Co dělat v protisměru na dálnici? Neotáčet! Zastavit na krajnici a utéci, radí BESIP

Rady ministerstva dopravy pro řidiče, kteří se ocitnou v protisměruRady ministerstva dopravy pro řidiče, kteří se ocitnou v protisměru

Českou motoristickou veřejností otřásly tento týden dvě vážné dálniční nehody, které zavinili řidiči jedoucí v protisměru na dálnici. Ministerstvo dopravy

Českou motoristickou veřejností otřásly tento týden dvě vážné dálniční nehody, které zavinili řidiči jedoucí v protisměru na dálnici. Ministerstvo dopravy sice už od loňska slibuje nové značky, které by na řidiče „křičely“, že najíždějí do protisměru, jejich osazení je ale zatím v nedohlednu. BESIP tak alespoň přispěchal s radami, co dělat, když se motorista v takové fatální situaci ocitne.

BESIP především radí: zastavte na krajnici, opusťte vůz a zavolejte policii. V žádném případě se na dálnici autem neotáčejte. „Nejdůležitější je, aby se řidič nesnažil na dálnici auto otočit. Nejen, že se to nesmí, ale je to především mimořádně riziková akce, která vzhledem k rychlosti projíždějících vozidel může mít fatální následky,“ uvedl šéf BESIPu Tomáš Neřold.

Radu má i pro ty, kteří se setkají s vozidlem v protisměru: pokud je to možné, okamžitě informovat policii. Na dálnicích zároveň funguje systém čidel, která by měla špatně jedoucí vůz odhalit a spustit poplach v centrále Národního dopravního informačního centra. To následně vyšle varování do proměnných cedulí na dálnicích.
„Když řidič zaregistruje zprávu o vozidle v protisměru, měl by zvýšit pozornost, zpomalit a zařadit se do pravého jízdního pruhu,“ dodává Tomáš Neřold. Podle něj by se slíbené výstražné značky mohly začít objevovat u dálnic na jaře.

Co dělat, pokud se ocitnete v protisměru? (Pramen BESIP)

1. Zastavte na krajnici, ideálně na levé vedle nejpomalejšího jízdního pruhu, pokud to však možné není, pak neriskujte a zastavte co nejblíže středovému pásu dálnice.
2. Zapněte varovné blinkry, ať je vaše auto více vidět
3. Utečte z vozidla v reflexní vestě za svodidla. Bohužel i správně odstavené vozidlo představuje vysoké riziko srážky.
4. Volejte linku 158 a informujte Policii o své poloze, vyčkejte do jejího příjezdu.

Tagy BESIP dálnice nehoda
23 komentářů