Domů
Plynárenství
Zemní plyn bude podle CEO Qatargas hrát hlavní roli při přechodu k nízkoemisní energetice
Finsko LNG

Zemní plyn bude podle CEO Qatargas hrát hlavní roli při přechodu k nízkoemisní energetice

Výkonný ředitel společnosti Qatargas, která spadá pod státem vlastněnou společnost Qatar Petroloeum, promluvil o důležitosti LNG (zkapalněného zemního plynu) a jeho výhledu do budoucna. Katar je v současnosti největším exportérem LNG na světě.

Sheikh Khalid bin Khalifa al-Thani prohlásil, že zemní plyn nadále zůstává nejrychleji rostoucím fosilním palivem, jelikož těží ze své flexibility, ekonomické konkurenceschopnosti a nízkoemisního profilu. Proto také bude hrát významnou roli při přechodu k nízkoemisní energetice, která bude podpořena industrializací a poptávkou po elektrické energii v rozvíjejících se zemích v Asii a Africe, zejména pak v Indii a Číně.

Dle jeho výhledu bude poptávka po energii i nadále stoupat nejen z důvodu růstu rozvíjejících se ekonomik, ale také z důvodu růstu populace, která se má do roku 2040 přiblížit 9 miliardám obyvatel.

Výkonný ředitel Qatargas očekává zvyšující se poptávku po zkapalněném zemním plynu, která má v roce 2035 dosáhnout 600 mil. tun. Ve srovnání s rokem 2017 se jedná o více než 100% nárůst.

Sheikh Khalid dále zdůraznil, že Katar k tomuto nárůstu dodávek LNG přispěje přidáním 33 mil. tun do své stávající kapacity ve výši 77 mil. tun, aby celková kapacita země dosáhla 110 mil. tun. V zemích, jako je Indie, kde hlavní roli v energetickém mixu stále hraje uhlí, je dle Sheikh Khalida plyn vhodným substitutem ropy, čímž se zajistí čistší vzduch i lepší životní úroveň.

Konec Kataru v ropném kartelu OPEC

Katar k 1. lednu 2019 vystoupil z Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC). Stal se tak první zemí z oblasti Blízkého východu, která tak učinila.

Jako důvod svého odchodu Katar uvedl právě zájem země soustředit se na rozvoj plynárenského průmyslu. V rámci OPEC patřil Katar mezi nejmenší producenty ropy.

Mohlo by vás zajímat:

Komentáře(10)
Milan Vaněček
16. únor 2019, 13:53

Dohlédnutelná budoucnost, to jest okolo roku 2050, bude ve světové energetice OZE (cca 50%) plus plyn (cca 40%) a zbytky (uhlí, jádro, ropa dohromady cca 10%, v energetických skansenech). Takový je vývoj v tomto století, lokální loby či lokální politici už s tím moc nezmůžou, světové ekonomické velmoci (USA, Čína a Evropská unie národů) to tak určí.

petr
16. únor 2019, 23:56

Pane kolego, pokud vaše představa se naplní, tak to bude svět v prdel....

Pokud zemní plyn ovládne energetický mix při výrobě všech komodit pak země jako Rusko si s námi bude hrát jak kočka s myškou a to asi oba víme jaké to bylo do roku 1989...

Jediná naše záchrana je energetický mix OZE - jádro + špičkování fosilními palivy tedy třeba plynem, ale ne 40 - 50 % !

hezký večer

Jan Veselý
17. únor 2019, 10:58

Proto je třeba pokračovat v propojování plynárenských soustav EU, ve výstavbě LNG terminálů, podpoře výroby biomethanu a syntetického methanu, snižovat spotřebu zemního plynu pro vytápění a v průmyslových procesech.

Prostě pracovat na situaci, kdy EU bude moct vystupovat vůči dodavatelům plynu jednotně (společný zájem máme) a nechat je porvat se mezi sebou. Následovat budou "Hunger Games" mezi dodavateli plynu, protože jim budeme systematicky zmenšovat trh.

