Episcie (Episcia cupreata) je jihoamerická rostlina s až 8 cm velkými, vejčitými listy. Jsou hebké, jakoby plyšové, a krásně vybarvené, přiočemž na výběr je mnoho variet. Samy by postačily, aby se rostlina stala atraktivní ozdobou pokoje. Od jara do podzimu se navíc mezi listy objevují jasně červené, až 2,5 velké květy.

Listy na plazivých, tenkých stoncích často splývají přes okraj pěstební nádoby. Pěkně mohou vyhlížet i v závěsném košíku. Rostlina tvoří i plazivé šlahouny, na jejichž koncích se tvoří nové dceřinné rostliny. Můžeme ji proto zasadit do širší nádoby, jejíž substrát poměrně rychle pokryje. Kořenový systém je mělký, episcii proto stačí nádoby nízké.

Pěstování

  • Episcii svědčí rozptýlené světlo, na jaké je zvyklá i ve své domovině, v tropickém pralese. Aby však nasadila květy, potřebuje tohoto světla co nejvíce.
  • Daří se jí v substrátu pro kyselomilné rostliny, nebo ve směsi listovky, rašeliny a perlitu. Rašelinu můžeme nahradit kompostovaným jehličím.
  • Teplota by nikdy neměla klesnout pod 16 °C.
  • V sezóně, kdy mají více světla, rostliny zaléváme hojněji (měkkou, nejlépe dešťovou vodou) a jednou za dva týdny přihnojujeme tekutým hnojivem pro pokojové rostliny nebo kyselomilné rostliny.
  • Episcii svědčí vyšší vlhkost vzduchu, jinak hnědnou špičky listů a zasychají poupata. Zvýšíme ji pomocí odpařovače nebo mlhovací fontánky. Listy rosíme pouze ráno, aby v průběhu dne oschly.

Rostlinu můžeme množit pomocí dceřiných odnoží, které se tvoří na plazivých šlahounech.