Elektronické náramky pomáhají hlídat stovku lidí. Ministerstvo doufá v hojnější využití domácího vězení

Události ČT: Elektronika dohlíží na vězně (zdroj: ČT24)

Elektronické náramky, které hlídají hlavně odsouzené v domácím vězení, zatím nosilo nebo stále nosí 140 lidí. Monitorovací systém začal po letech odkladů fungovat loni v září. Nejčastěji se využívá u viníků, kteří neplatili výživné nebo řídili auto, i když měli zákaz.

Díky náramkům, které se umisťují na nohu odsouzeného a které nesmí sundat, se dá v reálném čase poznat, kdy a kde se pohybují. V současnosti je má zhruba stovka osob. Drtivá většina z nich je v domácím vězení, u jedenácti lidí pak nahrazují pobyt ve vazbě.

Podle ředitele odboru elektronického monitorovacího systému Marka Netočného přistupuje nezodpovědně k trestu zhruba deset procent osob. „Měli jsme i případy, že celou noc nebyli doma. Nebo odcházejí dříve a nemají pro to žádnou zdůvodněnou omluvu,“ přiblížil. V takových případech se ovšem vystavují riziku, že skončí ve vězení.

Ivana Papežová z děčínské probační a mediační služby oceňuje, že je klient opravdu permanentně monitorován. „To při namátkových kontrolách nebylo,“ poznamenala.

Elektronické náramky mohou zvrátit úbytek domácích trestů

Ministerstvo spravedlnosti doufá, že se trest domácího vězení, kde se elektronická kontrola uplatní, bude využívat častěji. Počty těchto trestů se totiž v posledních letech snižovaly. Nejvíc lidí mělo domácí vězení před sedmi lety, byly to téměř čtyři stovky. Naopak loni už to bylo jen 85 případů.

„Pokud nemůže být výkon trestu kontrolován nebo není kontrolován dostatečně, tak v soudci nevzbuzuje takovou důvěru, jako když víme, že jeho výkon bude řádně zajištěn,“ přiblížila soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 1 Pavla Hájková.

K dispozici je zatím 280 monitorovacích sad a ministerstvo uvažuje, že jich do konce roku pořídí dalších 120.