Severomakedonská policie zmařila útok stoupenců teroristické organizace Islámský stát

Policie v Severní Makedonii překazila možný teroristický útok zorganizovaný místními stoupenci Islámského státu. V pátek o tom v prohlášení informovalo severomakedonské ministerstvo vnitra. Podle podle něj policisté zahájili operaci po obdržení informací od nejmenované „partnerské země“. Spojené státy varovaly své občany v zemi před zvýšeným nebezpečím spojeným s terorismem.

Skopje Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Makedonie, Skopje

Severní Makedonie, stejně jako ostatní země regionu, zapojení svých občanů do cizí války soudně trestá. | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Bezpečnostní složky prohledaly několik lokalit, kde zabavily množství předmětů spojených s plánovaným útokem. Detaily ministerstvo nesdělilo, operace však údajně nadále probíhá.

Velvyslanectví Spojených států ve Skopji kvůli „zvýšenému riziku teroristického útoku inspirovaného extremistickou ideologií“ vydalo bezpečnostní varování pro své občany cestující do Severní Makedonie.

Utekla k Islámskému státu, teď chce zpět do Británie. Pohřbila své dvě děti, odchodu ale nelituje

Číst článek

Většina z přibližně dvou milionů obyvatel Severní Makedonie jsou pravoslavní křesťané, zhruba 35 procent populace vyznává islám. Úřady této země vzniklé po rozpadu bývalé Jugoslávie odhadují, že nejméně 130 jejích občanů válčilo nebo nadále válčí v řadách Islámského státu v Sýrii nebo Iráku.

Severní Makedonie, stejně jako ostatní země regionu, zapojení svých občanů do cizí války soudně trestá. Až na sedm let odsoudil v roce 2016 tamní soud šestici lidí za účast ve válce na Blízkém východě či nábor nových bojovníků.

Ve středu zatkla albánská policie Kosovana s falešným makedonským pasem, který v minulosti bojoval za Islámský stát. Soud v kosovském hlavním městě Prištině ho loni v nepřítomnosti odsoudil k dvěma a půl letům vězení za trestný čin „účast v teroristické skupině“.

Severní Makedonie minulý týden podepsala přístupový protokol s NATO. Očekává se, že se po ratifikaci všemi státy aliance stane její 30. členskou zemí.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme