Nic proti Pixaru, ale držím palce českému krátkému filmu

Trvá jen deset minut, přesto se na prestižním filmovém festivalu v Berlíně mohl poměřovat s těmi největšími - a navíc jej natočila Češka. V sobotu vstupuje jedna z nejvýraznějších filmových soutěží Evropy do finále. A i když si čeští filmaři asi ceny v podobě sošek medvěda nepřevezmou, přesto na sebe někteří upozornili.

Tento článek je více než rok starý.

Komentář Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Režisérka Kateřina Karhánková a výtvarnice Alžběta Skálová za snímek Plody mraků získaly v rámci festivalu Berlinale cenu Evropské asociace dětského filmu pro nejlepší krátký film za rok 2018.

Berlinale nabídne 400 filmů, český zástupce o Zlatého medvěda bojovat nebude

Číst článek

Jde o jednu z nejvýznamnějších světových cen ve své kategorii, a její důležitost nesnižuje ani to, že nepatří přímo ke statutárním cenám festivalu.

Zápletka studentského filmu je prostá – šedivé postavičky se musí vzdát bezpečí svých nor v zemi a vydat se hledat jídlo do tajemného lesa. Tím, že na první pohled roztomilí živočichové musejí překonat své úzkosti, strachy a snad také předsudky, téma oslovuje nejenom dětské diváky.

Pro příznivce krátkých filmů pro děti je ocenění v Berlíně jasným signálem, že se stav této tvorby v Česku zlepšuje. Ale Karhánková není jediným filmařem, který s krátkým filmem určeným přímo dětskému publiku vyráží na přehlídky do světa (film Plody mraků byl asi na stovce přehlídek), tento trend následují i další tvůrci.

K tradici dobrých krátkých filmů pro děti, která dostala tvrdou ránu v devadesátých letech krachem silných československých studií, se pomalu vracejí i producenti.

Zlatého medvěda na Berlinale získal snímek Synonyma. Nejlepší režisérkou je Schanelecová

Číst článek

Navazují na ni filmové školy v čele s pražskou FAMU a snímky dostávají podporu i od Státního fondu kinematografie. A to i přesto, že tento druh filmů nemůže konkurovat americkým celovečerním trhákům společnosti Pixar, která si letos připomíná třicet let od založení.

Ostatně i na to upozorňuje nová ambiciózní výstava v jednom z pavilonů pražského Výstaviště. Jde o putovní projekt uznávané americké společnosti a čeští spolupracovníci ji pomohli připravit skutečně poctivě.

Při procházce rozlehlou halou zaplněnou atraktivními kresbami, populárními figurkami, a při sledování oblíbených úryvků z filmových trháků jako jsou Kapitán Nemo, Auta a V hlavě, vás přesto napadne, že i nadále budete držet palce spíše pasáčkovi Davidovi než Goliášovi.

Michaela Vetešková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme