15. 2. 2019 | Jan Volf

SPA - LIT 4:6 - Severočeši vyplenili Prahu

II/19, pátek 15. 2. 2019
Sparta - Litvínov SPA - LIT
Sparta: Mičán – Poizl, Krutil, Havlín, Prchal, Tomek, Gajdoš – Prymula, Klimo, Dani, Slavíček, Obadal, Rubeš, O. Pšenička, Kuracina, Arnošt, Gluzman, Čech, D. Vitouch.
Litvínov: Zajíček – Bártek, Šubrt, Kitzberger, Kroupa, Kadár, Háva, Miškovič – Kudrhalt, Jindra, Kyela, Berka, Limanovský, Bartoš, Jouza, Šarlinger, Fišer, Kovačič, Dufek.
Branky a nahrávky: 17. Slavíček (Tomek, O. Pšenička), 19. Klimo (Dani, Havlín), 53. Havlín (Prymula, O. Pšenička), 60. Prymula (Prchal, Pšenička), 64. Dani (Arnošt, Gajdoš) – 3. Bartoš (Jindra), 28. Kudrhalt (Jouza, Dufek), 42. Dufek (Jouza, Kadár), 42. Kovačič, 57. Dufek (Berka, Háva), 60. Berka (Háva, Bártek). Rozhodčí: Micka - Hnát, Zháňal. Vyloučení: 4:7. Využití: 2:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 43. Střely na branku: 63:43. Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:2, 2:4, 3:4, 3:5, 4:5, 4:6.
Junioři po pěti vítězstvích poznali hořkost porážky. Litvínov v Praze dlouho bojoval a nakonec vyválčil tři body. Pražané nehráli špatně, avšak největším neduhem bylo neproměňování šancí. Sparta přitom hrála v některých pasážích velmi dobře, některé góly byly krásné, kombinace jí šla, ale Zajíček prostě zavřel vrata od brány a víc jak čtyři góly nepustil. Na vítězství Severočechů se největší měrou podílel Ondřej Dufek, jenž dal dvě branky a jednu připravil. Litvínov tak odjíždí spokojeně domů se třemi body. Nadstavba totiž vyzněla pro Pražany, díky gólu Daniho.

Fotogalerie

Komentář

Vyrovnaný zápas, kdy oba týmy sahaly po vítězství, začal svižně. Dvacátá vteřina a Mičán měl první práci, uspěl. Na první gól se nečekalo dlouho. Třetí minuta utkání, průnik po levém křídle, střela na bližší tyč pod lapačku a Chemici šli do vedení. Branku vstřelil Dan Bartoš. Brejky a průniky, to byla taktika hostů v tomto zápase. Věděli, že Sparta je první a jen tak něco ji nesrazí a nerozhodí, proto zvolili opatrnou a nepříjemnou hru. První polovinu první části Litvínovští ukazovali, že jsou na soupeře dobře připraveni, měli šance, hrozili z brejků, hráli dobře střední pásmo a Pražané nevěděli co hrát. Domácí byli křečovití, nešla jim rozehra, nebyli v pohodě. Černožlutí byli jako vosy, které jezdí a bodají.

Pak se však sparťanům podařilo srovnat. Psal se čas 16:26 a Josef Slavíček trefil první branku. Z levého kruhu propálil brankáře ke vzdálenější tyči. Sparta si ještě v první periodě vyzkoušela přesilovou hru a ta byla úspěšná. Klimo s Danim a Havlínem ukázali perfektní souhru a Holešovičtí šli poprvé v zápase do vedení. Autorem branky Michal Klimo. Na střídačce zavládlo nadšení, otočení skóre a velká radost. Černožlutí měli ještě před první přestávkou šanci, tu ale neproměnili, a tak se šlo do kabin za stavu 2:1 pro hráče z hlavního města.


Ve druhé periodě se čekal nápor domácích a další góly, tak to ovšem nebylo. Sparťané sice hosty ždímali a hráli více na puku, dobře kombinovali, avšak skóre se měnilo na straně Litvínovských. Kristián Kudrhalt bekhendem a nepříliš silnou střelou překonal Mičána, ten byl v zápase výborný, chytal skvěle, nyní si však vybral slabší chvilku. Po patnácti vteřinách hry po obdrženém gólu ukázal svou šikovnost forvard Arnošt, individuální akcí se blýskl, ale gól nedal. Velká škoda pro Spartu.

Domácím hokejistům nepomohla ke gólu ani přesilovka, v průběhu druhé třetiny měli Pražané několik možností a šancí, ty ovšem neproměňovali, a tak skóre zůstávalo nepříznivé, tedy z jejich pohledu. V 39. minutě se ukázala důležitost brankáře Mičána, ten Severočechy vychytal a když se schylovalo k dorážce, domácí obránci byli dříve u puku a zahodili ho pryč. Druhá dvacetiminutovka skončila za stavu 2:2. Šance na vítězství měly oba týmy stejné.


Sparta se ještě ani pořádně neusadila na střídačku a už prohrávala 2:3. Třetí perioda pro ní začala tragicky. První gól dal Ondřej Dufek, ten si počkal na odražený kotouč a dorazil ho za záda Mičána. Uběhlo patnáct vteřin a černožluté vosy vedli 4:2. Neskutečný nástup do třetí části. Minuta a 43 sekund a dva góly v síti Sparty. Druhou branku vsítil Petr Kovačič, najel si do středu do mezikruží a trefil přesně prostor u tyče pod vyrážečkou sparťanského muže v masce. Toto Spartu hodně zasáhlo, byla jako opařená, nešla jí kombinace ani rozehrávka. Litvínovu toto hrálo do not, nemusel útočit, stačilo jen čekat na soupeře. Nemusel pospíchat dopředu, stačilo zachytávat ho ve středním pásmu a zůstat zatažený.

Okolo poloviny třetiny se domácí probudili a začali protivníkovi pořádně zatápět, ten navíc dostal dvouminutový trest a Sparta šla sebevědomě do přesilovky, kterou následně proměnila. 28 vteřin před koncem trestu Pražané sehráli gólovou akci. Střela praváka od modré čáry, dorážka a radost domácích hokejistů. Autorem branky Ondřej Havlín. Tohle jim nalilo zpátky krev do žil. Zajíček měl spoustu práce po gólu na 3:4. Jenže co se nestalo, místo aby domácí vyrovnali ze svého bouřlivého a obrovského tlaku, inkasovali pátý gól a prohrávali zase o dvě branky. Ondřej Dufek využil přesilovku hostů. To se stalo v čase 56:12 a to už není moc času dorovnávat dvoubrankovou ztrátu. Minutu a tři vteřiny před koncem vzali hráči s velkým „S“ na hrudi timeout. Ten se vyplatil, kouč své svěřence dobře připravil, povzbudil a poslal do boje.

Sparta hrála v šesti a bez brankáře. 44 sekund před koncem snížila na 4:5 a vykřesala naději na body, vyrovnání či vítězství. Autorem branky Patrik Prymula, Pšenička třetí asistence v zápase. Gól padl po rozebrání soupeřovy obrany, opět skvělá kombinace a zakončení. Ovšem osud nebyl k pražským hokejistům milosrdný. Sparťané sice soka ještě potrápili, ale byli to oni, kdo inkasoval. Šestou branku dal Marek Berka po kličce ve středním pásmu a střele po ledě do prázdné klece vteřinu před koncem. Sparta v tomto zápase tedy bodovala jen v prodloužení, tři body „ukradl“ v Praze Litvínov.


V prodloužení se prosadil Miroslav Dani a přichystal pro své spoluhráče alespoň tu menší radost, tedy bod z nadstavby.

Ohlasy trenérů

Tobiáš Slavíček (HC Sparta Praha): „Dnes jsme odehráli špatné utkání. Měli jsme po většinu zápasu tlak, ale neproměnili jsme spoustu šancí, které jsme si vypracovali. To se ukázalo jako klíčové, protože to, co si Litvínov vytvořil, to proměnil. Dva góly jsme si dali sami, jeden byl hodně šťastný. Jsme z toho určitě zklamaní. Na konci se kluci trochu vzchopili po těch třech gólech. Nicméně nic se neděje, jedna prohra, pořád jsme první v tabulce. Musíme hrát lépe než dnes, musíme proměňovat šance, kterých jsme dnes měli opravdu hodně, soupeř hodně vyhazoval kotouče, protože byl pořád pod tlakem.“

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Buchtele: Ve Spartě jsem si vytvořil domov

Konečný: Šance ve Spartě jsem si vždycky vážil

Vstupenky na MS jsou stále k dispozici

Daníček před MS: Porveme se o medaili!