Bydlení Komerční články Tipy, rady, návody

Matrace – jaké jsou druhy?

Autor angelo

Pyžamo, teplota, elektronika v ložnici, to všechno má vliv na váš kvalitní spánek. Ovšem největší vliv má matrace, která by měla být tak kvalitní, že se při probuzení cítíte odpočinutí a plní energie. Víte, jaké druhy, respektive z čeho jsou vyrobeny? Několik z nich vám představíme.

Pružiny

Mezi klasiky patří známé pružinové matrace, které jsou oblíbené díky tomu, že jsou velmi vzdušné. Jádro tvoří pružiny spojené pérkami. Polyuretan, studená pěna, latex nebo kokos či ovčí rouno tvoří vrchní vrstvu. Tvrdost závisí na síle drátu pružin a na vrchní vrstvě materiálu. Nicméně jejich velkou nevýhodou je polohování, které zde chybí.

Paměťová pěna

Paměťové pěny (viskoelastické) používají jako nosný systém polyuretanovou pěnu s vysokou hustotou a její tvrdost závisí na teplotě těla. Visco pěna patří mezi nejkomfortnější ze všech pěn a díky svým vlastnostem ji využívají osoby citlivé na otlačeniny, trpící bolestmi zad, osoby s problematickým krevním oběhem nebo pro ty, co nemohou v noci zaspat. Při kontaktu s tělem produkující teplo, pěna měkne. Do původní polohy se vrací velmi pomalu, tím se nabízí rovnoměrné rozložení.

Polštářové

Na horní straně matrace se nachází vrstva podobná polštáři. Tato vrstva může být vyrobena z různých vláken a pěnových materiálů.

Gel

Tento typ používá pěnu obsahující gel v nosném systému produktu, který se k pěně přidává pomocí různých typů technologií. Gelová pěna může zákazníkům nabídnout různé pohodlí, pocit a rozptyl tepla. Mají dokonalé hygienické vlastnosti.

Studená pěna

Tato pěna je známá spíše jako HR pěna. Vyznačuje se díky lepší tvarové stálosti. Vzdušnost matrace zajistí póry, které jsou větší než například u polyuretanové pěny. Novým trendem je tzv. líná pěna, která má skvělou tvarovou přizpůsobivost. Pod tíhou a teplem se pěna uvolňuje a měkne. Je známá díky tvarování do masážních nopů.

O autorovi

angelo

Zanechte komentář