Petr
17. únor 2019, 12:16

LNG trh s plynem je už globální. Trubkový plyn do EU je většinově z Ruska, a to se o nic rvát nebude, už uzavřelo dlouhodobé smlouvy s Německem a Tureckem, přez které se rozhodlo do Evropy dodávat.

Hlavní věc na kterou by se měla do budoucna EU soustředit je, že se bude plyn používat maximálně kogeneračně, a tím získá efektivní výhodu vůči méně vyspělý státům, co používají plyn jen pro elektřinu nebo jen teplo.

Carlos
17. únor 2019, 12:52

To vypadá na dobrou strategii.

Petr
17. únor 2019, 10:50

Prej ve světové energetice 40% plynu, jste upad z Mont Blancu na hlavu.

USA mají sice teď plynu a ropy dost, ale maximálně střednědobě.

A EU a Čína by rádi obchodovali solární panely za plyn, ale na regulaci jim bude stačit 20% plynu, a aby zůstal za rozumnou cenu, tak budou chtít ty soláry dodávat zemím, kde se tím naopak bude potřeba místního plynu co nejvíc snižovat.

Milan Vaněček
17. únor 2019, 08:31

Pořád mi hlava nebere tu protiplynovou propagandu jaderné loby u nás. Za studené války kdy komunistické SS20 byly namířeny na německá města brali Němci a Rakušané bolševický plyn o sto šest.

A teď když už je Rusko kapitalistické (=business v prvé řadě) by se Němci měli bát kapitalistického ruského plynu? No a my už bereme ten ruský plyn od Němců. Plus nyní je zdrojů plynu pro střední Evropu mnohem více.

Ještě pár takových krátkých zim a dlouhých lét u ve střední Evropě a plyn bude za hubičku.

Petr
17. únor 2019, 11:04

Československo bylo jednou z hodně výjimečných malých průmyslových zemí maximálně se zaměřujících na soběstačnost, díky čemuž u nás přetrvávaly i při vysokém výkonu tak nízké mzdy. Ale zase nás to lépe připravilo na budoucnost. EU se v letos také přesune k ideologii soběstačnosti a začne postupně, ale docela rychle zvedat cla, a ještě rychleji zavádět další opatření jako upřednostňování výrobků z EU území ve výběrových řízeních členských států a samospráv.

Jan Veselý
18. únor 2019, 10:42

Už Adam Smith si v 18. století všiml, že soběstačnost (dělám si všechno sám) je ekonomicky kontraproduktivní. Věnujete tím totiž příliš mnoho času, peněz a úsilí na činnosti, ve kterých nejste dobrý.

Proto se třeba v Česku nevyrábějí křemíkové čipy (procesory, paměti, ...), nemá to smysl. Ale spousta českých firem se skvěle uživí jejich designem a konstrukcí zařízení, které je využívají, to jsou statisíce lidí.

Loudil
18. únor 2019, 10:24

Ono je to s tím dovozem z Ruska jen účelová protiruská propaganda. Když se podíváme kdo ve světě co od koho bez problémů dováží , tak je to jasné. Komunistická Čína je největší obchodní partner : USA, Německa, Austrálie, Indie, Brazílie,... atd. a to jsou všechno demokratické státy. V Rusku komunisté nevládnou, ale obchodování s ním je prý "nebezpečné" ! Saudská Arábie je přitom totalita jako vyšitá , ovšem USA jí dodávají zbraně za stamiliardy Dolarů a ropa od ní nikomu také nesmrdí ! V Egyptě a Thajsku vládne vojenská junta a diktátoři , ovšem tisíce Čechů se tam ročně sluní na plážích. Jaký je tam režim a že ho podporují svými penězi jim vůbec nevadí. Takže o tom "Ruském nebezpečí" si myslím svoje.

Komentáře pouze pro přihlášené uživatele

Komentáře v diskuzi mohou pouze přihlášení uživatelé. Pokud ještě účet nemáte, je možné si jej vytvořit na stránce registrace. Pokud již účet máte, přihlaste se do něj níže.

V uživatelské sekci pak můžete najít poslední vaše komentáře.

Přihlásit se