Rusové úspěšně vyzkoušeli jaderný pohon ‚neviditelných střel‘ Buřňák

Rusko úspěšně zakončilo zkoušky jaderného pohonu pro střelu s plochou dráhou letu Burevestnik (Buřňák). Uvedla to v sobotu agentura TASS s odvoláním na zdroj z raketového průmyslu. Dodala, že tyto informace zatím nebyly oficiálně potvrzeny.

Tento článek je více než rok starý.

Moskva Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„V lednu na jednom z polygonů úspěšně skončila nejdůležitější etapa zkoušek podzvukové střely s plochou dráhou letu Burevestnik, zkoušky jaderného pohonu,“ řekl TASS nejmenovaný zdroj. Zkoušky podle něj potvrdily ohlášené parametry reaktoru, který umožňuje neomezený dolet střely.

Vynálezce jedu Novičok přišel o práci. Podle pomlouvačných letáků obtěžuje děti před školou

Číst článek

Loni v srpnu americká televize CNBC s odvoláním na zdroje ze zpravodajských služeb uvedla, že Rusové se pokusí zjistit místo v Barentsově moři, kam prý dopadla střela s jaderným pohonem při neúspěšných zkouškách na konci roku 2017. Zpráva okamžitě zaujala i ruská média, oficiální místa ji ale ponechala bez odezvy.

Existenci ruských „neviditelných“ střel s jaderných pohonem, neomezeným doletem a nepředvídatelnou drahou letu poprvé veřejnosti a světu oznámil prezident Vladimir Putin loni 1. března v projevu, vnímaném jako vyvrcholení kampaně před volbami, ve kterých byl znovu na dalších šest let zvolen hlavou státu. „Nikdo ve světě takové střely nemá,“ zdůraznil prezident.

Americké ministerstvo obrany v reakci na Putinova slova tehdy oznámilo, že vývoj ruských zbraní sleduje a v plánech na obranu země s nimi počítá. „Prohlášení nás nepřekvapilo a americký lid může být ujištěn, že jsme plně připraveni,“ ujistil Pentagon prostřednictvím své mluvčí.

CNBC loni v srpnu uvedla, že střela s jaderným pohonem uletěla jen asi 35 kilometrů, než se vymkla kontrole a zřítila se. Již v květnu CNBC - opět s odvoláním na své zdroje - informovala, že během několika měsíců se nepovedly čtyři zkoušky ruských střel; nejdelší let trval dvě minuty, nejkratší jen čtyři vteřiny. Rusko tehdy zprávu o neúspěšných zkouškách popřelo. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov doporučil novinářům, aby raději věřili prezidentu Putinovi.

Ten předloni v půli prosince podle agentury Interfax podepsal nezveřejněný výnos o zařazení nových zbraní do zbrojního programu na léta 2018 až 2027. Celkem Putin loni v březnu ohlásil existenci šesti nových zbraní. Zpravodajci podle CNBC odhadovali, že dvě z nich by měly být schopny nasazení do roku 2020.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme