Přejít k hlavnímu obsahu

Jak oživit parapet – osázejte proutěný truhlík | návod

Jak oživit parapet – osázejte proutěný truhlík | návod

Jak oživit parapet – osázejte proutěný truhlík | návod. Chtěli byste oživit váš parapet? Je plný mnoha drobných květináčů a už vás nebaví pod každým zvlášť utírat prach? Přinášíme nápad, jak sesadit květiny dohromady do proutěného truhlíku a vytvořit tak aranžmá, které bude krásné, harmonické a navíc praktické. Jedno zalití, jedno nadzvihnutí pro utření prachu. Pojďme se tedy pustit do práce.

Co je potřeba

  • proutěný truhlík
  • univerzální substrát
  • lopatka
  • rostliny (např. břečťan, sukulenty apod.)
  • univerzální tyčinkové hnojivo
  • voda
  • zapichovací dekorace
1

Truhlík

Nejprve si koupíme proutěný truhlík s igelitem uvnitř. Neměli bychom hledět jen na to, jestli se nám líbí, velmi důležité také je umět si ho představit v prostoru, kam jej chceme umístit. Již na parapetu něco proutěného máte? V tom případě by měl být truhlík ve stejném barevném provedení. Vyrábí se rozličné tvary a barvy, záleží jen na nás, čemu dáme přednost.

2

Substrát a hnojivo

Dále vybereme vhodný substrát – může být univerzální nebo zvolíme takový, který bude vyhovovat většině osazenstva truhlíku (např. speciální substrát pro kaktusy a sukulenty). To samé platí i o hnojivu. Praktické je tyčinkové hnojivo, které pouze zapíchneme vedle rostliny a dál se nemusíme o nic starat, účinná látka se bude uvolňovat postupně po dobu několika týdnů.

Zajímavé rady a tipy, jak na výběr hnojiva naleznete zde: Jak správně vybrat hnojivo.

Nebo si můžete vyzkoušet vyrobit vlastní hnojivo, podrobné návody naleznete zde:

3

Sesazení

Nyní nás čeká sesazení rostlin dohromady. Samozřejmě je důležité, aby se nám jejich rozmístění prostě líbilo. Nesmíme ale zapomínat na hledisko praktické – do jaké výšky a šířky se rostlina ještě rozroste. Platí pravidlo, že vyšší rostliny patří dozadu, nižší dopředu, popínavé k okrajům truhlíku.

4

Ozdobení

Obchody nabízejí širokou škálu různých zápichů i jiných dekorací, které by se nám mohly hodit do našeho truhlíku. Můžeme vybrat takové, které nám budou dělat radost po celý rok, nebo je v souvislosti s roční dobou střídat.

5

Zálivka

Po zasazení naše nové aranžmá zalijeme. Při zálivce ovšem musíme dávat velký pozor na přemokření, protože přebytečná voda nemá z truhlíku kudy odtékat. Je proto lepší volit takové rostliny, které vody moc nepotřebují a zalévají se jen skromně, například jednou za 14 dní (kaktusy, sukulenty). V jiném případě květinářka doporučuje igelit, kterým je truhlík vyložen, na několika místech propíchnout, aby měla přebytečná voda kam odtékat.

Autor: Jasanka
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.