že do svých domovů se kvůli bojům stále nemůže vrátit 2,5 milionu obyvatel oblasti u Čadského jezera.

Podle nedávné zprávy Afrického centra pro strategická studia (ACSS) však loni počet útoků ze strany Boko Haram klesl. Podle těchto propočtů jich bylo 444, zatímco o rok dříve 595.

Boj s islamisty je jedním z hlavních témat nadcházejících prezidentských voleb. Současný prezident Muhammadu Buhari, který se nyní uchází o druhý mandát, sliboval už před svým prvním zvolením před čtyřmi lety, že se s radikály vypořádá.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme