30 let od pádu jejich režimu. Komunisté se pokouší diktovat českou zahraniční politiku

Komunisté kritizují zahraniční politiku

30 let od pádu jejich režimu. Komunisté se pokouší diktovat českou zahraniční politikuNOVÉ
Vojtěch Filip Foto:

FOTO: Jan Zatorsky

2
Domov
Karolína Vaverková
Sdílet:

Třicet let od pádu komunistického režimu KSČM kritizuje zahraniční politiku země, její ukotvení v NATO i  EU. Ale nyní se navíc snaží zahraniční orientaci země diktovat. Vědomi si vlivu na vládu ANO a ČSSD, kterou drží svými patnácti poslanci při životě, hodlají s premiérem Andrejem Babišem „probrat své výhrady k zahraniční politice“. Nelíbí se jim prozápadní politika ministra zahraniční Tomáše Petříčka. Z úst komunistů teď zazněla i konkrétní výhrůžka, nepodpoří návrh rozpočtu s schodkem menším než 30 miliard.

S premiérem Andrejem Babišem (ANO) chtějí komunisté jednat pravděpodobně už v příštím týdnu. Sám Petříček (ČSSD) se vůči komunistické kritice ohradil s tím, že KSČM nemůže mluvit do zahraniční politiky, do politického a bezpečnostního ukotvení země. Babiš v pátek nechal komunistickou kritiku bez komentáře.

KSČM, která má v programu pro květnové eurovolby bod o zrušení NATO a slova o „podřízenosti EU vůči USA a válečnickému paktu NATO“, označuje působení ministra Petříčka za „rozpor s národními zájmy naší země a naprostou ignoraci jejích historických zkušeností“.

V prohlášení svého ústředního výboru strana uvedla, že „pokusy o majdanizaci politické scény v České republice a zpochybňování legitimně zvoleného prezidenta (myšleno Veneuzelce Nicoláse Madura) jsou na denním pořádku“.

Petříček se vůči komunistické kritice ohradil. „KSČM opět vyzývá k mému odvolání z vlády, i když podpořila programové prohlášení s jasným prozápadním kurzem, včetně našeho členství v EU a NATO. Já tuto politiku naplňuji i proto, že jde o mé osobní přesvědčení,“ uvedl v pátek Petříček s tím, že KSČM není vládní stranou a nemůže do zahraniční politiky mluvit. „KSČM není stranou vládní koalice a nemůže tak do zahraniční politiky či našeho politického a bezpečnostního ukotvení mluvit. O personálních otázkách rozhoduje za ČSSD její předseda,“ dodal ministr.

Rozdílné názory na zahraniční politiku označuje KSČM za důvody, proč aktivně s ANO nevládne a proč jeho vládu jen podporuje. Toleranci vlády upravuje konkrétní toleranční patent. Vláda se v dokumentu zavazuje předkládat včas návrhy zákonů, které jsou součástí dohodnutých priorit s KSČM.

Hrozba KSČM: nepodpoříme návrh rozpočtu na rok 2020

Kromě zahraniční politiky mají komunisté výhrady i k opravám dálnice D1 nebo k postoji vlády k technologiím Huawei. I s působením ministra dopravy Dana Ťoka (za ANO) mají komunisté problém. Babiš ale nedávno řekl, že to není KSČM, která rozhoduje, kdo bude ve vládě a kdo nebude.

V pátek zazněla z úst komunistů i konkrétní výhrůžka. Komunisté budou požadovat, aby plánovaný schodek státního rozpočtu na rok 2020 nepřekročil 30 miliard korun. Pokud nebude požadavek splněn, hrozí, že komunisté nepodpoří návrh zákona o státním rozpočtu, doplnil. Jenže ministerstvo financí počítá se 40 miliardami, ministryně Alena Schillerová (za ANO) částku na začátku února označila za nepřekročitelné číslo.

„Bavili jsme se o přípravě státního rozpočtu. Padlo dokonce, že bychom neměli tolerovat žádný deficit. Nakonec jsme se usnesli, že budeme prosazovat snížení plánového deficitu na maximálně 30 miliard. To je požadavek, který povede poslanecký klub a kterým bude vázána předsedkyně rozpočtového výboru, aby to projednávala,“ řekl Filip. Nesmí se podle něj ale šetřit na růstu mezd, sociálních dávek, důchodů a investicích. Vláda má dle Filipa ušetřit na provozních nákladech ministerstev.

V Týdeníku Echo a na EchoPrime se dozvíte více, získáte je zde.

Dále čtěte: Petříček působí v rozporu se zájmy země, zuří komunisté a jdou za Babišem

Komunisté pohrozili vypovězením tolerance vlády, vadí jim Petříček

Sdílet:

Hlavní zprávy

×

Podobné články