Vikingové: RAGNAROK JE KONEČNĚ TADY!!

Recenze pokračování seriálu plného krvelačných hrátek bratří Lothbroků, kteří si stále musí dokazovat, kdože to je ten tatínkův oblíbenec.

MLÁDÍ VPŘED

Mladá generace Vikingů pevně přejímá do rukou štafetu od svých předků a tak se v druhé polovině páté série vraždí bez slitování (samozřejmě dle vikinské cti). Dokonce zažijeme i nová dobrodružství z dávných dob raného středověku.

Bratři jsou stále na nože, dva z nich prchají do Anglie, jeden si hraje na boha, čímž tak připomíná egyptského faraona, a ten poslední flirtuje se soškou Buddhy, čímž vědomě začíná podvádět bohy vlastního otce. Mezitím daleko na Islandu nedělá malá osada válečníků nic lepšího, než že se klasicky ,,po vikinsku“ vyvražďuje. Díky tomu jejich vůdce upadá do ještě větší krize středního věku.

To by bylo něco málo k navazující zápletce. Zkrátka – severští bojovníci jsou zpět a servírují nám přesně to, co tak milujeme – pot, krev, sex a slzy a trochu té nábožensko-historické teorie, aby byl seriál přeci jen intelektuálnější než by se mělo na první pohled zdát.

HOBIT V ČELE DÁNSKÝCH VÁLEČNÍKŮ

Od první řady si celý seriál uzurpovali pouze norští válečníci, a tak bylo příjemnou změnou když se na scénu dostali i nájezdníci z  Dánska. Nebezpečné vojsko bojovníků z nové země vedli tři dánští králové, mezi které patřil i král Frodo, jenž se od dob Tolkiena změnil k nepoznání. Výrazně zesílil, vyrostl, naučil se pořádně bojovat a nechal si narůst plnovous hodný váženého trpaslíka z úpatí Ered Luin.

Armáda ,,nových“ Vikingů přináší do seriálu originální atmosféru i více prostoru pro mocenské intriky. Druhé polovině řady přidávají na kráse epické bitvy, které jsou úchvatně natočené a ukazují neotřelý způsob jak zobrazit krvavou bitvu, kde nevládne pouze sekera a meč. Bohužel každá mince má dvě strany, a ani zde tomu není jinak. Díky většímu množství dějových linek (zejména té islandské) ztrácí seriál na dynamice a diváka ruší i občasná hluchá místa.

NEJEN VÁLEČNÍK, ALE I PŘÍBĚH MÁ SVÉ MÍSTO V SÁLECH VALHALLY

Podtrženo, sečteno, druhá polovina páté řady Vikingů byla solidní podívanou, která se ovšem místy vlekla jako týden před výplatou a tu a tam působila předvídatelně. Každopádně dobrodružný příběh vikinga Ragnara Lothbroka a jeho synů je pro mě srdcovou záležitostí a jako vždy jej doporučuji všem milovníkům této dávné severské kultury.

Cílová čára populárního díla režiséra Michaela Hirsta je na dohled. Bylo oznámeno, že následující série, v pořadí již šestá, bude završením severské ságy. Ovšem před námi je ještě dlouhých dvacet dílů, což nám může přinést spoustu skvělé zábavy. Závěrem si dovolím ukázat v následujícím odstavci favoritní úsek dlouhé vikingské poutě.

KDO JE VÁŠ FAVORIT?

První, nízkorozpočtová část seriálu přišla do televizních obrazovek v roce 2013. Strhujícím tempem nás uvedla do nelítostného světa vikinských ranařů a začala líčit dlouhý příběh mladého, ambiciózního farmáře Ragnara Lothbroka, který se se svojí krásnou ženou Laghertou staví proti zvyku plout na východ, a hledá způsob jak se plavit na západ. Postupně získává statečný farmář slávu a dere se k moci.

První série upoutala diváka okamžitě, a to i s malým rozpočtem. Nedočkali jsme se sice opulentních bitev jako v následujících řadách, ale seriál měl své kouzlo a pomalu začal dobývat srdce fanoušků. Druhá řada přišla s ještě rychlejším tempem (zřejmě díky jedné dějové lince) a výborným napětím, které už se následujícím etapám seriálu nepodařilo tak mistrně vykreslit. Druhá série totiž držela diváka celou dobu v šachu a vše nakonec skončilo skvělým Šalamounským trikem, který nemohl čekat ani ten největší konspirátor.

Následující díly seriálu už sázely hlavně na intriky, epické, krvavé bitvy a rozvětvenost dějových linek, které seriálu na jednu stranu přidávají na kráse a na druhou jej odvádí od dechberoucího tempa, které dříve měl.

Za mě tedy byla nejlepší druhá série a tvůrci budou muset udělat velký kus práce, pokud tuto legendární část eposu o bájném vikinském hrdinovi a jeho synech budou chtít překonat. Odcházet se však má v nejlepším, a tak věřím, že závěr současného fenoménu bude určitě velkolepý.

 

Název : Vikings (Vikingové)

Žánr : Akční, historický

Režie : Ciaran Donnelly, Helen Shaver a další

Scénář : Michael Hirst

Kamera : Owen McPolin, P. J. Dillon

Hudba : Trevor Morris

Hrají: Katheryn Winnick, Jonathana Rhyse Meyerse

 

Hodnocení 5. řady – 8/10

Sdílet...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Zveřejnit odpověď