Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Sokol slaví 157 let. Společnosti stále máme co říci, zdůrazňuje starostka Moučková

Česká republika slaví 157 let od založení Sokola. Organizace s nadmíru bohatou historií spoluformovala moderní českou státnost a zdaleka neměla jen blahodárné dopady na vyspělost prvních českých sportovců. Sokol je stále živoucím organismem – v současnosti má téměř 160 tisíc členů. A zdaleka nemá v "popisu práce" jen pořádání sletů.

"Významných mezníků bylo mnoho. Čtyřikrát byla činnost Sokola zastavena a čtyřikrát vstal z popela. Společnosti stále máme co říci. Pečujeme o odkaz našich předchůdců," prohlásila ve Sportovních zprávách starostka České obce sokolské Hana Moučková.

Sokol patří k jedné z nejstarších českých organizací. U jeho zrodu stáli Miroslav Tyrš a Jindřich Fügner. Spoluvytvářel moderní národ a po roce 1918 i Československou republiku.

"Sokolové stáli u založení Národního divadla, v boji proti habsburskému absolutismu, byli u zakládání československých legií, v řadách armády, byli u založení hradní stráže, se zbraní v ruce ochraňovali republiku, sehráli velmi významnou roli v odboji proti nacismu a samozřejmě i v éře komunismu," přiblížila Moučková.

Je nám líto, video expirovalo.
Čtyřikrát byla činnost zastavena a čtyřikrát vstal z popela, připomíná starostka Sokola Moučková

Dědictví udržuje Sokol i v těchto dnech. Má 2000 oddílů, které se věnují výkonnostnímu sportu v 80 odvětvích.

"Kdo nás ne moc zná, dívá se na nás jako na přežitou organizaci – seniory," připomněla Moučková. Ale pohled to není přesný. Polovina členů Sokola je ve věku pod 18 let. "Kdybychom neměli dětem nebo mládeži co nabídnout, neměli bychom jistě tak početnou základnu," dodala starostka Sokola.

Kouzlo stále tkví v důrazu na pohybovou aktivitu dětí a mládeže. "Atletika, gymnastika – to je základ. V kolektivních sportech u nás vede florbal, pak také basketbal, volejbal, házená…," vypočítávala Moučková.

8. října - památný den

Kromě 157. výročí založení se může Tyršův odkaz těšit z další vítané zprávy. Nově bude zařazen památný den sokolstva mezi významné dny České republiky. Připadat bude na 8. říjen, tedy den, kdy nacisté rozpustili Sokol.

"Noc ze 7. na 8. října 1941 – to byla nesmírně tragická noc, kdy bylo téměř 2000 sokolů odvlečeno, vyslýcháno, mučeno, popraveno. Další skončili v koncentračních táborech," připomněla Moučková.

"Je to naprosto zásadní uznání toho, co spolek Sokol v historii znamenal. Je to úcta k obětem, které sokolové položili," zdůraznila Moučková.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články