Rady a tipy

Vyrobte si domácí osvěžovač vzduchu či difuzér

Osvěžovače a difuzéry umí doma rychle a efektivně provonět vzduch a zároveň navodit příjemnou atmosféru. Hodí se také pro neutralizaci pachů po našich zvířecích kamarádech nebo po vaření.

Osvěžovač vzduchu ve spreji

Vyrobte si osvěžovač vzduchu, kterým můžete vždy navodit pocit svěžesti v místnosti. Na jeho výrobu vám postačí 250 ml vody (destilované nebo vychladlé převařené), 125 ml alkoholu a 20 kapek esenciálního oleje. Skvělá je osvěžující a přitom kořeněná kombinace citronu a hřebíčku (10 a 10 kapek od každého), nebo například kombinace některého z citrusových plodů a máty. Fantazii se meze nekladou! Vše nalijte do nádobky s rozprašovačem a důkladně protřeste, aby se vše spojilo. Takto vyrobený domácí osvěžovač vzduchu můžete na chladném místě skladovat 2-3 měsíce.

Osvěžovač vzduchu z čerstvé citronové šťávy

Citron bezpochyby patří díky jeho svěžesti mezi nejoblíbenější vůně. Na půl litru vody (destilované nebo vychladlé převařené) vám postačí lžička sody a polévková lžíce přecezené citronové šťávy. Všechny tři složky promíchejte. Nelekněte se toho, že soda bude zpočátku pěnit. Až tato reakce skončí, můžete směs nalít do nádobky s rozprašovačem a máte hotovo. Citronovou šťávu můžete klidně zkusit nahradit šťávou z grepu nebo pomeranče.

Aroma difuzér

Máte doma aroma difuzér, ve kterém už došla náplň a nevoní? Novou náplň, nebo úplně nový aroma difuzér si můžete během pár minut vyrobit doma. Na výrobu bude potřeba neparfémovaný dětský olejíček a pár kapek esenciálního oleje dle vašeho výběru. Na 100–150 ml neparfémovaného oleje použijte asi 10 kapek esenciálního oleje. Směs nalijte do difuzéru nebo malé skleněné vázičky, ponořte do ní bambusové tyčky nebo obyčejné špejle tak, aby jejich polovina vyčnívala ven. Pokud časem přestane difuzér vonět, stačí přidat pár kapek esenciálního oleje.

 

Květa Čermáková

 

Koupit Meduňku